Pekný deň, mlela som mäso a klinček mi pustil takúto čiernu "špinu, farbu" môže to nejak ublížiť ak sa to dostalo do mäsa? (Mám deti a bojím sa) .... Mám to mäso radšej vyhodiť či to bude v poriadku?
Ja by som to nejedla a toboz nedala detom.
Ak si takto nepomlela celé mäso ale len časť tak vyčistí mlynček to mäso vyhoď a pokračuj. To olejové zafarbenie môže byt buď z oleja ( to určite nejesť) alebo je to oxidácia hliníka. Proste tak ako železo oxiduje - hrdzavie červenou farbou, tak hliník hrdzavie čiernou farbou. Stačí vyčistiť a je to ok. V malej koncentrácii ani v mäse to nevadí.
Teraz pozerám že to čierne je na tej pohonnej časti. Zavitovka je čistá. Olejovala si ten mlynček? Alebo je to len tá hrdza?
@slovakboy povedal by som, ze zoxidovany hlinik skor, ten moc zdravy veru nieje. Ak by to bolo zoxidovane zelezo, to im neuskodi, maximalne spravi pachut. Este uplne hroziva pr3dstava by bolo zakonzervovanie olejom nejakym technickym, alebo grafitova, alebo molybdenova vazelina, co by zdrave rozhodne tiez nebolo, ale to by aj mala citit, ze smrdi.
Ale snek na masovej casti vyzera ok, tak mozno len stopova cast tam mohla vniknut, ak vobec...
Ďakujem krásne, bude to asi zaoxidovaný hliník ,je to moja vina. Doteraz som vždy používala starý ručny ČSSR mlincek a bolo všetko v poriadku. Teraz na Vianoce som dostala tento nový a naposledy keď som ho použila som vo veľkom zhone že nám príde nečakaná návšteva, strčila do umývačky riadu s tým že ho potom vyberieme , samozrejme som zabudla a zapla umývačku. Zmenil farbu ale netušila som že už nebude použiteľný.
Hliník nie je jedovatý kov, ale bohužiaľ je neurotoxický pre mozog. Takže to mäso by som nejedol a hliníkový mlynček nepoužíval. Možno sa už prejavujú jeho neurotoxické účinky v tvojej gramatike, takže radím si zopakovať vybrané slová po M. 😉
@fido69 ospravedlňujem sa za moje gramatické chybu v texte. Som si vedomá že ich robím a snažím sa dávať pozor a vyhýbať sa im. No bohužiaľ je to naozaj ťažké ak je človek chorý ( dyslexia dysgrafia) aj cez snahu sa stane že urobím chybu. A tiež mi je naozaj ľúto ze v dnešnej dobe nemá človek problém urážať druhého aj keď o ňom absolútne nič nevie.
ano, do umyvacky hlinik nepatri, lebo oxiduje a porovatie a rozpada sa. Nuz stava sa, aj majster sa obcas utne. Snad sa napokon podarilo ti navarit aj v tom strese nieco chutne ;)
Autorka, nepotesim ta. Ja pouzivam stary komunisticky rucny mlyncek na plnenie domacich klobas a to iste sa mi robi
Robi mi to aj elektricky mlyncek, lebo noze a to koliesko s dierkami su kovove.
Ako sa trie jeden kov o druhy, takto sa mini castice masa zafarbia. Ja o tom viem a pri mleti si davam na to pozor a vyberam to. Tvoj mlyncek je novy, tie kovove casti zrejme obsahuju nejaky povlak este z vyroby, preto je toho viac. Mozno by to chcelo tie kovove dve casti niecim vydrhnut.
Ja by som to nejedla.