na uvod napisem ze som vegetarianka a manzel ma najradsej maso (okrem bravcoveho). a uplne najhorsie je ak stravim pol dna nad hrncami a on pride vecer z roboty a povie ze nie je hladny lebo uz jedol. parkrat mi povedal ze sa mam naucit varit od mojej mamy alebo od niekoho ineho ale u mna to viedlo skor ku strate dalsej motivacie.. uz sa kvoli tomu nehadame lebo sme sa dohodli ze si bude teda radsej varit sam ale bojim sa ze ked bude dcerka velka tiez mi povie ze jej nechuti a to uz asi neprezijem 🙂 ak mate, poslite nejake jednoduche recepty s ktorymi nemozem nic pokazit. dakujem.
Mozem sa spytat co bezne varievas? Alebo co by si varila ake jedla pre seba? Jemu vadi ak nema maso, alebo mu nechuti zelenina, alebo sa stazuje celkovo, ze nevies nic dobre pripravit? Ach toto je otazka, tu mozno pridat len jednu odpoved. ☹ No ja si myslim, ze ak potrebuje mat denne maso, tak je chyba v nom, pretoze maso nie je zdrave a staci ho jest obden ked uz ho potrebuje. 🙂 A ak ma rad tradicnu tazku slovensku kuchynu spred 50 rokov, tak nech sa prebudi.
ahoj... a manžel si ťa všimol ako vegetariánku a zobral si ťa s tým, alebo si začala počas manželstva mať taký názor? 😉 inak v tomto ťa manžel len demotivuje k vymýšlaniu nových receptíkov pretože už dopredu vieš, že mu nebude chutiť, aj keď to nemusí byť pravda 😒 . existuje milion vegetariánskych receptov ktorými ulahodíš aj manželovi. Lúbite indickú kuchyňu? viem famózne karfiolové curry napr... 😉
problem moze byt v dochucovani .... skus pouzivat najprv len zakladne veci ako sol, cierne korenie ... cesnak... ochutnavat ... ja napr. nezahustujem s mukou ale dam viac cervenej papriky ak robim maso na stave...
tak mu uvar maso, rezen, gulas, klobasku, fasirky, dobru fazulovu polievku s klobaskou .... ja tiez niektore jedla nejedevam ale tak bud navarim to co zjeme vsetci alebo sebe navarim zvlast, ziadny problem, ved sa ho spytaj ake jedla ma rad
ak mas moznost ist na skolenie ku svojej mame, niekomu z rodiny, nejakej dobrej kucharke kamoske, tak urcite chod. Ziadne internetove inspiracie ti nedaju take tie zaklady vo vareni-grify, ktore ani samotnym varenim nie su, ale to je to, co urobi jedlo chutnym jedlom 😉 Ak manzelovi nechuti, asi to ma opodstatnenie. Uvidis, bude z teba skvela kucharka-kazda sme nejak zacinali 🙂 Ja varievam od svojich 8 rokov-take jednoduche veci, a od cca 14-15 uz vsetko, takze da sa to urcite 🙂
pozri, u nas je to naopak, ja vsezravec, muz vegetarian.. a ak o niecom prehlasi, ze jeho mamina to inak varievala, tak jej normalne zavolam a opytam sa, ako to robi... vsak co z toho budem robit tragediu... 😉 a zase naopak... ona uplne v pohode sa opyta na recept mna, ak im nieco u nas chuti, co ona nevarieva.
ahoj toto velmi dobre poznam, moj muz neznasa cibulu a ja som bola z domu naucena robit vsetko na cibulke. a tiez teda na nejake extra zdrave jedla sa nehrnie, radsej si potom vecer zapecie pecivo s tuniakom a syrom 😅 akoze uz som si zvykla, kedze sa mi nechcelo extra vyvarat, naucila som sa robit maso a ostatne veci bez cibule a prisposobila som sa mu. ak mam chut na nieco vegetarianske tak jemu potom k tomu len dorobim maso,zmiesam so zvyskom a je to.
ale moj muz on je taky diplomaticky ked nieco navarim co mu az tak nesedi tak povie: urcite je to dobre ale neprosim si 😝
@petrarac asi to nie je o tom, ze by si nevedela varit, kedze varis aj sebe 😉 ... neviem si predstavit, kedze si vegetarianka, ako ochucujes jedlo manzelovi, ako to chutnas - myslim si, ze mozes ochutnat aspon stavu a dochutit popripade...
Ako pise @pribinak , super stranka je varecha.sk ... ale internet ponuka rozne uzasne stranky a blogy so skvelymi receptami, napr. http://bonvivani.sk/ , http://www.jamieoliver.com/, http://www.nigella.com/ , moze byt aj http://www.mimibazar.sk/recepty.php (len treba vyberat, lebo niekedy tam clovek najde aj ine srandy, ako napr. omacku na svieckovu z mrkvy z detskeho kupovaneho poharika 😅 ) a pod.
Aj tu na koniku sa daju najst dobre recepty v roznych temach o vareni:
- https://www.modrykonik.sk/forum/recepty/co-dnes-varite-dajte-inspiraciu/
- pozri aj skupiny
Ja mam viacero oblubenych receptov (len keby som to jest mohla), skusim Ti nejake napisat:
Morcacie prsia zepekane
- morc. prsia nakrajas na platky, osolis, okorenis podla chuti (ja som davala oregano - vyborne), opecies na rozohriatom oleji alebo masle (s maslom to ma asi lepsiu chut, no oliv. olej je urcite zdravsi), ked je maso opecene z oboch stran, prelozis ho do pekaca / zapekacej misky / jenskeho skla, poukladas na kazdy z platkov platok sunky, tvrdeho syra, zalejes 33% slahackou a das zapekat... tvrdy syr mozes prip. dat az na koniec na zapecenie, podla toho, ci chces, aby sa roztiekol v omacke alebo chces mat krustu... 😉
K tomu bud varene zemiaky alebo kasa.
Spiziky
- maso (v tomto prip. asi lepsie bravcove, prip. morcacie) nakrajas na kocky a striedavo navliekas na spajlu maso, slaninu, por (cibulu), mozes aj kusok cukiny alebo papriky, hribik, sunku, fantazii sa medze nekladu... potom osolis, okorenis... opecies na oleji... ked je opecene, podlejes a dusis... mozes podavat s ryzou alebo zemiakovou kasou.
Maso na mrkve
- najlepsie sa hodi bravcove, dobre je aj z morcacich prs... maso nakrajas na kocky alebo sliziky, osolis, okorenis, opecies na oleji... ked je maso opecene, pridas nastruhanu mrkvu (ale teda riadnu davku, lebo sa zmensi jej objem pri vareni, mozno aj 6-8 mrkiev alebo kombinaciu mrkva a petrzlen 80% ku 20%)... dusis, kym to nie je hotove.
Hovadzie na uhorkach
- hovadzie na kocky (osolene, okorenene ciernym korenim) oprazime na cibulke (nemusi byt)... ked je opecene, podlejes, dusis... ked je skoro makke, pridas zavarane uhorky nakrajane na male kocky, stavu dochutis horcicou a kecupom podla chuti... podava sa s ryzou.
Hovadzie na akykolvek sposob...
- chrenova, paradajkova, koprova omacka
- okorenene oreganom
- na tymiane
- atd.
Staci pogooglit a nebat sa skusat... no co, ked sa nepodari, tak co, nabuduce skusis inak... zozaciatku skusaj asi z mensich mnozstiev... 🙂
A aj ja mam na Teba jednu prosbu, kedze si vegetarianka... velmi hladam recept na pohankovy tvaroh a pohankovy jogurt, prip. ryzovy alebo ovseny... mam totiz silnu potravinovu alergiu a histaminovu intoleranciu, takze mam 2,5 potraviny, co mozem... ak by si vedela, pls, pisni IP, diky. 🙂
skutocne by ma zaujimalo co doma varievas ked mu vobec nechuti.
jednoduchy recept:
- naucit sa varit
alebo:
- nechat manzela par dni hladneho, potom zje s chutou vsetko 🙂
Ja som vegetarianka, muz je masozravec. Ja maso nevarim, lebo neviem ako, a on ma na vyber - bud zje co je navarene alebo si navari sam. Ak by som stravila pol dna nad hrcami a on by mi oznamil, ze mu nechuti alebo ze uz jedol, tak by som mu to vykydla na hlavu a mal by tichu domacnost. Ziadne take hladat nove receptiky a co by mu tak ulahodilo...
Aj ja som vegetarianka a priatel nie. Najradsej by jedol iba mäso 🙂 varim kazdy druhy den a ja si miesto mäsa vzdy spravim soju alebo tofu.. Ale podarilo sa mi aspon presadit jedno jedlo v tyzdni bez mäsa Takze sa snazim robit vzdy sebe to iste takze peciem v dvoch malych plechoch alebo v dvoch hrncoch. 🙂 Tiez neochutnavam mäso a este sa moj drahy nestazoval. 😉
nehnevaj sa ale on musi byt hrozne primitivny ked je taky maznavy nech si navari sam alebo nech sa chodi najest ku mame nic mu nevar!!!!!!!!! to je prototym rozmaznaneho gaucovnika 🙄
Ahoj,mojmu tiez nechuti co navarim a to ani nie som vegetarianka tiez som masova a muz tiez:D. My uz roky fungujeme tak,ze si vari sam,resp.ked je doma (tyzden za mesiac a pol az dva) tak vari zasadne on,pripadne ja robim veci ako palacinky (to robi nerad),alebo vyprazany syr s hranolkami,na tom sa neda nic pokazit:D. Musim uznat,ze on vari perfektne,mne to co navari vzdy naramne chuti a casom mi prestalo chutit to co varim ja sama a normalne mam z toho nervy ze vsetko chuti uplne inak,nez to jeho,aj ked to varim tak isto ako on. Ja si priznam ze moje vytvory su horsie ako z nemocnice😀. Sem tam sa mi nieco podari a aj to anj sama neviem ako,takze nemam sancu na dalsi raz navarit to znovu take😀. Ja by som normalne tiez isla za maminou na tvojom mieste,ak teda sa neviete dohodnut inak a nieco by som sa priucila,nie je na tom nic zle ani nenormalne,nie kazdy ma na to vlohy od narodenia. Ja maminu nemam takze sa nemam kde ucit,otec varit nevie a starkych uz tiez nemam. Normalne sa neoduvaj,skus sa naucit od skusenejsieho aspon par jedal zakladnych,ktore ma manzel rad,a vec je vybavena. Ja si myslim,ze je to najmenej co mozes urobit,ved sa hadam nebudeme uz aj za take prkotiny rozvadzat🙂. Vela stastia zelam🙂
babula666, neviem ci je vhodne, aby ste takto odpisali cloveka ktoreho nepoznate… ak nechuti a povedal ze od Vasej mamy chuti, tak sa skuste naozaj spytat na grify, mozno je chyba v nejakej malickosti. Ani moj manzel nemal na zaciatku rad moje vytvory, ale teraz uz mu chuti, trochu som na sebe popracovala. Ja by som tiez nejedla co mi nechuti, takze vyssie uvedeny komentar mi pride primitivny prave od pisatelky, kedze ona by zrejme tiez nejedla s radostou to, co jej nechuti... Kazda gazdina sa majstrovstvu uci praxou, tak len tak dalej! vela lahkych receptov na maso je na roznych paleo strankach (a nielen na maso, ja velmi rada chodim na inspiraciu sem http://www.paleolifestyle.cz/category/recepty/
asi najlepšie by bolo keby si sa ho rovno opýtala čo mu chutí....aké jedlo....čo doma poprípade v reštaurácii jedol.....každú ženu poteší ak mužovi doma chutí,-))))......čo cez víkend ako vtedy fungujete....keď nie je v práci...?....ak máš popísané jedlá... napríklad sviečková....popýtať jeho mamky na presný postup.....alebo googli....každá ju robíme inak a vtip je v tom že chutí....... 🙂 ........skús mu urobiť 1.plnený rezeň .....ten sa nedá pokaziť.....iba nakrájaš a vyklepeš na tenšie mäso karé alebo pekné stehno....osolíš, čierne korenie, a dáš plátok oravskej slaninky, plátok syra......na obmenu kápiu, špenátový list..uvarenú brokolicu....zopneš 2 špáratkami a dáš buď do trojobalu alebo na prírodno ........ a pod......sú tu šikovné mamičky ktoré tu majú vo fotoblogu svoje jedlá aj s receptami.......
ani sa necuduj ze mu nechuti od teba nikdy si to nejedla a preto nevies ani navarit chutne, nevies dochutit ,kostujes to ? myslim ze nie ked to nejes a tym padom to je zle nedochutene ja takto neviem spravit drzkovu skusala som navarit a bolo mi povedane ze je zla zaboli to cloveka ked sa snazi ale moja odpoved muzovi chod si za mamicku nech ti ju navari alebo si sprav sam ja nejem drzkovu a ani neviem ako by mala chutit raz si varil sam ale urcite nebola taka ako ma byt lebo od toho casu si vola mame ta mu vari ked ma na nu chut .a aj madarsky gulas som spravila po desiatich rokoch taky ako ma byt dostala som pochvalu a to pomocou receptu na internete nejem to nemusim to a nevedela som ako to ma tiez chutit .
No ak si Ta bral za Zenu mal uz vediet dopredu ,ze nevies tak varit podla jeho predstav a ked sa mu nepaci nech si vari sam.Ja som mojmu povedala hned na prvom rande ,ze nerada varim a nikdy nebudem tak varit ako jeho mama lebo niesme pokrvny a pod.Ja som sa naucila varit od mojej babky otcovej mami a aj sama podla receptov .A komu sa nepaci tak nech neje.Ja varim dodnes a musim mam deti ale terajsi partner ma nikdy nepochvali lebo mu vadi,ze je malo dochutene okorenene,tak som mu nato povedala,ze ak sa Ti nepaci stravuj sa Sam a pod.Ja mam malu Dcerku a ani mne na plet neprospievaju koreniste jedla tak On sa ma prisposobit dvom osobam a nie My dve Jemu ved vsade aj v restike su na stoloch korenia tak jak u Nas doma tak nech si dochuti.Muz ktori si nevazi Zenu a na Nej urcite nedostatky nech Zije Sam a nech nenici zivot ostatnym.Ja keby som si mala na novo vybrat zila by som uz len sama s detmi a mala nejakeho muza len na sex o ktorom by nik nevedel alebo zila so zenou niesom lesba a anio ma to nevabi ale Zena Zenu pochopi stale a Muz malo ktori.Muzi sa neradi prisposobuju cakaju to hlavne od zien.
ja mam heslo - ked ti nechuti, navar si sam 😀 Obcas sa ani mne nezadari, ale to si uznam aj sama. 😎
Pozri si www.varecha.sk, su tam recepty s fotopostupmi a komentarmi, ja tam rada cerpam inspiraciu