ahojte kto ma dobrý overený recept na LASAGNE? diky
Priprav si na vedl. talirku varene vajicka a sunku, salam + strouhany syr a 1x krabicka "besciamella"
Osmaz"hodne" cesneku a porku a cibulky na olivovem oleji, osol a popepri...
Smichej veskerou *mrkev, petrzel, celer...... 😉 zeleninu na kosticky nakrajenou a pridej do osmazeneho cesneku, cibulky i porku...
Povar vsechno spolecne
Vezmi mixer a vse peclive rozmixuj, vrat na panev a pridej mlete maso.
Povar vse spolecne a pridej hrasek
Zalej rajcatama (ve flasce nebo z krabicky zn. Valfrutta) nebo pridej vidlickou rozmackane loupane rajcata
Povar spolecne
Na plech si dej vrstvu testovinovych platku urcenych pro lasagne
tu polij masovo-zeleninovou smesi a pridej par nakrajenych kousku vajicka, salamu a sunky, posyp syrem(nebo malinko polij "besciamellou" a opet priklop dalsi vrstvou testovinovych platku
- takto pokracuj az zaplnis celou vysku plech. nadoby na peceni , tak, aby nahore byla posledni vrstva masovo-zeleninove smesi, polite besciamellou nebo silne posypane syrem 😉
a nech zapect, hotove poznas podle horejsiho stavu syra... 😉
p.s. kup si testovinove platky urcene na Lasagne takove, co se predem nemusi povarit..nejlepe zn. Barilla 😉
@kararinka99
ja mam rada recepty rychle a jednoduche, a aby nebolo moc riadov 😀 takze moje oblubene lasagne:
bolonska omacka: cibula, cesnak, bazalka, mlete maso, konzervovane rajciny, rajcinovy pretlak, sol, cervene vino.
oprazim pretlaceny cesnak a cibulku do makka, pridam 500g mleteho masa, spolu prazim, kym nie je maso hnede, pridam 1PL bazalky, sol, trochu cierneho korenia, polovicu maleho rajcinoveho pretlaku, konzervovane rajciny a 2-3 dcl vina. povarim cca 25-30 minut.
besamel- 600ml mlieka, 50g hladkej muky, 50g masla, muskatovy oriesok, 125 g nastruhane syra
z muky a masla urobim zaprazku, postupne prilievam mlieko, pockam kym to zacne vriet, pridam lyzicku muskatoveho orieska, odstavim, vsypem postruhany syr a miesam, kym sa neroztopi.
lasagne: na plech dam bolonsku omacku, na to besamel a na to poukladam surove platky lasagni (kludne tie z tesca), a zas bolonska, besamel, lasagne, ... posledna vrstva je besamel.
strcim do rury na 180 stupnov a 30-40 minut,
mnam mnam 🙂
U mňa najlepšie lasagne, ktoré proste zbožňuje celá moja rodinka a známi 🙂
Talianska klasika od Róberta Beňa 🙂
Suroviny:
500g mletého hovädzieho mäsa /ja dávam miešané - hovädzie a bravčové/
1 najemno nakrájaný zeler
1 najemno nakrájaná mrkva
150g najemno nakrájaných kuracích pečienok /ja nedávam/
250 ml paradajkového pretlaku
1 veľká nadrobno nakrájaná cibuľa
250ml červeného vína
2 lyžice oleja
30g masla
2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate /dávam, len keď mám emoticon/
soľ, mleté čierne korenie
100g nastrúhaného parmezánu
1 balenie cestovín lasagne
Bešamel:
2 a 1/2 hrnčeka mlieka, 40g hladkej múky, 60g masla, štipku muškátového orieška, mleté čierne korenie, soľ
Postup:
Bešamel si pripravíme tak, že si z masla a múky urobíme zápražku. Odstavíme ju a primiešame mlieko. Omáčku za stáleho miešania necháme zhustnúť a ešte minútu povaríme. Pridáme soľ, korenie, muškátový oriešok. Prikryjeme, aby sa nám nevytvorila koža.
Zeleninu /cibuľa, zeler, mrkva/ podusíme na oleji a masle domäkka na miernom ohni. Pridáme mäsko, zvýšime plameň. Opečieme ho a ak sú hrudky v mäse, tak ich roztlačíme vidličkou. Vmiešame pečienky /ja nedávam/, pridáme pretlak, vínko.
Rúru predhrejeme na 180.
Pekáč potrieme maslom/olejom a vyložíme plátkami cesta. Na ne dáme vrstvu a nasleduje vrstva bešamelu. /Ja na bešamel dávam ešte aj postrúhaný syr, napr. eidam) Ak je bešamel hustý, trošku ho zohrejeme. Zas nasleduje cesto, mäsko, bešamel. Vrstvy striedame a končíme vrstvou bešamelu, ktorú posypeme parmezánom. Lasagne zapekáme 35-40 min. doružova.
Pred krájaním necháme 15 min. postáť.
ja sa chcem spýtať lazane a lesagne je to isté alebo je v tom rozdiel?
ja robim okrem bolonskych aj syrove (vyjdu nam 3 porcie):
250g lasagne
cca 500g kuracie masko trosku nasolim a oprazim zlahka
na omacku:
jeden syr v tube
10-15dkg syr na struhanie (zalezi ako velmi syrove chcete)
200-300ml smotana na varenie (vacsinou mam kupenu 0,5l a vzdy mi z nej ostane)
Na masle roztopit syr v tube, pridam na jemno nastuhany syr a ked sa to pekne zacne topit, pomaly prilievam smotanu az kym to nie je mierne tekute (keby je to moc riedke, da sa zahustit mukou, skrobom alebo dalsim syrom), odstavim.
Na spodok zapekacej misy dam masko, zalejem omackou a dam lasagne, masko, omacka, lasagne a nakoniec len maso a zalejem omackou, pred dopecenim sa este mozu na vrch pridat paltky syra. Peciem cca 30-40 min na 180st.
Da sa pridat aj cibulka pod masko, pripadne spenatik alebo niva , bazalka, oregano alebo tymian pre chut do omacky 🙂
Robite to nejako komplikovane.
1/Ja mlete maso oprazim do hneda na cibulke,
2/ potom pridam cestovinovu obacku ktora je uz ochutana koreninamy.
3/ v inej nadobe si rozmiesam ricotta syr s vajickom, oregano.
Na plech ukladam mix maso s omackou, predvarene cestovny lasgne, ricotta syr mix, maso, cestovina, atd.
nakoniec posypem s mozarella syrom. Prikryjem alobalom a peciem, par min. pred koncom odkryjem aby syr trocha hnedol.
Namiesto mleteho masa sa moze dat opekany baklazan v struhanke, alebo kuracie tenke prsia to sa zmiesa s omackou a postup na ukladanie do misy je rovnaky..
tak po prve, ja lasagne nepredvaram a vzdy su dokonale uvarene 🙂
robievam najcastejsie spenatove, kedze my maso nejeme..
dam dusit mrazeny spenat, do ktoreho dam jedno bambino a zahustim ho smotanou na varenie (asi 3dcl) v ktorej je rozhabarkovana 1a pol PL hladkej muky. Ochucujem podla chuti solou, ciernym korenim ci vegetou.
Kym sa spenat dusi, nakrajam si nadrobno syr feta a 2 varene vajcia.
a potom uz len davam plat lasagni, polejem spenatom, na to rozsypem rovnomerne fetu a vajcia atd atd toto opakujem, kym sa neminu ingrediencie.
Zapekat davam tak, ako pise na obale lasagni, tj tusim 30 minut... na vrch este na poslednych 5-10 minut pridavam struhany eidam, ale nie vzdy. 🙂 je to dobrota a totalne jednoduchy recept 😉
Hydinové lasagne
Suroviny:
8 plátkov lasagní
1 cibuľa
soľ
kečup
300 g mletého hydinového mäsa
mleté čierne korenie
petržlen
mletá sladká červená paprika
paradajkové pyré
80 g mozzarelly
50 g ementálu
30 g eidamu
olej
Postup:
Nadrobno pokrájanú cibuľu orestujeme na oleji. Pridáme najemno pomleté hydinové mäso, osolíme ho, okoreníme mletým čiernym korením, posypeme mletou sladkou červenou paprikou a spolu opečieme. Ochutíme kečupom, pridáme paradajkové pyré, premiešame a pod pokrievkou udusíme domäkka. Odstavíme z ohňa a do mäsa prisypeme najemno postrúhaný eidam. Plátky lasagní pripravíme podľa návodu. Na dno vymastenej zapekacej misy dáme plátok cesta a potrieme ho mäsovou plnkou. Takto postupujeme až do naplnenia misy a skončíme cestom. Ementál nahrubo postrúhame, zmiešame s kúskami pokrájanej mozzarelly a vrchné cesto posypeme syrom. Vložíme do vyhriatej rúry a zapečieme. Posypeme lístkami petržlenovej vňate a podávame so šalátom.
ahoj ja ich robim ako soldi akurat oprazene masko podlievam cervenym vinom. su fakt bozske 🙂
Ahoj, já dělávám tyto, a moji chlapi se jdou utlouct 🙂)))) http://www.dobre-recepty.sk/detail/1979-tradicn...
Na týchto sme si pochutnávali a nevedeli sme sa ich dojesť 🙂 Receptík je overený takže môžeš variť podľa postupu 🙂 http://najrecept.sk/2013/06/masove-lasagne/
Super tuti perfektne http://www.akosatorobi.sk/video/1516/lasagne-re...