Maďarský guláš - overený recept

30. aug 2021

Dobrý deň, viete mi niekto poradiť overený recept na madarsky guláš? Idem to sama robiť prvý krát a na internete je veľa receptov neviem ktorý mam spraviť. Ale radi by sme taky kde nejde veľa papriky alebo vôbec, mam s toho kyselinu. Ďakujem

tosomja
30. aug 2021

Maďarský guláš je práve o paprike, či už mletej alebo bielej čerstvej 🤷

autor
30. aug 2021

@tosomja no tak myslím ze mletú nie, zle som sa vyjadrila, čerstvej papriky mam kopec v záhrade

tosomja
30. aug 2021

Tak neviem ako chceš urobiť maďarský guláš bez papriky mletej. Veď skús nejaký recept, vynechaj papriku a posúdiš sama, či je to maďarský guláš.
Ja robím tak, že koľko mäsa hovädzieho toľko cibule nakrájanej. (objemovo, nie na kilá) .
Opražím na masti cibuľu aby skaramelizovala, pridám paradajky, nechám vyparit šťavu, pridám asi lyžicu paradajkového pretlaku a lyžicu gulasovej pasty. Podusím, pridám mäso, opražím, ochutím soľou, pridám nakrájanú zelenú papriku, premiešam a prilejem vodu aby mäso bolo zarovno so šťavou. Dolievam priebežne kým mäso nie je mäkké. Nezahustujem, samo sa zahustí tou cibuľou a mäsom. A nepridávajú ani žiadne korenie okrem soli. Ak máte radi pikantné, tak k mletej paprike pridať aj mletú palivu papriku, a k paprike nakrájanej aj feferonky podľa chuti.

nafka0483
30. aug 2021

kazdy si to asi musi vyladit podla svojej chuti: Ja si pokrajam cibulu na male kocky a opeciem na horucej bravcovej masti, osolim. Potom pridam na kocky nakrajane hovadzie maso - dobre je trosku mastnejsie, nech je to stavnate. Poopekam zo vsetkych stran, posolim, pridam cierne mlete korenie, nadrobno nasekany cesnak a este chvilu opeciem, nasledne poprasim cervenou mletou paprikou, drvenou rascou a zalejem cervenym vinom. Necham odparit alkohol, dolejem vyvar (alebo vodu) aby bolo maso akurat zakryte a pomaly dusim. Priblizne v polovici pridam nadorbono nakrajanu bielu papriku alebo kapiu a paradajky (bez supky), niekedy aj domaci pretlak, alebo paradajkovu pastu. Podla potreby dolievam po troske vodu/vyvar a dusim kym nie je maso uplne makkucke, ze sa rozpadava. Zelenina sa rozvari, omacka sa postupne zahustuje. Na zaver mozes pridat aj palivu papriku, ak mate radi stiplave.

No ale uvarit to bez papriky,to nebude madarsky gulas :D

jaruska_12
30. aug 2021

Cibuľka mäsko čerstvá paradajka paprika my kupujeme v Maďarsku také kocky u nás je masox tam je guláš a perkelt červená paprika cesnak dochutiť podľa seba sol peper troška vegeta mletá rasca musí to máš samozrejme farbu nič bledé 🙂