Ahojte, včera vecer som zabudla vybrať z mrazničky krídlo morčacie, tak som ho vybrala ráno, bolo už tak na polovicu rozmazane a už sa varí v polievke.
Prosím uistite ma, že je všetko ok, lebo sa bojím, že to nebude dobre keď som dala na polku zmrazené krídlo - vnútri bolo ešte zamrznuté. 😓🤦♂️ Samozrejme budem variť dlhšie.
jasné že je všetko úplne v poriadku... mne sa to stane tiež.
buď v pohode.
@deti95060810 ďakujem za odpoveď. Už som kľudnejšia lebo si pripadám, že ani mäso neviem rozmrazit. 😄😄
Vieš koľko krát som zabudla mäso rozmrazit na vývar, neboj sa nič mu nebude
@ mozno bude trosku mutnejsie ale inac všetko je ok
Mrazené mäso sa na vývar nehodí. Polievka bude zakalená. Ale inak úplne neškodná. 😉
ja skoro vzdy varim zo zmrazeneho.. z uplne zmrazeneho.. lebo varenie neplanujem a tak by som ani rozmrazovat nestihla 😀
@fido69 no ved práve preto sa pýtam, stalo sa mi to prvýkrát, čiže som nevedela, ze co mam čakať.. radšej sa opýtať skôr ako bude už neskoro a zistím, že je to nebezpečné alebo nevhodné na konzumáciu. 🙃
@reanda nemáš potom zakalenu?
nezda sa mi zakalena, ale ja si nepotrpim na dokonaly vyzor vyvaru, staci, ze je chutny 🙂
Ako nebezpečné ani nevhodné na konzumáciu to určite nebude. Dá sa ju kludne konzumovať len je tam menšia hrozba ze bude mutna.
Varenie polievky je chemická hydrolýza bielkovín obsiahnutých v mäse a kostiach a ich rozklad na základné stavebné kamene života - aminokyseliny. Polievka sa solí hneď na začiatku, aby sa vytvorilo vhodné chemické prostredie pre hydrolýzu. Preto je vývar výborný pre choré alebo oslabené telo. Dodá mu aminokyseliny, bez toho aby oslabené telo muselo bielkoviny rozkladať.
Ak sa použije mrazené mäso, tak nedochádza k rozkladu na aminokyseliny, ale len na peptidy s kratším reťazcom a tie sú vo vode nerozpustné (zakalia ju).
Chémia je úžasná a je všade okolo nás. 😉
urcite nebezpecne to neni, to by bolo jedine naopak ze pridlho stalo niekde rozmrazene :
@fido69 uzasne napisane, normalne so zaujmom som to citala. Podobne minule jeden clanok o miske rychlokyske a procese, ktory prebieha pri kysnuti cesta. Uzasne veci, fakt. Som uplne mimo chemie a tychto odvetvi, ale vzdy ma zaujme precitat si nieco take o veciach, ktore su denne bezne okolo nas 🙂
Musis ju varit celkom pomaly
Ved najprv das len mäso,a ked sa zacne varit,pozberas penu.
Potom stiahnes na uplne slaby plamen a ono sa to usadi na dne....
Takze teoreticky nemusi byt ani zakalena
@vikusjk Nikto z nás nie je mimo chémie. Chémia je všade okolo nás. Je neuveriteľne zaujímavá. Škoda, že len málo vyvolených jej skutočne rozumie.
Rovnako zaujímavá je história. Keď čítaš o obsadení Pressburgu vojskami vzbureného Gabriela Betléna v roku 1619, keď ho uhorskí šľachtici a mešťania vítali, aby ho napokon v roku 1621 vyhnali pre neprístojné spravanie jeho vojakov. Alebo o veľmi krutom obliehaní Viedne turecko-tatárskou hordou v roku 1683, keď živí pojedali mŕtvych, len aby prežili. Sú to aj čriepky naších dejín, ktoré bohužiaľ väčšina "hrdých" slovákov vôbec nepozná... 🙁
vies, ze varom sa jedlo vari, ze?