Máte recept na domáci tymianový sirup?

xlucia
18. dec 2012

niekde tu na konovi som videla recept ale teraz ho neviem najst.
ktora dobra dusa vie recept?
dik

k_a_j_k_a
18. dec 2012

@xlucia ja mam z mimibazaru ulozene toto 🙂 :
Tymiánový sirup:
toto robím, keď hlieny schádzajú na priedušky a treba urýchlene vykašliavať. Niekedy som to robievala z ihličia, ale keď nie je, tak toto zaberie takmer tak dobre. Recept je z českého MMB a dobre funguje. Čiže, 20 dag cukru (je miešam hnedý s bielym, prípadne dám len polovicu a druhú nahrádzam medom po varení) varíme cca 20 min s 1/4 l vody, potom do toho vsypeme celý sáčok sušeného tymiánu (ja používam 14g Kotányi), necháme to tak do vychladnutia a scedíme. Vznikne z toho hustejší sirup, ktorý chutí aj deťom a mne veľmi pripomína sirupy proti kašlu z lekárne. DODATOK: ak máte záujem o recept z ihličia, tak si pozrite komentáre pod receptom, niekde som to tam napísala.

molka
18. dec 2012

@xlucia ten istý recept, ako napísala @k_a_j_k_a varím aj ja a je to sirup, ktorý nám zaberá lepšie, než Mucosolvan. Stačia 3 dni a hlieny sú preč.

petraxy6
18. dec 2012

@xlucia aj ja ho robievam (ale len cukor hnedý) ako @k_a_j_k_a a @molka a za 2-3dni je kašeľ fuč. A ja to rada potom dopijem 😀

luliu
18. dec 2012

@k_a_j_k_a ahoj a ako davky sirupu sa daju dat malým detom?

k_a_j_k_a
18. dec 2012

@luliu ja svojim babam davam jednu tu odmerku z panadolu, t.j. asi 5-7ml. Zo zaciatku aj kazdu hodinu a potom minimalne tri- styrikrat denne. Podla toho ako stihame.

luliu
18. dec 2012

@k_a_j_k_a dakujem, nabuduce skusim 🙂

molka
19. dec 2012

@luliu ja dávam čajovú lyžičku tak 5x denne. Ale skladujem to v chladničke, pretože raz sa mi stalo, že sa mi tam objavila po pár dňoch pleseň. Ale je možné, že som ho mala dlhšie otvorený, to si už nepamätám, aj tak ho pre istotu nechávam v chladničke.

luliu
19. dec 2012

@molka dakujem 🙂

dazdovka
19. dec 2012

jeeej ja prave varim jeden a hned tu takato temicka, i ja robim podla toho isteho receptu 🙂 no a rozmyslam prave, ze do neho po vychladnutii nasypem kyselinu askorbovu - cisty vitamin C, bude to vlastne aj tak trosku konzervovat.. Neskusali ste to takto niektora?

katulka74
22. mar 2013

@k_a_j_k_a ahojte,robila som tymianovi sirup a je taky riedky,ma byt taky?

sedem
22. mar 2013

@katulka74 ano, ma ostat riedky-tekuty, ale nie uplne ako voda, ale ked sa na neho lepsie pozries, ked ho prelievas, tak vidiet, ze je to taka "hustejsia"tekutina, take sirupove 😉 ...no snad som mojim opisom pomohla 😀

brnka
22. mar 2013

tak toto skusim baby, dakujeeeem 🙂

k_a_j_k_a
22. mar 2013

@katulka74 ja ho mavam taky olejovy alebo ako sirup 🙂

katulka74
22. mar 2013

dakujem 🙂

zuzana172
22. mar 2013

Tiez robievam presne tento sirup, ked ho uzivame drzim ho pri izbovej teplote na kuch. linke, aby sme ho mali stale na ociach, aby nebol studeny, a aby sa netvorili plesne je treba naberat vzdy cistou lyzickou!!! neolizovat a ked ho uz nepotrebujeme davam do chladnicky a vydrzi aj 2 mesiace.

michalag
2. nov 2013

Ahojte, chcem vyskusat tento sirup, vraj je ucinejsi ako tie z lekarne?
Ako ho skladujete a ako dlho ho mozem mat (viem ze cibulovy sirup je najlepsie robit kazdy den - 24 hod), alebo kedy urobit novy? ako casto ho mozem davat detom?
Dakujem 🙂

xlucia
autor
2. nov 2013

@michalag do roka kazdu druhu hodinu lyzicku. od roka aj kazdu hodinu lyzicku a zapit vlaznym cajom

mia820
16. nov 2013

@k_a_j_k_a super sirup konecne pohol hlieny malej tecie z nosa a kasel je uz bez hlienov..................dakujem za receptik 😉 ..........po piatich sirupoch zabral domaci 🙂

zienkajaninka
16. nov 2013

ahojte moze sa davat aj 1 rocnemu dietatu?

7katka
16. nov 2013

@dazdovka to by zaujimalo aj mna

vsa
28. nov 2013

mozu to aj rocne deti ten tymianovy sirup

regatka
2. jan 2014

toho cukru tam davate 200g? Nie je to vela?

veverka24
3. jan 2014

Ja som dala menej, akurat je asi potom redsi ale nevadilo🙂 teraz ho dopijam, nejako sa na mna bacil nalepil:(

zlostitko
6. mar 2014

ahojte mamicky, prave som urobila tymianovy sirup a samej sa mi z neho prevracia zaludok. nie je tazky pre male deti? mam 2,5 rocneho syna, ktorumu sa ho chystam dat.

jankastubka
18. mar 2014

Ja ho tiez idem zo zufalstva varit, lebo malej sa neda odsat nos ale chrchloce jej to Tam pri dychani. Ma 10 mes. Tak dufam ze s tym nic nepokazim.

jankastubka
18. mar 2014

Este som sa teraz docitala ze to vraj nemozu kojace zeny. Neviete preco, ked to mozu aj deti do roka?

zuzanaf
18. mar 2014

@xlucia Aj ja mám ten z mmb, je super!

jojka1
18. mar 2014

Aj ja ho používam pri všetkých troch deťoch (4,3,1), výborne nám zaberá hlavne keď je kašel suchý, tak sa nám rýchlo zmení na vlhký a potom celkom prejde. Deti ho majú radi a nie je drahý. Skladujem ho v sklenenej fľaške a z nej odlievam - nesmie sa ísť do toho s ničím, lebo práve vtedy sa môže pokaziť. Mám ho len na linke pri izbovej teplote a v pohode vydrží aj pár týždňov a keď ho dlhšie nepotrebujeme, až vtedy ho dám do chladničky (aby nebol zbytočne studený, keď im ho dávam bežne).

natas4
21. mar 2014

@k_a_j_k_a no, ja som ho prave urobila, ale som sa pomylila a namiesto 200g cukru som dala len 20g 😅
To asi nepomoze co? 😝

k_a_j_k_a
21. mar 2014

@natas4 daj do toho med 🙂 ja som robila aj ak, ze som dala cast cukor a potom som do toho primiesala med