Tu v Taliansku o tom mozem len snivat...su to proste veci ,co sa nedaju poslat ani balikom,tak mi ostava len cakat,pokym pojdem zasa na Slovensko,ale to teraz tak skoro nebude a do leta cakat nechcem....snad nie som tehotna ,ze mam take chute? To bude skor tym,ze sa blizia Vianoce....uz teraz mam z toho depku ...tak pomozte ak mozete....uz sa tesim na vase receptiky!!! ☹
este mam: domaca majoneza: do nadoby 2 cele vajcia, troska praskoveho cukru, 1-2 male lyzicky horcice, cierne korenie. Slahat a pomaly prilievat olej do zhustnutia. Potom pridat trochu citronovej stavy.
ja robim tatarsku takto:
majolku rozriedim sladkou smotanou,pridam na drobucko pokrajanu cibulu,kysle uhorky,kapiu(mozes obmienat podla vlastbej chute),dochutim solou,korenim.pripadne pridam nalev z uhoriek alebo trosku octu.
falosna treska trochu inak:1 hrudkovy tvaroh(nesmie byt kremovy),trochu majolky,1-2 mrkvy,1 mala cibula,1-2 sterilovane uhorky-zeleninu postruhame.vsetko zmiesame,dochutime solou a korenim.
Ta tatarska tak ako picse sasanka a nakoniec do toho este pridat nadrobno nasekanu kyslu uhorku a ked lubite cibulku... Je to mnam...
Teraz som si vsimla ze sasanka tam ma cele vajicka, my davame len zltka... 😉
vdaka...teraz uz le zohnat tvaroh.... ☹ ,tu ani tvaroh ako je ten nas nemaju....a nhodou taku pravu tresku nevie nik????
tatarsku som par krat robila, rozbijes si vajicka, do misky das len zltka , zoberies mixer a miesas, pocas miesania pridavas olej a miesas a miesat, ono to chyti taku hustotu a ty sama usudis ci je to tak ako si zelas 😉
ja tam pridavam cierne korenie a nadrobno nasekane kysle uhorky, ale len trolilinku pre lepsiu chut 😉
zuzka mi mame slovensko cesky obchod , tak ani nam ta treska nechyba, mame aj rozky , vselico 🙂
Dididi30 a kde v zahranici ste ??? to mne veru velmi tu v Nemecku chyba ☹ ☹ ☹ ☹ taky nas origos slov. rozok....co by som zan dalaaaaa...ja musim len improvizovat,ak chcem nieco dobre uvarit,nastastie existuje net,tam najdem vselico 😀 😀 😀
ja som raz skusala tresku z tvarohu a som to aj olutovala. uplne nieco ine ako treska. nuz neda sa z ho..a upliest bic! 😀
veru dididi30,kde o byvas...zeby sme sa ta pristahovali... 😀 ,ja som nasla aspon rozky,co suskoro nase...aj to som obehla vsetky miestne pekarne....a v Lide som nasla zavince,slaninku a klobasku...len ta treska a tatarska....raz som tatarsku robila....ale nic moc....od tej kupovanej to malo daleko....
dik zuzana2580,prave t tu omrkvam....
ajlinka ako sa vola ta pekaren? aj ja chcem slov.rozoooooooook..... ☹
no suer zuzi,j tam orginal rcept na tej stranke...teraz mi uz len chyba ocot....neda sa nahoov doma vyrobit ???
my sme pridavali aj sterilizovane hribiky, nalev z uhoriek to prekysli trochu, nedavali sme ocot... 😉
Ja robievam tatarku takto:
Do mixéra šupnem 2 celé surové vajcia, keď sú vymiešané,osolím,trošku pocukrujem, okorením čiernym mletým korením a pomaly prilievam olej /okolo 2 - 2,5 dcl/. Keď to vyzerá že už je hotovo tak si nastrúham uhorky a cibuľku /v sitku pomocou lyžičky zbavím nadbytočnej šťavy/ a plcnem to do majonézy. Pridám PL plnotučnej horčice, pustím opäť mixér, pokoštujem to a hotovo. Ešte sa tam môže dať pár kvapiek citrónovej šťavy
ale nemusí. Je fantastická. 😝 😉
zuzana2580, ajlinka, sme v anglicku 😉 inak budeme mat aj kapra, v obchode ho objednavaju a dokonca sa da aj objednat od anglicanov, cerstvulilinky,plavajuci 🙂
inak sa cudujem,ze tam nemate ziadne sk ci cz obchodiky, alebo aspon polske, ja na vasom mieste v tom zacnem podnikat 😀 v nasom meste mame 2 cesko-slovenske a 2 polske, tak nic sa nekona a vo vedlajsiom meste dokonca polska restika 😕 🙂
no a to niesom ani v londyne, tam je aj slovenska restika 🙂
vejce vyšlehat s olejem, do toho sůl, pepř, nadrobno nakrájenou cibuli a okurky, trošinku hořčice a někdy je dobré zakápnout trochou citronové šťávy, nebo dát trochu láku z těch kyselých okurek
Didi mame tu polske obchody....dokonca rusky sa tak podoba na ten nas,teda podobne veci,ale este stale to neni ono.... 😒 😒 😒
ajlinka ved skus to balsamico ci ako sa to tam u vas vola,len nie to tmave,ale biele... 😉 😉 😉
recept na tatarku: (my sme tiez v zahranici tak si ju robim sama aj tresku a mozno lepise este ako z obchodu)
Tatarka:
majoneza, nadrobnucko nakrajane kysle uhorky (najlepsie tie Polske), cibulku a ja davam tak jednu tretinu oproti majoneze aj kyslu smotanu a fakt je super - oh a este mozes doliat trosku stavi z uhoriek a sol a korenie.
Treska:
Cod Fish - neviem ako sa to povie po nasom, ale ked nemam davam hociaku bielu rybu - dam vodu varit, osolim, trosku octu a zo par bobkovych listov. Das tam rybu na par minut staci to sa raz dva uvari.
V mixeri rozmixujem par uvarenych mrkiev, surovu cibulu a kysle uhorky, pridam rybu, sol, korenie, majonezu a stavu z uhoriek aj ocot - to vsetko davam od oka ochutnas a pridas co ti tam treba - fakt je dobra nam hrozne chuti.
dik kocky...ste fakt super...vidim,ze vas je tu dost,co ste v zahranici....
dididi30-no to sa mas....ale aj my tu mame kapra a kedze byvam 8km od mora....ryb tu mame az az...slovenske a ceske obchodiky zatial nemame...iba Lidl...tak tam mame aspon uhorky,slaninku,klobasku a co ma potesilo najviac...aj zavinace....az som sa ich prejedla....a este aj vybornu majonezu....taku ako nasu,lebo taliani maju take strasne vajickove-zlte a tazko stravitelne...mne osobne nechutia...mam radsej nase....a mame aj kyslu kapustu....ani ziadne take restiky tu nie su....zeby som nejaku otvorila?? taky dobry segedinsky,svieckovu...ci gulas....hmmm.....nebolo by zle....
jedine moje stastie je,ze mojmu muzovi hrozne chuti slovenska kuchyna...hlavne miluje knedlu...nevie sa jej nikdy dojest...🙂)))))))))
a ked mu este teraz spravim tatarku a tresku...asi sa zblazni od stastia...vzdy ked ideme na slovensko...tak si narobi zasoby....(hlavne tukove)lebo vie ze v tal.take nemaju...🙂)))
ozaj,neviete niekto ako sa tiez robi nas pikantny rybi salat....strasne to k tej treske milujem....
tatarska
do vyššej nadoby (ja používam 7dcl flašu na zaváranie) dame 2dcl oleja, 1 cele vajce, lyžičku octa, lyžičku horčice, sol a korenie podla chuti
do toho uplne na dno pnor ponorny mixer (nie metličky, ale to čim sa mixuje trebárs zelenina)
zapneme a pomaly ťaháme hore a prípadne zasa dolu a hore
urobí sa ti uplne husta majoneza ... je to super rýchle a overené, ja taku robím aj do šalátu
do toho potom pridaš biele víno a nadrobunko pokrájanu uhorku a cibulku (zaparenu v kyslej vode z uhoriek, alebo sterilizovanu), dokoreníš a hotovo
Dosť často robievam tatársku omáčku podľa domáceho receptu. Je chutná a bez vajíčok, čo mne vyhovuje. Prikladám recept http://dobruchut.azet.sk/recept/1270/domaca-tat... 😉
Ja robím tatarku iba z mlieka a oleja. Pomer je detský hrnček oleja a polovica hrnčeka mlieka. Rozmixujeme ponorným alebo klasickým mixerom. Pred použitím sa môže zjemniť lyžičkou kyslej smotany.
ahoj ajlinka, neviem, ci ti to pomoze, mam len recept na tresku z tvarohu (falosna treska):
1 kocka tvarohu, 1 majolka, 2 vajcia na tvrdo, 2 stredne velke mrkvy (mrkvu a vajcia postruhat na jemno), 2 zavarane uhorky, 2 stredne velke cibule, 1 lyzica horcice, 1 lyzicka vegety. Zmiesat, 3 hodiny v chlade ulezat. 🙂