Tuto temu som sa rozhodla dnes zalozit, nakolko sama mam celiakiu cez 35 rokov.
Okrem toho, ma velmi sikovne kocky tu na MK svojimi nadhernymi sladkymi dielami inspirovali k zalozeniu rovnakej temy pre bezlepkove, pripadne aj bezmliecne a bezsojove pecenie krasnych torticiek a muffinov. Preto budem velmi rada ak sa tu najdeme a povymiename si svoje skusenosti, recepty, tipy na potraviny na pecenie take, ktore nam alergikom zarucene neuskodia.
Tesim sa na Vas a Vase inspiracie.
Katarina
@janca13 no super 🙂 Vyzeraju mnamvkovo. 😉 Akurat som so @zlatat debatila o muke. Ja som cela natesena vcera kupila Mix C, ze na pecenie a asi budem sklamana. Neskoro som sa dostala k infoske, ze Mix B je lepsi. My sme doteraz kupovali Novalim, ale kedze starsia ma alergiu na soju, musela som zmenit muku 😒 Je v nej soja ☹
Ja sa pokusim dohladat recepty, co som nahodila fotky. Aj ked som ich vobec nechcela dat do uvodnej spravy a vymazat sa nedaju... 😠 No co uz..Piekla si aj nejaku tortu?
Ked mas toho viac, sup sem, nech sa pokocham 😉
@drobec33 no ja tie múky moc nepoznám a ozaj len čo mi poradí sestra alebo čo najdem na nejakom fore tak skúšam,ale skúšala som aj klasické recepty a len som zamenila muku za bezlepkovu ...no zatiaľ len raz išiel koláč slipkám 😝 😝 aty to máš teda ozaj ťažšie ked ani soju nemôžeš použivať. Tak po tebe zdedila chorobu aj dcérka??
A poťahovala som s MMF-ja ine ani nepoužívam 😉
Ahoj, ja mam taky cekiakii ale jeste jsem se naprosto nedostala k peceni .... sem rada ze vubec zvladnu uvarit. Deti me naprosto nenechaji nic udelat 🙂 No ale budu k Vam nakukovat abych se inspirovala, hlavne pridavejte i recepty 🙂
@lili_k presne viem o com pises. Boooze este aj mlieko a vajcia...Moja starsia je na psenicu a soju, mladsia nastastie klop, klop zatial nic. No ale moja bezlepka do toho, hotova katastrofa. ☹
Inak ta psenica je teda riaden problem. Asi budem nutena doma piect spaldovy chleba. Nechcem u malej riskovat kupovany chleba. A bez psenice je neskutocne drahy..☹
Co sa mlieka tyka, mne sa osvedcilo ryzove a mandlove mlieko, alebo spaldove. Ci na varenie, alebo pecenie. Kupujem v DMke. Ja sa snazim mlieko vynechavat, ako sa len da. No biele jogurty a syry zatial papaju.
Ja pouzivam dost aj Quinoa, pohanku a pseno. Z toho sa da aj piect. Teraz myslim aj pre deti. Moje baby na tom dost ficia a chuti. Da sa na "sladko", alebo na slano.
Budem aj ja hladat recepty bez vajicka a miesto klasickeho mlieka pouzit rastlinne 😉
ako sa da eliminovat horkost psenovej muky? ak vobec... chlebik mozeme piect len z tejto muky + quinoa a pohanka ☹
@eniuch priznam sa, psenovu muku som nikdy nepouzila. Ja pouzivam iba pseno. Z muky to von asi nejde, pseno sa 3x sparuje do muky, teda do cesta skor pridat nieco na prebitie horkosti muky. Nic nepomaha? Ani pridat trochu cukru?
A preco nepouzivas inu bezlepkovu muku? Alebo upiect chlebik z pohankovej muky?
Bezlepkove cupcakes, cca 18 porci:
125gr. masla
125 gr. Promix C
2 vajcia
1/2 čl soda bicarbona
1čl PDP
2 PL mlieka
Vsetko spolu supnut do robota a vymiesta. Co sa cukru tyka, zatial som neprisla na inu nahradu pri peceni. Pouzila som krystal, ale iba 1/2 salky. A stacilo. 🙂 Pridala som do cesta na drobno nakrajane susene datle. Cesto bolo dost huste, tak som miesto 2 PL mlieka priliala asi 1-1a1/2 dcl ryzoveho mlieka.
Krem je parizsky, cize v slahacke roztopena kvalitna cokolada, odstate den v chladnicke a potom vyslahane ako klasicka slahacka. Niekde vsak nastala zrada, lebo sa mi roztiekla ☹
Ozdoby su robene s MMF, vykrajovala moja starsia a robili sme aj v macikovych formickach. Ku podivu, to pekne vsetko vyschlo 🙂 Tip ked nechcete pouzit klasicky tuk na pecenie. Ja doma pouzivam kokosovy olej a musim uznat, ze som ho pouzila aj pri MMF a nema chybu 🙂
Prajem dobru chut 🙂
ahojte, ja mám synčeka celiatika, ktorý je okrem toho alergický na mlieko aj sóju - od 2 rokov ( takže už 4 roky bojujeme ) - pečenie ma strašne baví a vlastne vďaka nemu som zistila, že mám na to asi "gény" 😀 😀 😀 😀
Pridávať fotky toriet sem teraz nebudem, lebo je toho veľmi veľa, keď chcete kuk, tak tu je moja stránka www.bezlepkovetorty.meu.zoznam.sk - mám tam aj zopár overených receptov na koláčiky, chlebík, pizzu, ...
Múku používam iba od Schar ... práve kôli pridruženým alergiám. No a na zahustenie omáčok využívam ešte od Novalimu PromixT
Snáď mi tento príspevok admini nezmažú 😖
inak ja namiesto šľahačky a smotany používam kokosové mlieko z plechovky - síce jeho chuť cítiť, ale napr. super je aj v segedíne, alebo keď robím sviečkovú tak chutí skoro ako na smotane 😝
Dokonca aj parížsky krém som z neho robila - čokoláda + kokosové mlieko a bolo to fajn
@drobec33 kokosové mlieko je riadne husté - to je to, čo občas mávajú v Lidli, alebo vraj aj v Metre ho majú lacnejší. Dáš plechovku do chladničky, necháš celú noc v nej, potom otvoriíš plechovku, zo spodu spravíš nožíkom dierku a necháš vytiecť tú tekutinu a potom to husté dáš do kastróla zohriať, do toho nalámeš čokoládu a dáš roztopiť. Znova do chladničky na noc a uvidíš aké to bude husté 🙂
@drobec33 veď ani moji moc kokos nechcú - ono tá čokoláda prerazí tú chuť - hoci ho tam trochu cítiť.
Alebo choď do Kauflandu a aj tam ho majú, lenže toto je nejak viac zriedené - tam je pomer hustého a tej tekutiny opačný - 1/3 hustého a 2/3 vody 😠 😠 ale tamto skoro ani za kokosom necítiť - teda omnoho menej ako to z LIdla.
No a z Metra som enchutnala, neviem, aké je. Kamoška vravela, že to je najlepšie
@drobec33 chcem sa ťa spýtať na tie muffiny - skúsim tvoj recept ( aspoň miniem tú C-čkovú múku 😀 😀 ) - koľko ti z tej dávky vyšlo? Len toto na 1 plech ?
Náš Tomino bude mať v pondelok narodeniny, tak som myslela, že mu do škôlky upečiem bezlepkové muffinky, abvy ponúkol aj detičky. Vlani som tak spravila a deťom veľmi chutili 😅
@zlatat boli super. Take mnam, vobec neboli suche ani tvrde 😉 Dokonca este jeden skreckujem v chladnicke 😀 A chystam sa na dalsie. Len do tych by som chcela dat nejaku "plnku". Len este neviem aku 😒
Skoda, ze som ich neodfotila aj z boku, aby bolo vidiet ako vybehli. Ja by som tiez urobila 1,5 davky.
vieš aké som minule spravila? Dala som dovnútra malinky alebo iné ovocie, júj a také boli super.
Takže na 1 dávku píšeš, že treba 1,5 dl mlieka?
@zlatat ak ti mam pravdu povedat, ja so prilievala podla toho, ako sa mi to zdalo huste 😀 ked som to vymiesala, mala som to vsetko nacapene v mise po bokoch, kukala som na to ako puk 😅 Ale ako som pisala, davala som to ryzove, takze sa to mohlo chovat trosku inak. Aj ked zasa tekutina ako tekutina 🙂 Ved uvidis, ako huste to cesto budes mat.
Ozaj este jednu vec som zabudla. Mne mohli aj tie daltle cesto urobit hustejsie. A vdaka za tip na ovocko, nieco take skusim 🙂
Ahoj 🙂 no ja mám tiež dcérku s celiakiou ,zistili nám ju pred 3 mesiacmi,ale ja mám aj sestru a neter s touto diagnozou,takže skusenosti s pečením a varením mám....vždy som sa snažila mať niečo aj pre neter ked prišla na návštevu,aj ked teraz už má 26 rokov a teraz ona nosí pre moju Ninku 😉 no ale pridávam foto ...čerstvé mafiny pre Ninušu do škôlky na raňajky a to asom jej z nich musela odložiť,lebo mi ich vyjedá staršia dcéra 😝 😀 😀 a pridávam aj recept: 2,5 dl schär mix B(alebo promix forte) 1dl cukru 0,5dl oleja 1vajko 1/2 PDP 1 vanilk. cukor 1 dl mlieka-všetko zamiešať a plniť košíčky,ja dávam do stredu čokinu alebo džem,banán...