Ahojte dnes som behala na nete a našla som recept ktorý ma oslovil. Aj by som ho na Vianoce urobila ale ma úplne zmiatla posledná veta. Má s tým niekto skúsenosť alebo je to preklep veď nieje normálne dať mesiac odležať a potom piecť veď to nieje medovníček.
Tvarohová štóla
(zdroj inšpirácie: časopis Apetit)
500 g hladkej múky
1 kypriaci prášok
100 g práškového cukru
1 vanilkový cukor
2 vajíčka
250 g tučného tvarohu
štipka soli
3 lyžice rumu
250 g masla, zmäknutého
150 g hrozienok, prepláchnutých
100 g kandizovaného ovocia
1 lyžica strúhanej citrónovej kôry
100 g nasekaných olúpaných mandlí
150 g marcipánu
Na potretie:
70 – 100 g masla, rozpusteného
120 – 150 g práškového cukru
Múku preosejeme s práškom do pečiva a s práškovým cukrom. Pridáme vanilkový cukor, vajíčka, tvaroh, soľ, rum a maslo. Spracujeme na hladké cesto, do ktorého na záver zapracujeme hrozienka, kandizované ovocie, citrónovú kôru a mandle. Cesto prikryjeme a necháme 30 minút odpočinúť pri izbovej teplote.
Z cesta vyvaľkáme obdĺžnik, do stredu položíme valček z marcipánu. Jednou z dlhších strán prekryjeme marcipán a druhú preložíme navrch a zatlačíme – mala by vzniknúť typická vlna. V rúre vyhriatej na 180 °C pečieme 40 minút, na plechu vyloženom papierom.
Upečenú štólu potierame maslom, vždy ho necháme vsiaknuť do cesta. Potom ho husto posypeme práškovým cukrom. Štólu cukrujeme dovtedy, kým sa cukor neprestane vstrebávať do cesta a nevytvorí suchú vrstvu. Štólu necháme vychladnúť, zabalíme do papiera a do alobalu a odložíme na chladné miesto, kde ju necháme minimálne mesiac odležať.
toto by som aj ja rada vyskúšala,ale tiež mi to príde čudné mesiac? ved tam je tvaroch 😕 no som zvedavá či sa niekto nájde čo to bude vedieť ako nato. 😕 😝
aj aj som pocula ze totreba .
Ja to urobím 24.11. Idem na to a ak po novom roku skončíme v nemocke viem z čoho 😀
Ja som to vydela v obchode ale je to nejako hrozne ťažké-nepride mi to ako lakave na jedenie-ešte som neochutnala ale žeby som to kúpila??? 😕
tak dnes som spravila. na foto je stola pred pecenim 🙂 uvidime aka bude v decembri 🙂 ale po spocitani nakladov, musim povedat, ze asi sa viac oplati kupit to stolu, resp je to asi rovnake. v obchode stoji cca 4€, tato mi vysla tak, ze by to mohli byt velkostou kludne 2 kupovane a naklady na domacu su okolo tych 8€. ide iba o to, ze viem, co som do nej dala a je bez konzervantov.
@didi19 urcite odporucam ochutnat, je to velka mnamka 🙂 teraz pred vianocami to bude urcite v akcii
dobre keby si náhodou badala známky niečoho nežiadúceho daj echo 😀 A odkiaľ si? Keby náhodou som v januári skončila v nemocke by som sa rovno pýtala či tam neležíš aj Ty 😀 😀 😀 😀 😀 Ale nie bude to mňamka 🙂
Ahoj nie je to preklep. Po upeceni treba stolu odložiť, sa hovorí, čím dlhšie ju necháme odlezat, tým bude stavnatejsia