Mesiac stará vianočná štóla

akzuzs
1. nov 2013

Ahojte dnes som behala na nete a našla som recept ktorý ma oslovil. Aj by som ho na Vianoce urobila ale ma úplne zmiatla posledná veta. Má s tým niekto skúsenosť alebo je to preklep veď nieje normálne dať mesiac odležať a potom piecť veď to nieje medovníček.

Tvarohová štóla

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

500 g hladkej múky
1 kypriaci prášok
100 g práškového cukru
1 vanilkový cukor
2 vajíčka
250 g tučného tvarohu
štipka soli
3 lyžice rumu
250 g masla, zmäknutého
150 g hrozienok, prepláchnutých
100 g kandizovaného ovocia
1 lyžica strúhanej citrónovej kôry
100 g nasekaných olúpaných mandlí
150 g marcipánu

Na potretie:
70 – 100 g masla, rozpusteného
120 – 150 g práškového cukru

Múku preosejeme s práškom do pečiva a s práškovým cukrom. Pridáme vanilkový cukor, vajíčka, tvaroh, soľ, rum a maslo. Spracujeme na hladké cesto, do ktorého na záver zapracujeme hrozienka, kandizované ovocie, citrónovú kôru a mandle. Cesto prikryjeme a necháme 30 minút odpočinúť pri izbovej teplote.

Z cesta vyvaľkáme obdĺžnik, do stredu položíme valček z marcipánu. Jednou z dlhších strán prekryjeme marcipán a druhú preložíme navrch a zatlačíme – mala by vzniknúť typická vlna. V rúre vyhriatej na 180 °C pečieme 40 minút, na plechu vyloženom papierom.
Upečenú štólu potierame maslom, vždy ho necháme vsiaknuť do cesta. Potom ho husto posypeme práškovým cukrom. Štólu cukrujeme dovtedy, kým sa cukor neprestane vstrebávať do cesta a nevytvorí suchú vrstvu. Štólu necháme vychladnúť, zabalíme do papiera a do alobalu a odložíme na chladné miesto, kde ju necháme minimálne mesiac odležať.

jika80
1. nov 2013

Ahoj nie je to preklep. Po upeceni treba stolu odložiť, sa hovorí, čím dlhšie ju necháme odlezat, tým bude stavnatejsia

akzuzs
autor
1. nov 2013

@jika80 no ved hej ale mi to nejde najako ale to pre to že nemám s tým skúsenosť, už si to robila?

jika80
1. nov 2013

@akzuzs nie nerobila, ale svokra ju robi vzdy na vianoce

mimcak
1. nov 2013

toto by som aj ja rada vyskúšala,ale tiež mi to príde čudné mesiac? ved tam je tvaroch 😕 no som zvedavá či sa niekto nájde čo to bude vedieť ako nato. 😕 😝

lulu_lu
1. nov 2013

aj aj som pocula ze totreba .

akzuzs
autor
1. nov 2013

Ja to urobím 24.11. Idem na to a ak po novom roku skončíme v nemocke viem z čoho 😀

didi19
1. nov 2013

Ja som to vydela v obchode ale je to nejako hrozne ťažké-nepride mi to ako lakave na jedenie-ešte som neochutnala ale žeby som to kúpila??? 😕

akzuzs
autor
2. nov 2013

@didi19 ja som to už kúpila a bolo to mňamka keby to nebolo drahé aj častejšie pre to sa to chcem naučiť

redlola
17. nov 2013

tak dnes som spravila. na foto je stola pred pecenim 🙂 uvidime aka bude v decembri 🙂 ale po spocitani nakladov, musim povedat, ze asi sa viac oplati kupit to stolu, resp je to asi rovnake. v obchode stoji cca 4€, tato mi vysla tak, ze by to mohli byt velkostou kludne 2 kupovane a naklady na domacu su okolo tych 8€. ide iba o to, ze viem, co som do nej dala a je bez konzervantov.
@didi19 urcite odporucam ochutnat, je to velka mnamka 🙂 teraz pred vianocami to bude urcite v akcii

akzuzs
autor
21. nov 2013

@redlola No ja idem ju robiť zajtra so synom. A už ju aj skladuješ?

redlola
21. nov 2013

@akzuzs jj mam to v hchladnicke a kontrolujem, ci to neplesnivie. zatial nie 🙂

akzuzs
autor
21. nov 2013

dobre keby si náhodou badala známky niečoho nežiadúceho daj echo 😀 A odkiaľ si? Keby náhodou som v januári skončila v nemocke by som sa rovno pýtala či tam neležíš aj Ty 😀 😀 😀 😀 😀 Ale nie bude to mňamka 🙂

redlola
23. nov 2013

@akzuzs ja som z trnavy, takze to sa asi nestretneme v nemocke 🙂