Ahojte,
Uvedomila som si, že až doteraz varím dokola to isté - mäso, zemiaky na milión spôsobov, ryža, knedľa, pripadne nejaké cestoviny, proste milión tých klasických jedál.
Veľmi rada by som ale začala variť viac pestro a zaradila do jdlanicka nové (pre mňa nové) veci ako kuskus, kurkuma, bulgur, pohánka,...
Nemáte (a nenapísali by ste mi prosím) nejaky overený recept, ktorý budú jest aj deti? Viem, je toho plný internet, no bojím sa niečoho neodskusaneho, keď to nepoznám. A tiež eviem, či sa vôbec dajú také veci kúpiť u nás vo (veľmi) malom meste
Dakujem za každú radu
Bulgur a kuskus nahradí ryžu, može sa použiť na plnenie paprík, zavariť do polievky. Najčastějšie z nich pripravujem šaláty - čo chladnička dá.
Pohánku mám najradšej nasladko - uvariť s mliekom, do toho hrozienka, sušené ovocie + nakrájať jablko.
@leuska15leuska15 ahoj, tiež extra neexperimentujem, ale kuskus používam. Na ňom je super to, že ho len zaleješ horúcou vodou a za pár minút je hotový.
Napr. urobím na panvici kuracie mäsko na šťave s cibuľou, môžeš pridať aj zeleninku akú máte radi. Kuskus môžes buď pridať priamo do toho, alebo samostatne ako prílohu. Vznikne ti jedlo na spôsob rizita.
Alebo keď varím zeleninovú polievku takú rýchlu na masle z mrazenej zeleniny, nasypem tam kuskus, namiesto halušiek alebo cestoviny.
@leuska15leuska15 ahoj ja som z úplnej dediny a všetko z toho čo si vymenovala sa u nás kúpiť dá (jednota/sama). Ja celkom často varím variáciu rizota ale s bulgurom. Také bulguroto 😅 a má to u nás veľký úspech. Kuskus sám o sebe nemá chuť, a chlapa ktorý je naučený na knedle a kura na kyslo (ako ten môj) na kuskus len veľmi ťažko nahovorím. Keď chcem aby mi ho zjedol pripravujem ho v takej trochu nezdravsej verzii s poprazenou cibuľkou a samozrejme z vyvaru prip. keď nejdedia deti aj z bujonu 🙈 lebo z vody je to fakt bez chuti.
Pohánku pripravujem tak ako baby vyššie spomínali na sladko, moja mala je celiatik takze to nahrádza úplne krupicu 👌
A kurkuma je len korenina. Je aj základnou prísadou kari korenia ale nie je taká aromatická, ale dodá jedlu krásnu žltú farbu, na tanieri je to potom taká India 🤤
Ahoj ja nemam rada maso na stave Ani maso s ryzou a pod Takze u nas sa varia netradicne jedla. Proso, pohanka tu uvarime a jeme s jablkovym pyre (ako vyziva, neviem ci dostat na Slovensku, u nas sa to vola Apfelmus) a skoricou na ranajky, deti to miluju a zasyti to. Pohanka uvarena je dobra do kremovej polievky na zahustenie. Dost vela jeme strukoviny a z nich privarky. Deti Tiez jedia. Priklad jedal:
- husta polievka z cervenej sosovice, ryze, kuskusu a Rajcin s kuminom a matou
- leco s cuketou k tomu vareny bulgur
- papriky/cukety plnene tuniakom a kuskusom pecene v rure
- pecene sladke zemiaky a morcacie stehno na kokosovom oleji a rozmarine z jedneho plechu
- detske Kari z sosovice alebo ciceru s kokosovym mliekom, Tam ide kurkuma
- peceny ruzickovy kel s parmezanom a slaninkou
- bulgur salat a fetou a jarnou cibulkou
- morcacie medajlonky s pyre zo sladkych zemiakov a pastrnaka
Napis ak ta nejaky recept zaujal, napisem recept
Ak si nie i istá, ako deti prijmu novú potravinu, trebárs ten kuskus alebo burglur, uvar im aj ryzu ako zvycajne a daj im polku ryze a polku toho niecoho noveho. Nasej sa mi takto podarilo zaviest kuskus aj burglur, hoci je velmi vyberava jedacka. Burglur varim presne ako ryzu, kuskus iba zalejem vriacou vodou asi centimeter nad kuskus a ked vsiakne, tak tam pridám kúsok masla a este v horúcom rozmiesam. Este casto robim vrapy - do nich zeleninu, masko na prírodno, jogurtovy dresing spravim, podla chuti. Bohuzial dcera mi neje zeleniny, pri nej vela experimentovat nemozem, ale s muzom mozem primiesat lubovolne zeleniny...
@tini27 oprazi sa cibulka, mrkva na tenke platky, lubovolna zelenina ako napr cuketa, Paprika, pripadne trochu cesnaku na tom zaklade sa oprazi kurkuma, kumin(rymska rasca), 1-2 lyzice rajcinoveho pretlaku ak mate Tak aj Koriander. Dusi sa kym je zelenina makka, pocas dusenia pridat mrazeny hrasok, nejaku uvarenu/konzervovanu strukovinu a nakoniec zahustit kokosovym mliekom. Asi sa da aj s masom spravit, ja robievam najcastejsie s cicerom, cervenou sosovicou.
Úprimne každý recept na nete je pre niekoho odskúšaný 😉
Skús pozrieť napríklad jedalnicky.sk.