Neviete čo je toto? 😃
Mali sme odložený olivový olej (otvorený) na chladnom mieste a toto sa v ňom vytvorilo.
Môže to byť pleseň? Môže vôbec olej splesniviet?
@lenkakravcova Olivovy olej sa ma uchovavst pri izbovej teplote. V chladnom mieste asi tuhne.
Pokiaľ dáte olivový olej do chladničky, kde spravidla býva teplota v rozmedzí 0 až 4 ° C, stuhne a stratí svoju tekutosť a vláčnosť. Pred použitím ho potom musíte vytiahnuť do tepla a nechať nejaký čas stáť, aby sa usadeniny rozpustili. To sa nepodarí hneď, olej sa prudkými zmenami teplôt znehodnocuje a stráca svoju pôvodnú štruktúru.
Olivový olej by sa mal skladovať pri teplote od 8 ° C vyššie, nižšie teploty neznáša. Preto nepatrí ani do chladničky, ani do pivnice alebo v zime na balkón či za okno.
olivovy olej obsahuje male mnozstvo nasytenych tukov, ktore tuhnu v chlade...nie je to plesen
@lenkakravcova pekny priklad je kokosovy olej, ktory je z najvacsej casti nasyteny tuk a v chlade je vzdy tuhy a v teple je roztopeny, tekuty
@lius Vidíš toto mi ani nenapadlo a mám ho tiež doma 🙂
@lenkakravcova ovonaj ho, teoreticky sa aj olivovy olej pokazit moze. ale dva mesiace su este nic.
mal by sa uchovavat na tmavom mieste do 20 stupnov, najlepsie v skrinke v kuchyni, a ak uz na linke - tak nie vedla sporaka ani blizko okna
@zuzuliennka1 vonia úplne vpohode. Už som ho aj do pizze dala 😃 a práve pozerám že už to v ňom ani nie je - ako sa v kuchyni ohrial, už je normálne tekutý v celej fľaši.
@lenkakravcova tak super 🙂 urcite je este ok, ale najlepsie by bolo, keby sa mu to radsej uz nestalo 🙂 on sa len zakalil stuhnutym tukom, stuhol v chlade.
@lenkakravcova Olivovy olej.v chlade tuhne, ak ho nechas dlhsie v chladnicke, tak uplne cely vykrystalizuje.
Mne sa zda, ze sa ti tam dostala voda, zakaleny olej vyzera inac