Mäso v kuchyni a hygiena

1. mar 2024

Hovorí sa, že mäso po odbalení nemáme umývať, aby sme neinfikovali kuchyňu. My doma ho aj tak oplachujeme. Na krájanie mäsa máme drevenú dosku “len na mäso” a už aj zvlášť hubku na túto dosku, aby sme tou mäsovou hubkou neumývali napríklad malé misky na ovocie.

Ako riešite krájanie a prípravu mäsa a umývanie dosky vy? Ak máte špeciálnu dosku, pretriete ju občas na dezinfekciu napr. octom? Umývate mäso? Ako je to u vás doma?

andrea_82
1. mar 2024

Maso umyvam, dosku nemam specialnu, oplachnem ju a dam ju do umyvacky riadu.

petulda333
1. mar 2024

@andrea_82 tiez tak
Ako infikovanu kuchynu? Sak oplachnem v umyvadle a to cistim pravidelne. Dosky davam do mycky

brigitte93
1. mar 2024

Ja tiež umývam maso, a dosku na kt.krajam dám do umývačky.

babulkomale
1. mar 2024

Neumyvam vacsinu druhov, kupujem umyte.
Krajam v latexovych rukaviciach.
Mam v zasobe male hubky, velke balenie, pouzijem dosku, mam plastovu z Tescomy, umyjem hubkou, hubku vyhodim.
Drez vydezinfikujem.
Varechu mam jednu na uvod varenia, kym je maso surove a druhu na zaver, ked je hotove.

luccija
1. mar 2024

Mäso vždy umývam aj, keď vraj kuracie sa nemá umývať neviem si predstaviť variť a krájať slizké maso čo chytalo x ľudí pri preprave, dodaní, vylozeni.Nedodrziavam žiadnu špeciálnu hygienu mám dosku na ktorej krajam všetko umýva umývačka.Mna predavačka v mäsiarstva raz šokovala, keď som chcela nech mi pomelie hovädzie mäso a nepoumyvala ho odvtedy mi ho vždy umýva.

babulkomale
1. mar 2024

@petulda333 to sa mysli odprskavanie mikrokvapiek vody pri umyvani, ktore mozu niest nakazu - pozri oproti svetlu ako prska voda okolo, ked niekto umyva v dreze.

petulda333
1. mar 2024

@babulkomale no ano,ale pisem,ze to cistim pravidelne. Plus celu linku dezinfikujem

babulkomale
1. mar 2024

@petulda333 no vsak to sa mysli. Infikujes, vycistis.

hederamonstera
1. mar 2024

Maso neumyvam, ani nemam speci dosku ani speci hubku. Ono nejako tu imunitu treba budovat.
Citala som, ze deti, ktore ziju v domacnosti s myckou na riad maju nizsiu imunitu ako tie, kde sa riad umyva rucne ;)

lucka243
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
vreckovka2
1. mar 2024

Odkedy som skoncila na infekcnom z masa, tak davam sakra pozor. Maso bolo 100pro uvarene, takze som sa musela infikovat behom procesu. Manzel sa nenakazil. Mam vyhradene 2 drevene dosky len na maso. Neumyvam maso, po krajani a umyti riadov vsetko vydezinfikujem, hubku zahodim. Surove miesam inou varechou a uvarene inou. Zacala som pouzivat uz aj rukavice.

mclissa
1. mar 2024

Maso neumyvam, dosku mam zvlast len na maso a cibulu (lebo nemam rada ked mi pachne doska a krajam na nom ovocie naprikad, cibula a maso dokopy nevadi), nam zvlast dosku aj na ryby. A umyvam hubkou kt. umyvam vsetko.

andrea_82
1. mar 2024

@hederamonstera tak toto je ina blbost. My mame umyvacku uz 20 rokov a syn bol ovela zdravsi ako netere, kde umyvali rucne.

lucka243
1. mar 2024

umývam, mám zvlášť dosku na mäso, po použití prelejem dosku aj nôž vriacou vodou a potom až sa dotýkam hubkou.

tamvtme
1. mar 2024

Maso umyvam, mam dosku drevenu len na maso,vsetkonco sa dotkne suroveho masa umyjem a dam do mycky (noz, lyzica atd) a ked dorobim s masom, umyjem linku a drez so sanytolom

babulkomale
1. mar 2024

@hederamonstera nemyslim si, ze by mi davnejsie prekonana salmoneloza zlepsila imunitu...skor naopak.
Treba rozlisovat - pri mase nepoznam brata, ale napriklad s bezne spinavymi rukami bez pouzitia dezinfekcie si mozu deti v lese zjest keksik.

betulinka1
1. mar 2024

Fuha, ked to vsetko robite, tak vy nechodite do reštaurácii alebo si neobjednavate obedy v praci? Lebo teda zvlast doska len na maso, zvlast hubka, zvlast varechy. No neviem. Pochybujem, ze to takto robia v restikach. Dosky pouzivame aka je po ruke, potom sa opláchne a ide do mycky. Hubku vyhadzujem vseobecne casto, takze asi ju vyhodim aj po mase. Ale varechu pouzivam jednu. Utierka ide vzdy do špiny a dezinfikujem linku aj dres. Ale pri tychto komentároch mam zo seba pocit, ze fakt robim malo. 😉

mandzula
1. mar 2024

Maso umyvam, dosku prelejem vriacou vodou a hubku vyvarim.

hederamonstera
1. mar 2024

@andrea_82 hovori ti nieco statistika?
@babulkomale ja len hovorim ze co som citala ;)

lakebabe
1. mar 2024

@andrea_82 presne tak isto jedna doska spoločná a sup do mycky nie som v zavodnej jedálni

januska12323
1. mar 2024

Oplachujem keď treba, doska aj hubka je pre všetky predmety a nikto zatiaľ nebol chorý. Ale mäso robím tak aby tam žiadne zárodky neprežili 😁

lukbe
1. mar 2024

Mäso umývam, aj drez a dosku tiež normálne s prostriedkom na to určeným, raz za čas s kyselinou citrónovou a sodabicarbonou. Pokiaľ viem, doska do myčky nepatrí, dosť sa čudujem, že ju tam dávate, ak je teda drevena.

lakebabe
1. mar 2024

@lukbe nemala by ísť ale nič sa jej nikdy nestalo ani varecham za posledných 15 rokov co mam mycku. Jedna jediná sa rozpadla co bola ako keby zlepené z dvoch kusov inak sú v pohode

lukbe
1. mar 2024

@lakebabe ved to ja netvrdím, čítala som, že práveže nečistoty z mycky idú do dreva, ktore to absorbuje,takže to preto nie je vhodné. Jasné, že navonok sa veciam nič nestane, ide o tu hygienu a zdravie.

lakebabe
1. mar 2024

@lukbe ja tam dávam všetko už vyse 15 rokov sme živí zdraví imunni. Salmonelu som chytila pred 18 rokmi na kúpalisku z hranoliek tak co ti poviem Pravidelne doma robíme Tatarak aj v restike ho často jeme aj krvavé steaky a pohoda. Za mňa nič netreba preháňať

lukbe
1. mar 2024

@lakebabe jasné, tvoja vec, píšeme tu názory a skúsenosti, ja tu píšem tie svoje. Citujem, co nepatri do umyvacky."Drevené varechy a dosky
Drevo je porézne, udržiava vlhkosť, a navyše sa do týchto pórov môžu dostať nečistoty z ostatných riadov a chemikálie z tabliet, ktoré sa len tak ľahko nevypláchnu. Navyše, drevo sa vplyvom vysokej teploty a vlhkosti deformuje a ľahko popraská. Nedávajte do umývačky ani nože s drevenou alebo lepenou rúčkou."

babulkomale
1. mar 2024

@betulinka1 HACCP ti asi nic nehovori? Ano, stravujem sa v restauraciach, ale len v takych, kde to poznam, co dodrziavaju.

lakebabe
1. mar 2024

@lukbe v pohode každý nech dá co uzná za vhodné dávam aj nože . Nikdy nam nič z toho nebolo a keď niekto umyje dosky len hubkou a jarou nemyslím ze aj to salmonelu zabije

viestta
1. mar 2024

@hederamonstera aj u nas tak. Mam kuchynu, ktoru udrziavam cistu. Nemam asepticku operacnu salu aby som riesila kazdu bakteriu, ktora okolo prebehne. (ja dokonca ani dezinfekciu doma nemam, len ajatin na rany). Jedine na com si dam zalezat, ze po kuracine prelejem drevenu dosku na krajanie vriacou vodou z konvice a dam ju vysusit. (a to som si este pred piatimi minutami, skor ako som zacala citat tuto debatu myslela, ze prehanam)

andrejka1974
1. mar 2024

Nemam nič špeciálne ja používam plastové dosky mäso som nikdy neumyvala a dosku po použití umyjem v mycke a nemám špeciálnu hubku doteraz sa nikomu nič nestalo a to sme všetci masový

domak2
1. mar 2024

@betulinka1 prepáč ale v restikach majú dosky a nože zvlášť na surové maso/kuracie/červené/ryby, varené/zeleninu atď. Tam to práve (dufam) dodržiavajú oveľa viac ako doma. Plus majú profesionálnu umývačku riadu (nielen osobu😁)