Keď sme boli malí, bežne sme mávali na večeru krupicovú kašu, alebo ako veľmi malí, fľašu mlieka. Naši rodičia pracovali a na večeru pripravili niečo rýchle a jednoduché. Teraz je doba iná, všade sa hovorí o zdravom stravovaní, navyše ja som na materskej, a tak si môžem dovoliť každý deň vyvárať a vymýšľať, čo budeme jesť. Raz za sto rokov, si pre zmenu dáme aj suchú večeru. Keď sme boli na sk, kde je dobré pečivo, dali sme si dobrý kváskový chlieb so syrom a pohár červeného vína s manželom. Alebo aj úplne obyčajný chlieb s hocičím, keď nebol čas. No teraz žijeme u manželovej rodiny (mama nežije) a oni ako južanský národ sú zvyknutí, že večera je hlavné jedlo dňa a je veľmi neskoro. V lete som na to kašľala, ale teraz sa snažím dať deťom večeru okolo 19-20 (aj to je už neskoro) a v tom čase sa začnú dospelí preberať a chystať kvantá jedla a samozrejme naše deti kým idú spať, sú zase “hladní” čiže zase jedlo do 21 a mňa môže picnúť kým ich dám o 22 spať a sama odpadávam. Nehovoriac o tom, že oni stále jedia mäso a napríklad dnes sme všetci, ja a deti mali chuť na chlieb s maslom a medom, k tomu sme si urobili napenené mlieko so škoricou. Proste zmena. Samozrejme mi nič manželovi rodina nepovie, ale v duchu si klopkajú na čelo ako toto im môžem dať, keď v rúre sa pečú kuracie krídla namarinované, kúpené ako polotovar. Alebo sa o 20 grilujú steaky na záhrade. Ja som ale zobrala deti hore na poschodie a pripravovali sme sa na spánok, čiže nič z toho nemali, iba najstarší, ktorí prišiel s manželom neskoro kvôli krúžku.
Nežiadam vlastne ani o radu, skôr ma zaujíma ako je to u vás, či sa snažíte mat vždy varenú večeru, alebo niekedy dáte žalúdku trochu oddýchnuť a máte aj niečo jednoduchšie.
Sorry za dlhý príspevok
@datelinka31 *ktorý prišiel.
Ešte mi napadlo, minule som sa rozprávala s jednou mamičkou Poľkou a hovorím, že už musím bežať, idem variť večeru a ona že ty varíš, my mávame suché večere len, chlieb s niečim a hotovo.
@andrea2323 práveže my sme mali obed, potom ešte o 16:30 polievku, lebo deti boli už hladné a mali potom krúžky, čiže preto sa nám už nežiadalo varené jedlo.
@datelinka31 vieš čo, my žijeme v krajine kde maju tak 3x denne ľudia bagetu, takže mna už nič neprekvapí 🙈 ale ty si môžeš robiť ako ty uznáš za vhodné, niekedy možno budete mať chuť len na ten chlebík a niekedy aj pogriluješ ten steak na večer 😊
@datelinka31 my sme s mužom obaja Slováci, ale žijeme v Kanade, kde večera je hlavné jedlo dňa. Na obed ľudia jedia sandwiches, nanajvýš nejakú polievku a sandwich a tiež krútia hlavami nad našim teplým obedom. Ja jem teplý obed v robote, nosím si z domu, ale doma varím teplú večeru, koli synovi, keďže v škole nemajú teplé obedy a mužovi, ktorý tiež
nemá teplý obed, takže áno ja varím teplé večere, lebo nie sme typy, čo by jedli chleba 3x za deň. Keby sme žili na Slovensku a všetci traja by sme mali teplý obed, tak by som už večer nevyvárala, možno nejakú rýchlovku.
Celkom nechápem, kde vidíš problém.
Ako píšeš, nikto ti nič nehovorí, myslieť si môžu
čo chcú, hádam môžeš jesť to, na čo máš ty a/alebo deti chuť. Oni nech si dajú čo chcú, kedy chcú a ty si daj kľudne aj chleba s maslom.
V australii je taktiez hlavnym jedlom dna vecera. Trvalo to dlhsie kym som si zvykla na tu zmenu. Varime kazdy vecer.
Juzanske krajiny viem ze maju zvyk vecerat neskoro, ja uz o 9 spim takze vecera nehrozi. Veceriame medzi 17.00-18.00.
Jedz na veceru co ti vyhovuje, niekedy urob kompromis a daj si veceru s rodinou. Jedz to co ti vyhovuje 😁
My to mame tak, ze varím obed, kto nemá chuť jest teplé na obed, dá si na večeru, ale určite nie tak neskoro, že o 20h. Podmienka je, jedno teplé jedlo denne u nás. Tak sme to mali zaužívané z domu .
Varim kazdy den a mame teply obed.veceru mavame suchu, lahku, malu
Ked som bola na RD mala som rozhodne viac casu cely den doma a mali sme casto navarene. Chodit do prace, 2 deti kruzky, ucenie do skoly a skusanie....ano, mame casto suche vecere ked pridem domov o 17 ci 17.30. Teple obedy maju v skole. Byt na materskej ci doma a pracovat sa neda porovnavat
Varím teplé večere, obvykle rýchlovky, ale v pohode dáme aj suchú večeru. Ale sorry, nadzgavat sa chlebom (a cukrom ako bonus navrch) - to je od zdravého či rozumného stravovania vzdialené na svetelné míle. O "oddychu žalúdku" ani nehovoriac. Nie že by deti neprežili medový chlieb či krupicu kašu na večeru. Raz za čas v pohode. Akurát to nie je ani zdravá ani rozumná varianta večere.
Varím, keď ideme na druhý deň do práce, lebo si berieme so sebou. Čiže obvykle máme teplé. Otázne je ako dlho plánujete žiť v danej krajine. Ak ste tam dlhodobo/ navždy, tak by som pomaly nabiehala na ich režim a zvyky. Veď aj tie deti, ak o 21:00 večerajú a spia po 22, tak pravdepodobne nie sú v škole, v škôlke o 7:00. A to ťa úplne chápem, sama som ranný typ a môj ideál je mať spiace deti čo najskôr, lebo večer odpadavam. Na druhej strane - aj my ako rodina spolu radi veceriame, nie je to vôbec len o jedle, ale sadnúť si spolu. Na juhu je toto ešte väčšia vec, ak je teda neskorá večera rodinná udalosť, tak by som sa na to snažila nabehnúť. Takéto vyjdenia z našich zvykov podľa mňa patria k tomu, že si si vybrala ako životného partnera niekoho z inej krajiny a teraz v tej krajine žijete a musíte to nejako zladiť.
@datelinka31 Uz 20 rokov zijem momo Slovenska a tu je vecera hlavne jedlo dna. Ludia do prace a deti do skoli nosia obedy v podobe sandvicov, alebo salatov, alebo samozrejme fast food a potom varia vecere. Ja som ostala pri suchych veceriach a tak isto ako ty dam dieta skoro spat aj ked sa v rure pecu kurence a on ich nebude jest. Nech si klepkaju na celo.
Uplne v pohode mavame suche vecere. Kazdy den varit dvakrat ma ani nahodou nenaplna.
Ak je nieco od obeda tak si dame aj na veceru, ale cielene teple vecere nerobim. Ak som v praci pridem najskor o siestej domov a to ma ani nehne varit.
Navarené je každý deň - polievka aj druhé. Deti majú podmienku že aspoň raz do dňa musia polievku a raz do dňa druhé. Ako si to nakombia je mne jedno. Môj manžel je expert na suché večere: toasty, pečivo, zeleninove, syrové a šunkové taniere, jednohubky,... Alebo si len tak pri telke krája slaninu na dienku 🙈 večer mu varené jednoducho nejde. A samozrejme, že deti pochytili. Už to majú ako rituál, keď počujú že buchoce v kuchyni tak chodia, vyzobávajú mu to rovno z taniera....
Nevidím v tom problém. Hlavne nech sú najedení. Takže večera byť musí (rozhodne nie o ôsmej, večeriame skôr - max o šiestej) a čo si kto dá už neriešim ak to nie je vyslovene blbosť ako vreco chrumiek alebo podobne. Musí to byť jednoducho jedlo.
K tomu času, neviem teda kedy chodíte spávať ale mne by deti s takými napratanými bruchami nezaspali aspoň 2h. Takže ak večeriate takto neskoro, že o ôsmej, tak moje by do desiatej - pol jedenástej vyskakovali.
Nečítala som celý príspevok, takže neviem či ti môj komentár pomôže, my sme iba 2 dospelí a vždy máme suché večere. Máme varený obed a nevidím dôvod mať aj varenú večeru.
@datelinka31 teplé jedlo máme na obed, večere na 90 percent suché. Úplne stačí jedno teplé jedlo na deň.
Skoro vzdy mam veceru suchu,malokedy mam chut na dve varene jedla denne
večera najlepšie žiadna - z neskorého jedla trpím migrénami...
po 17 h už nejem.
@datelinka31 necitala som celé ale my mame prakticky každý večer sudcu večeru. Pečivo, nejaké masko resp šunka, zelenina, syri a podobne. Kde tu si to ozvláštnime domácimi burgrami, pizzou a tak. Nebudem 2 krát do dňa variť.
nemavame varene vecere 🤷♀️😁
Mavame suche vecere, obidvaja sme tak boli zvyknuti aj z domu, veeelmi vynimocne je varena vecera, vacsinou ak nieco treba dojest. Vareny mame obed, naco by som sa este babrala s vecernym varenim 🤷♀️
@datelinka31 a kedy ti juzania vstavaju a zacinaju pracu? A nemavaju cez den okolo poludnia siestu (ze aj pospia, podriemu?) V extremne horucich lokalitach sa to takto vyvinulo a ked clovek zije v danej krajine, asi je nejbezkonfliktnejsie sa tamojsim zvyklostiam naucit, prisposobit. Ale viem, moze to byt tazke, najma ak clovek miesta pre zivot (hoci aj docasne) strieda.
@datelinka31 prepáč, ale si nesvojprávna? Však jem, čo mi chutí. Keď mi bude chutiť suchý chlieb, tak si ho dám. Keď 5 chodové menu, tak si ho dám.
U nás je to mix každý má inú večeru, synovi ktorý chodí do škôlky dávam na večeru to čo sme mali my obed, dcéra máva ešte kaše na večeru a my s mužom na čo máme chuť 😊
My nemáme "suché večere" v pravom zmysle slova. Večera je u nás v týždni prakticky "jedlo dňa" ale môj chlap musel pristúpiť na kompromis večera o 18.30 inak bude jesť sám....často mávame ale salatY, zeleninu, rybu niečo ľahšie žiadne trojchodive menu.
U jeho rodiny v Taliansku na juhu jedavaju tiež až o 21.00 ale teda do 17.00 majú siestu lebo je teplo. Rodina v severnom Taliansku jedávajú o 20.00 lebo tak chodía z práce, tam majú cez obed kratšiu prestávku. A jeho rodičia si zvykli že kvôli dcére najneskôr 19.00.
tak ono je to dane tym kde zijes. moj manzel zije tu ale je tiez “juzan” a nemame chleba so salamou lebo to nie je vecera pre neho. Varime obaja raz on raz ja ale mame rychle ale teple vecere,niekedy napr kremovu polievku a halloumi opecene a pod, ziadne vyvaracky segedinske 😂 Ja mam raz za cas chut na chrumkavy chleba a napr pomazanku a uplne v pohode si to dame ale bezne mavame vecere teple.
Otazkou je ci povazujes aj vajicka na rozne sposoby a parky ako studene vecere. U nas su sice parky pomenej, ale vajicka s pecivom, syrom a zeleninou celkom casto. Obcas spravim nejake spagety s omackou... Vacsinou ale suche vecere...
Jaj a ked varim vecer na dalsi den tak dam moznost detom aj muzovi si dat z toho
Ono môže ti byť jedno čo si v duchu jeho rodina myslí....v podstate ty si tiez o nich myslíš svoje....
Môj si tiež klopkal na čelo že palacinky sú hlavné jedlo a nie dezert, ale tak nič mu nebráni si dať miesto džemu na to syr a šunku.Slebo si spraviť steak
@datelinka31 rob si podla seba a nech si tukaju ma celo 🙂 juzania to tak maju to nezmenis. My ked sme u priatelovej rodiny ja s nimi neveceriam. Proste o 9 nebudem vecerat varene jedlo a dovi. Mame male dieta on uz spi ked oni veceraju, uvidime ako to bude ked bude vacsi.
Z toho co pises mi pride, ze byvas u nich v tom pripade to je tahsie. Je to hlavne o Tebe lebo Tvoje deti ako budu rast tak sa tomu rezimu prisposobia a o 6 chlieb veceriavat nebudu s Tebou.
My inak doma na SK robime tak, ze priatel varene (vacsinou) a my so synom suche lebo varim cez obed. Zatial kym som na md tak je to tak.
My so stvormesacnym dietatom mame dost casto suche vecere 😀😀 ale aj u nas doma v mladosti bolo zauzivane, ze niekedy sa jedli len take jednoduchsie a rychle vecerne jedla.. ak varim, tak manzel si to da niekedy vecer a ja to potom mam pri malom na obed. Ale ked aj bude vacsi pochybujem, ze budeme mat stale varene jedlo, osobne si myslim ze sk mas teply obed - tj jedno teple zdrave kvalitne jedlo za dna, tak mozes mat aj jednoduchsiu veceru 🙂