Môže byť na olivovom oleji pleseň?

lenkakravcova
1. feb 2024

Neviete čo je toto? 😃
Mali sme odložený olivový olej (otvorený) na chladnom mieste a toto sa v ňom vytvorilo.
Môže to byť pleseň? Môže vôbec olej splesniviet?

viestta
1. feb 2024

Mne sa zda, ze sa ti tam dostala voda, zakaleny olej vyzera inac

dadis
1. feb 2024

@lenkakravcova Olivovy olej sa ma uchovavst pri izbovej teplote. V chladnom mieste asi tuhne.

Pokiaľ dáte olivový olej do chladničky, kde spravidla býva teplota v rozmedzí 0 až 4 ° C, stuhne a stratí svoju tekutosť a vláčnosť. Pred použitím ho potom musíte vytiahnuť do tepla a nechať nejaký čas stáť, aby sa usadeniny rozpustili. To sa nepodarí hneď, olej sa prudkými zmenami teplôt znehodnocuje a stráca svoju pôvodnú štruktúru.

Olivový olej by sa mal skladovať pri teplote od 8 ° C vyššie, nižšie teploty neznáša. Preto nepatrí ani do chladničky, ani do pivnice alebo v zime na balkón či za okno.

lius
1. feb 2024

olivovy olej obsahuje male mnozstvo nasytenych tukov, ktore tuhnu v chlade...nie je to plesen

lenkakravcova
autor
1. feb 2024

@lius
@dadis skúsila som odliať trochu do pohára a zohriať a rozplynulo sa to, takže máte pravdu, je to nejaká zrazenina z chladu. 🙂 prepravovali sme ho na dlhšiu trať a zabudla som naň, že ostal v garáži. Bolo tam okolo 2°C. Bol tam asi dva mesiace chudák kým som ho objavila 😅

Vďaka.

lius
1. feb 2024

@lenkakravcova pekny priklad je kokosovy olej, ktory je z najvacsej casti nasyteny tuk a v chlade je vzdy tuhy a v teple je roztopeny, tekuty

lenkakravcova
autor
1. feb 2024

@lius Vidíš toto mi ani nenapadlo a mám ho tiež doma 🙂

zuzuliennka1
1. feb 2024

@lenkakravcova ovonaj ho, teoreticky sa aj olivovy olej pokazit moze. ale dva mesiace su este nic.
mal by sa uchovavat na tmavom mieste do 20 stupnov, najlepsie v skrinke v kuchyni, a ak uz na linke - tak nie vedla sporaka ani blizko okna

lenkakravcova
autor
1. feb 2024

@zuzuliennka1 vonia úplne vpohode. Už som ho aj do pizze dala 😃 a práve pozerám že už to v ňom ani nie je - ako sa v kuchyni ohrial, už je normálne tekutý v celej fľaši.

zuzuliennka1
1. feb 2024

@lenkakravcova tak super 🙂 urcite je este ok, ale najlepsie by bolo, keby sa mu to radsej uz nestalo 🙂 on sa len zakalil stuhnutym tukom, stuhol v chlade.

marianarem
1. feb 2024

@lenkakravcova Olivovy olej.v chlade tuhne, ak ho nechas dlhsie v chladnicke, tak uplne cely vykrystalizuje.