Ahojte, vyskúšala som už dosť veľa receptov na kysnuté záviny ale nikdy neboli na druhý deň fajné mäkké. Čítala som, že bravčová masť robí cesto vláčnejšie. Vedeli by ste mi poradiť nejaký zaručený recept prípadne taký kde sa nachádza aj bravčová masť aby som to vyskúšala. Ďakujem pekne.
@alexa99 muz teraz kupil makovy zavin, neviem co to je za cesto ale lepsi som kupovany este nejedla, cesto makke, vlacne, aj na 3-4 den, neviem co do neho davaju. Ja s kysnutym mozem na 2-3 den okna rozbijat. Ci buchty, ci kolac, ci zavin.. vzdy je po dopeceni makucke ako pavucinka a na druhy den tvrde.
Ja robím od oka, čiže presný pomer neporadím, ale hneď po vybratí z rúry ho potri klasickým maslom ako buchty, knedlik a zabal do alobalu
A v com to skladujete? Moja mamina robi take redsie to cesto, dava len zltok a olej, niekedy za lyzicu masti, zaviny su makke aj 4 dni.
Ja robim len kvaskovu vianocku, kde ide mlieko, zltok a 100g masla, kysne mi uz zapletena alebo v nadobe celu noc, niekedy aj doobeda. Po upeceni (max. 35 min. na 180°C) a vychladnuti ju dam do klasickeho sacku a ta vydrzi vlacna aj tyzden, ako fakt.
Mozno je problem, ze cesto je huste, potom v dlzke pecenia, nesmie sa prilis dlho a v skladovani. A este nedavat to cele vajce. A pri pridani kyslej smotany a mlieka je vlacnejsie to cesto.
@alexa99 odskusane nemam ale v jednej relacii o vareni vraveli ze ked do kysnuteho cesta nejde vajicko, budu kolace dlho makke
Problem moze byt v muke. Hladaj muku na kolace s vyssim obsahom lepku.