Mäkký kysnutý závin

alexa99
1. jan 2024

Ahojte, vyskúšala som už dosť veľa receptov na kysnuté záviny ale nikdy neboli na druhý deň fajné mäkké. Čítala som, že bravčová masť robí cesto vláčnejšie. Vedeli by ste mi poradiť nejaký zaručený recept prípadne taký kde sa nachádza aj bravčová masť aby som to vyskúšala. Ďakujem pekne.

guudy
1. jan 2024

Problem moze byt v muke. Hladaj muku na kolace s vyssim obsahom lepku.

tykat
1. jan 2024

@alexa99 muz teraz kupil makovy zavin, neviem co to je za cesto ale lepsi som kupovany este nejedla, cesto makke, vlacne, aj na 3-4 den, neviem co do neho davaju. Ja s kysnutym mozem na 2-3 den okna rozbijat. Ci buchty, ci kolac, ci zavin.. vzdy je po dopeceni makucke ako pavucinka a na druhy den tvrde.

aandrea9
1. jan 2024

@alexa99 receptov na nete je habadej. Masť som ešte neskúšala, dávam iba olej a nedávam vajce. Teraz som skusila dat do cesta na oskvarkove pagáčiky jogurt a sú vlacnejsie ako bez. Pecies v elektrickej ci plynovej rúre? Mne plynová strašne vysúšala kysnuté cesto.

alexa99
autor
1. jan 2024

@aandrea9 V elektrickej.

ptvw
1. jan 2024

@tykat vyskúšaj tento ešte toto je absolutna topka pre mňa, aký si mala ty?

lizatko1009
1. jan 2024

Ja robím od oka, čiže presný pomer neporadím, ale hneď po vybratí z rúry ho potri klasickým maslom ako buchty, knedlik a zabal do alobalu

nevenka
1. jan 2024

A v com to skladujete? Moja mamina robi take redsie to cesto, dava len zltok a olej, niekedy za lyzicu masti, zaviny su makke aj 4 dni.
Ja robim len kvaskovu vianocku, kde ide mlieko, zltok a 100g masla, kysne mi uz zapletena alebo v nadobe celu noc, niekedy aj doobeda. Po upeceni (max. 35 min. na 180°C) a vychladnuti ju dam do klasickeho sacku a ta vydrzi vlacna aj tyzden, ako fakt.
Mozno je problem, ze cesto je huste, potom v dlzke pecenia, nesmie sa prilis dlho a v skladovani. A este nedavat to cele vajce. A pri pridani kyslej smotany a mlieka je vlacnejsie to cesto.

vafinka
1. jan 2024

@alexa99 ja cesto potierame.olejo zvnútra pred tým ako dám plnku a keď zvyniem tak riadne aj zvonka,a keď vychladne prikryjem utierkou a je úžasný ,mám ho v spajzi

petronellla87
1. jan 2024

@alexa99 odskusane nemam ale v jednej relacii o vareni vraveli ze ked do kysnuteho cesta nejde vajicko, budu kolace dlho makke

skrekinko
1. jan 2024

@alexa99 je výborný a s masťou ktorú vôbec nie je cítiť.
Plnku už potom podľa svojej chuti .
Ja som teraz robila orechový a kakaový