Ahojte maiminy, chcem sa spytať, či varite svojim detičkám pohánku a aku máte skusenost snou...Mam 8 mesačnú dcérku a ešte som pohánku neskušala, poradte mi receptiky 😉 😎
Pohanka je super vec. Použivam hlavne pohankove vlocky a to nie len pre malu, ale pre celu rodinu. Na zahustenie napriklad zeleninových polievok nepoužívam zaprazky ani zasmasky ale ku koncu varenia pridam 2 lyžice pohankových vlociek.Uvaria sa do 5 minut a polievka je super.Dalej používam od Hipp cistu pohankovu kasu je bezmliecna pridavam do nej mlieko a trochu struhaneho jablcka.Mam kupene aj pohankove krupy, daju sa použit ako priloha alebo pridat do rizota,ale asi najviac používame tie pohankove vlocky.
Ked bol maly pouzivala som pohankove vlocky, robila z nich kasu, davala som do jogurtu, zahustovala som polievky (to robim stale) a teraz im ju varim aj na sposob rizota, alebo ako prilohu k jedlam. Mnam 🙂
ja som tiež synovi začala ponúkať pohánku keď nemal ešte ani rok, aj celú iba prepláchnutú vodou, aj vločky. Zahusťujem ňou všetky polievky, omáčky. Pridávam ku príkrmom spolu s ostatnou zeleninkou. Má špecifickú vôňu aj chuť, ale maličkému chutí. Je dobré začať s ňou od malička, detičky si na ňu rýchlo zvyknú. Ešte odporúčam pšenové vločky, červenú šošovicu, polentu - tiež na zahustenie všeličoho možného :D
Pohánka je super, navyše bezlepková obilnina. Naša dcérka si na ňu zvykla vďaka pohánkovým chrumkám (také tie "húsenicové"). Takto sa s jej špecifickou chuťou zoznámila a potom sme prešli aj na pohánkovú kašu ... Je fakt chutná. Mám doma aj celú pohánku, s tou ešte nemám skúsenosti, ale ďakujem maminkám za ich rady ;) Vyskúšam niektorý z receptov.
davam ju obcas do polievky namiesto cestoviny - len ju tam nasypem tak 5 minut pred dovarenim a ona potom este par minut potrebuje , aby nabobtnala. starsie decka najprv trochu kruptili nosom, ale zvykli si, najmladsia ju papa odkedy sme zacali s prikrmami.
Mne osobne pohankove chrumky, chlebiky a podobne veci nechutia, ale samotnu varenu pohanku mam rada 😀
inac pozor ked ju kupujete - zdrava je mechanicky lupana, v termicky lupanej vsetko zdrave teplom znicili
Ja by som ti odporúčala tento recept na kašičku s pohánkou 🙂 http://dobruchut.aktuality.sk/recept/1838/pohan...
jablkovo marhulova kasa s pohankou
SUROVINY:
100 g jablko
60 g marhuľa
20 g pohánka
+ vytvoriť nákupný zoznam Čas prípravy: 5 min.
Postup receptu:
Ovocie umyjeme, očistíme a zbavíme kôstok. Najemno postrúhané zmiešame s pohánkou. Všetko spolu zmixujeme najemno. Vhodné pre deti od 8 mesiacov.
Detská polievka s pohánkou
Doba prípravy :
30 min.
Spôsob prípravy : Varenie
Ingrediencie :
pohánka 20 g
mrkva 1 ks
pór 20 g
sterilizovaná kukurica 3 pol. lyžica
sterilizovaný hrášok 3 pol. lyžica
sójová múka 10 g
rastlinný tuk 8 g
petržlenová vňať 1 pol. lyžica
Postup prípravy :
Mrkvu a pór očistíme a nakrájame na malé kúsky, zalejeme vodou (cca 5 dcl) a varíme do polomäkka. Potom pridáme prepláchnutú pohánku a varíme až kým nie je mäkká. Odoberieme trocha polievky, pridáme sójovú múku a urobíme zátrepku. Zátrepku vlejeme späť do polievky, pridáme hrášok a kukuricu a krátko povaríme. Dochutíme tukom a najemno nasekanou petržlenovou vňaťou.
Obtiažnosť prípravy :
Nízka náročnosť
Poznámky :
Polievka je vhodná pre deti od 10 mesiacov.
Kaše
Normované na dve porcie.
Fučka s kukuričnou kašou
160 g zemiakov, podľa potreby voda na varenie (tak, aby zemiaky boli vodou iba prikryté), 25 g kukuričnej múky, 10 g rastlinného tuku, 0,5 dl mlieka, zelená vňať na posypanie
Zemiaky dobre umyjeme, ošúpeme, opäť umyjeme, pokrájame na kocky a dáme variť do vriacej vody s rascou do mäkka. Potom pridáme v mlieku rozmiešanú kukuričnú múku a za stáleho miešania pri miernej teplote varíme, pokiaľ nezačne kaša vyfukovať vzduch. Nakoniec pridáme rastlinný tuk, pomiešame, posypeme zelenou posekanou vňaťou.
podávame deťom od 7 mesiacov
ZEMIAKOVÁ RYŽA
160 g zemiakov, voda na varenie podľa potreby, rasca, 10 g rastlinného tuku, 15 g mrkvy na posypanie
Zemiaky ošúpeme, umyjeme, pokrájame a s rascou dáme variť do vriacej vody. Uvarené scedíme a pretlačíme cez zemiakové tlačidlo tak, aby sa vytvorila podoba ryže, ktorú polejeme rozpusteným tukom, posypeme očistenou a postrúhanou mrkvou.
podávame deťom od konca 6. mesiaca
KAŠA Z TEKVICE S MALINAMI
180 g tekvice, 60 g malín, 1 polievková lyžica vody
Tekvicu očistíme, umyjeme, pokrájame na drobné kúsky a s trochou vody dáme dusiť do rozvarenia. Potom pridáme prebrané dobre umyté maliny alebo jahody.
Nátierky
Normované na dve porcie.
NÁTIERKA Z VARENÉHO KURČAŤA
80 g mäsa z kurčaťa, 20 g rastlinného tuku, 10g póru, majorán, zelená vňať
Uvarené mäso pokrájame na drobnejšie kúsky a spolu s tukom, majoránom a dobre umytým pórom vyšľaháme na jemnú hmotu, ktorú natierame na chlieb alebo pečivo. Ozdobíme umytou zelenou vňaťou.
podávame deťom od 10 mesiacov
ZELENINOVÁ NÁTIERKA
80 g zeleniny (mrkva, brokolica, kaleráb), 20 g rastlinného tuku , majorán, zelená vňať, pažítka
Očistenú, umytú zeleninu uvaríme nad parou. Potom uvarenú zeleninu spolu s tukom, majoránom a pažítkou vyšľaháme a natierame na chlieb a pečivo.
JABLKOVÁ NÁTIERKA
80 g jabĺk, 20 g netučného tvarohu , 1 drvený klinček, štipka škorice, 2 polievkové lyžice vody na dusenie
Jablká očistíme, umyjeme, pokrájame a dáme s trochou vody, s klinčekom a škoricou udusiť do mäkka. Potom pridáme tvaroh, vyšľaháme a natierame na vianočku, chlieb alebo pečivo.
podávame deťom od 9 mesiacov
Polievky
Normované na dve porcie.
RASCOVÁ POLIEVKA S RYŽOVOU CESTOVINOU
4 dl vody, 1 mocca lyžička rasce, 10 g ryžovej cestoviny (rezance), 0,5 dl mlieka, 10 g maizeny, 10 g tuku, zelená vňať
Do vody dáme variť rascu. Uvarenú scedíme, do vývaru pridáme zátrepku z mlieka a maizeny, povaríme, potom pridáme cestoviny a dovaríme. Nakoniec dochutíme tukom a umytou posekanou zelenou vňaťou.
podávame deťom od druhej polovice 6. mesiaca a deťom, ktoré trpia zvýšenou plynnatosťou
RASCOVÁ POLIEVKA SO ZEMIAKMI
1/2 mocca lyžičky rasce, 10g rastlinného tuku, 80g zemiakov, 4 dl vody, 20 g špenátu, zelená vňať
Rascu nasucho opražíme, pridáme mrazený špenát a očistené umyté zemiaky, pokrájané na kocky. Všetko pomiešame, zalejeme horúcou vodou a varíme do zmäknutia. Nakoniec dochutíme posekanou zelenou vňaťou. Pred podávaním roztlačíme.
podávame deťom od 6 mesiacov
HŔSTKOVÁ POLIEVKA S POHÁNKOU
2 polievkové lyžice hrášku (sterilizovaný bez nálevu), 2 polievkové lyžice kukurice, 20 g mrkvy, 20 g póru, 15 g pohánky, 4 dl vody, 10 g rastlinného tuku, 10 g sójovej múky, zelená vňať
Zeleninu očistíme, umyjeme a dáme variť do polomäkka. Potom pridáme prebratú, umytú pohánku a dovaríme do mäkka. Pridáme zátrepku zo sójovej múky s trochou vody, majorán, varíme asi 5 minút. Nakoniec polievku dochutíme tukom a umytou posekanou zelenou vňaťou.
podávame deťom od 10 mesiacov
Bezmäsité pokrmy
Normované na dve porcie.
ZAPEKANÁ BROKOLICA SO SYROM TOFU
180 g brokolice, 10 g syra tofu, 10 g rastlinného tuku, voda na varenie, rasca, 10 g postrúhanej mrkvy
Brokolicu očistíme, dobre umyjeme a dáme spolu s rascou variť do vriacej vody. Uvarenú scedíme, roztlačíme vidličkou, posypeme postrúhaným syrom tofu, polejeme rozpusteným tukom, očistenou, umytou a postrúhanou mrkvou.
podávame deťom od 8 mesiacov, deťom od 10 mesiacov sa môže poliať majonézou z tofu
KALERÁBOVÝ MOZOČEK
180 g kalerábu (gigant), 10 g rastlinného tuku, voda na podliatie, bazalka, zelená vňať, 10g maizeny
Kaleráb očistíme, umyjeme, pokrájame na drobné kocky, mierne nasucho opražíme, podlejeme trochou horúcej vody, pomiešame, pridáme tuk, maizenu, pomiešame, podľa potreby ešte podlejeme trochou horúcej vody a za občasného miešania dodusíme do mäkka. Mozoček by mal mať konzistenciu redšej kaše. Pred dodusením pridáme umytú, posekanú bazalku a zelenú vňať. Pred podávaním roztlačíme vidličkou.
podávame deťom od konca 6. mesiaca
pre detičky je pohanka najlepšia ked sa z nej urobia vločky .... pre nás väčších sa pohanka môže aj vyprážať, piecť atd http://akoapreco.com/pohanka-preco-ju-jest/
Ahoj, ja varím dcére - skoro 10-mesačnej. Dám do vody, kde varím napr. mäso a varím do mäkka. Používam to ako prílohu, teda náhradu zemiakov a ryže. Teda mäso, akákoľvek zelenina a pohánka🙂 Veľmi jej chutí. 🙂 Pre nás som robila akoby rizoto, ale namiesto ryže som dala pohánku. Ale nie každému chutí, je dosť aromatická. Síce to nechápem, lebo ja ju milujem 😀 😀 😀