Medvedi cesnak na západnom Slovensku

michaelaaa37
25. apr 2018

Ahojte ja viem ze je už ďalší čas medvedi cesnak ak teba vôbec ešte je .Neviete náhodou? A ak áno kde na západnom slovensku:/ poprípade senec okolie alebo na okolie 🙄

suve99
25. apr 2018

@michaelaaa37 bohužial už je v kvete, musíš počkať o rok...

3009
25. apr 2018

Dá sa trhať aj keď kvitne, ale už nemá takú silu. Bratislava- pri dostihovej dráhe plný les.

suve99
25. apr 2018

@3009 ale vtedy sa dá pomýliť s konvalinkou...ja by som už neriskovala...

lorela
25. apr 2018

Treba pomedliť medzi prstami a silná cesnaková vôňa ho odlišuje od konvalinky.
Ale v kvete by som ho nezbierala. (Zbierame medvedí cesnak už asi 20 rokov 🙂).

suve99
25. apr 2018

@lorela nechcem odporovať, ale toto vraveli tento rok v TV - že keď je už v kvete dá sa pomýliť s ňou

luliu
25. apr 2018

Už máš smolu, musíš počkať rok, už zakvitol. Dobrý bol cca 3 týždne dozadu

lorela
25. apr 2018

@suve99 Áno, dá sa s ňou pomýliť, práve preto píšem, že sa treba orientovať podľa vône - pošúchaním listov.

annasuchovska
25. apr 2018

@michaelaaa37 ja som skúsila pezinskú babu v okolí lyžiarskeho strediska a taktiež aj lesík po lavej strane smer ivanka a nazbierala som dosť 😇

3009
25. apr 2018

Práveže keď kvitne sa ťažšie pomýli s konvalinkou, veď treba pozerať na kvet. Medvedí cesnak má predsa úplne iný kvet ako konvalinka.

aleshka_supermama
25. apr 2018

Baby čo sa da robit s med. cesnaku?? Môžem ho zmraziť??

gabrielkaa
25. apr 2018

Niekto robí pesto... a vtedy ti vydrží dlhšie

michaelaaa37
autor
25. apr 2018

@annasuchovska my sme z Ivanky kde prosim ho nájdem 🤗🤗🤗🤗

mimimami3
25. apr 2018

my sme robili pesto (medvedi cesnak, olivovy olej, vlasske orechy alebo slnecnicove semiacka, struhany parmezan - vsetko zmixovat na "kasu").
alebo na natierky: nastrihala som si ho na drobno (mam take specialne akoby 4-noznice na bylinky, ale pokojne sa da i klasickymi), dala do dozy a do mraznicky. a ked robim natierky, zvyknem tam z neho pridat, vcera sme dali do tuniakovej, ale napriklad aj obycajna neochutena lucina + medvedi cesnak je vyborna.

aleshka_supermama
25. apr 2018

@mimimami3 dakujem 😊

lily_89
30. apr 2018

Ánooooo, ja som bola s mužom cez víkend na nádhernej turistike, išli sme do Sološnice a odtiaľ na kopec Vápenná (Roštín), tretí najvyšší vrch Malých Karpát. Nádherná túra a všade sú plné pláne medvedieho cesnaku, niečo nenormálne, koľko ho tam bolo. 🙂 Natrhali sme si veľa domov a večer som hneď spravila polievku z neho. Inak, ak môžem poradiť, tak čím ďalej tým viac varievam polievky v MioMate, pretože mať hotovú polievku za 25 minút je ako z rozprávky. a najmä po túre mi to dobre padne, že do neho všupnem nakrájané suroviny, zvolím program a je to. Čiže dnes rozdávam rady plným priehrštím. 🙂 Medvedí cesnak v Sološnici cestou na Roštín, a potom z neho rýchla polievka, ktorá sa uvarí sama za vás. Pre turistov ako stvorené. Prajem nádherný voľný zajtrajší deň, oddychujte! 🐝

gabrielkaa
2. máj 2018

Je ho veľa, ale už v kvete a ten sa už nezbiera.

rawmamka
2. máj 2018

Presne, medvedí cesnak je na západnom Slovensku v kvete už cca 2 týždne, vtedy sa už nezbiera, nielen kvôli možnému pomýleniu s jedovatou konvalinkou (podľa mňa sa to dá odlíšiť napriek kvetu veľmi dobre čuchom) ale najmä kvôli tomu, že už nemá liečivý účinok, je to už len vláknina s cesnakovou chuťou.

michaelaaa37
autor
2. máj 2018

@rawmamka ďakujem moc

rawmamka
2. máj 2018

@michaelaaa37 Na budúci rok sa treba nachystať už začiatkom jari, hneď ako sa oteplí, lebo tento rok napríklad listy rašili už od polovice marca a začiatkom apríla sa zber pomaly končil, čiže sezóna bola tak tri týždne kvôli tomu, že prišlo výrazné oteplenie a trvá prakticky doteraz, čo sezónu medvedieho cesnaku skrátilo možno o týždeň-dva., ale aj keby neprišlo oteplenie, tak začiatkom mája sa pýtať na cesnak je už neskoro. My ho jedávame najmä v čerstvej podobe (vtedy je telu najprospešnejší) - ako šalát, ako súčasť nátierok na chlebík,.... alebo potom do polievok, rôznych zeleninových placiek či do rizota - upotrebíš ho prakticky v každom jedle. Mrazenie sa nám neosvedčilo, tak robíme pesto a tinktúru (to nám vydrží až do ďalšej sezóny).

gabrielkaa
2. máj 2018

@rawmamka prave ked je v kvete ho viem odlisit..lebo oni maju ine kvety, konvalinka take zvonceky a cesnak uplne ine. mne sa skor mylia tie listy.... tie maju rovnake...podlhovaste...a ked nekvitnu tak su uplne rovnake, len vona ina 🙂

rawmamka
4. máj 2018

@gabrielkaa Ja si ho tiež nemýlim, ale ľudia si mýlia nielen listy, ale aj keď je v kvete - možno preto, že sú to drobnejšie biele kvety a tí, ktorí sa rastlinám toľko nevenujú majú pocit, že je to takmer to isté - preto ak aj má niekto pochybnosti, tak stačí pošúchať list v ruke a cesnakový pach sa nezaprie 😀. To je ako s hubami - ľudia si pomýlia jedľu bedľu s muchotrávkou zelenou, napriek tomu, že sa síce podobajú, ale každá má svoje charakteristické znaky, ktoré nie je zložité odlíšiť.

gabrielkaa
4. máj 2018

@rawmamka ano, ja tiez len podla vone rozoznam. ja huby pre istotu nezbieram, lebo mne sa sampinon myli s muchotravkou zelenou a celkovo radsej neriskujem 😀

ro_manka
4. máj 2018

U nás na záhrade ešte je. Ale my bývame v ZA , takže tu je chladnejšie a rastie nám v tieni..

rawmamka
4. máj 2018

@gabrielkaa My zbierame, ale môj muž je hubár, bez neho by som to neriskovala asi ani ja - on mi každý jeden kúsok schvaľuje 😀.

mariannah81
25. mar 2019

Dobrý deň, neviete mi niekto poradiť kde ho nájdem okolo Hamuliakova, Kalinkova, Šamorína? Ďakujem