Baby, potrebujem pomoc, ak by ste si niektora nasla cas, pomohlo by mi to. Manzelka sem chodila, neviem pod akym nikom, ale aj nejake veci popredala.
Manzelka od piatku nie je v stave, ze by mi mohla poradit, tak skusam tu. Nikdy v zivote som nevaril nedelny obed a mladsi 4-rocny chlapec (autista) musi mat v nedelu kuracie prsia s ryzou a zemiakmi. Ine v nedelu nejak nechce.
Takze planujem kuracie prsia na masle s ryzou + opekane zemiaky, slepaciu polievku. Vsetko mam, len neviem ako to dochutit a upiect - uvarit. Manzelka tie prsia piekla-varila v takom tom sklenom pekaci na masle a vode, no neviem kolko coho pridat(ingrediencii) a na akej teplote v rure a ako dlho to maso piect - varit. Na ryzu mame taky ten ryzovy hrniec, no zas neviem, ci do toho nieco pridat (sol, korenie, olej?). Tie zemiaky to je asi jedine, co zvladnem a snad nepokazim - tie asi staci okorenit a posolit.
A j k tej polievke poprosim ako a cim ju dochutit.
Dakujem Milos H. Ak sa do zajtra do cca 10.00 nik neozve, tak toto forum moze admin zmazat.
@halienka Dakujem za navod na tu polievku. My robime tiez kuraciu, nie slepaciu, teraz som si to uvedomil, chlap - co uz 😖 manzelka ju robi len taku light - iba z kuracich kridel.
kuracie prsia osolíš, prípadne môžeš dať korenie na pečené kura, na vrch plátok masla, podleješ studenou vodou - tak aby bolo v tej mise cca 0.5 - 1cm vody, zakryješ a dáš do vyhriatej rúry, pečieš tak hodinku. Možno bude stačiť aj klasicky na panvici - je to rýchlejšie, len si prsia naklepeš, alebo pozdĺžne rozrežeš aby boli tenšie, osolíš, okoreníš a na rozpálenom oleji opečieš z jednej aj z druhej strany, môžeš zakryť nachvílu aby pustili šťavu, ale teda neviem či syn prijme zmenu.Na ryžu nemám extra hrniec, ale osvedčený recept - odmeriam si ryžu do šálky - prepláchnem horúcou vodou a opražím na troške (2-3polievkové lyž.) horúceho oleja (cca 2-3 min) a zalejem jeden a pol násobkom horúcej vody (jedna šálka ryža - jeden a pol tej istej šálky horúcej vody), pridám pol lyžičky soli a trošku vegety, zamiešam, zakryjem pokrievkou (ja mám takú s dierkou, aby sa mohla voda odparovať, ak nemáš takú, tak ju treba dať trošku nakrivo, kvôli tej pare) a nechám tak na miernom ohni, keď sa voda odparí, tak je ryža hotová. K zemiakom len soľ a môžeš rascu - iné korenie nie. Snáď som poradila a zajtrajší obed sa vydarí na výbornú 😉 a manželke skoré uzdravenie 🙂
@sissy27 Dakujem za návod. Na tom ryzovom hrnci je taká tá malá dierka na odparovanie vody, len k nemu neviem nájsť návod, je k nemu aj orig. odmerka na ryzu.
Hurá, ešte nie je ani 11:00 a ja už mám navarené 🙂 Len ten binec okolo budem riadiť do večera 😖
Takže prichádza hodina pravdy - obed ☹
Ďakujem všetkým prispievajúcim za pomoc.
@fotokalendar gratulujem 😵 som rada, že si to zvládol, dúfam, že aj synček to ocení 🙂 jó, binec mávame aj my, z toho si nič nerob, nejako to pomaly dáš do poriadku 😉 A koľko rokov má malý? A čo manželka, je už trošku lepšie? 🙂
@halienka Starší (15) aj mladší (4 ročný autista) syn obed zjedli. Vraj bol dobrý, povedal ten starší - dal si aj dupľu. Ten mladší nerozpráva, takže neviem či mu chutilo, no zjedol aj polievku, aj druhé. Možno aj preto, že bol veľmi hladný, ja blbec som mu totiž ráno zabudol dať raňajky 😅 . Mal iba mlieko. Začal som hneď variť a na raňajky som zabudol 😒 Čo už, sám chlap doma bez ženy, takto to končí, ale prežijeme - dúfam 😀
Manželka je momentálne zle na tom, v nemocnici bude cca mesiac.
@fotokalendar 😀 😀 😀 nič si z toho nerob, moja malá nechce raňajky skôr ako 1,5 hod. po mlieku a ja už vtedy tiež mám v hlave kadečo (upratať, vychádzka...) a dakedy si spomeniem až po 2,5 hod. že dieťa ešte neraňajkovalo 😀 a to som žena 😀 No čo, zober to pozitívne, aspoň si ušetril na zajtrajšie ráno 😀 😀 Len ho nevezmi zajtra do škôlky v papučiach, asi by mu bolo fakt zima teraz 😀 Ale aj tak ťa obdivujem, že sa to snažíš sám zvládať 😎 , kopec chlapov by zavolalo svojej mame a mali by problém vyriešený...
@halienka Mamu mám o poschodie nižšie, no ona varí po starom, na slanine na masti a od toho som si ja už odvykol. My musíme mať doma iné fajnotky. Ešte aj ten guláš varíme z hovädzieho zadného a bravčového stehna 😀 , žiadne plece či iné mastnoty.
@fotokalendar ahoj 🙂 no s tými kur. prsiami a ryžou ti nepomôžem, tvoja manželka ich robí podľa toho čo píšeš inak ako ja, ja robím skôr na soté a ryžu varím normálne v hrnci v osolenej vode, nič viac. Zemiaky tak isto len uvarím v osolenej vode a ak majú byť opekané, tak nakrátko hodím na panvicu s troškou oleja a mám doma také korenie na opekané zemiaky tak tým to trošku posypem a rýchlo opečiem. No a polievku robím ja kuraciu, ale postup je asi veľmi podobný: Najprv kur. trupy (v tvojom prípade asi slepačie) dám do studenej vody, pridám soľ, celé čierne korenie - niekoľko guličiek, tiež Nové korenie niekoľko guličiek a rascu, dám pomaličky variť. To trvá dlho kým zovrie, ale je to dôležité aby sa to pomaličky zohrievalo, lebo tak sa najlepšie uvoľní tuk aj ostatné dobré veci z mäska. Keď to začne vrieť pridám nakrájanú mrkvu, petržlen, zeler, proste zeleninu ktorú používate a varím celé ešte 40min. Potom dochutím čaj lyžičkou vegety a to je všetko. 🙂 Dúfam, že som ti aspoň trošku pomohla a tvojej manželke prajem skoré uzdravenie 😉 🙂