Linecké s palmarínom - chuť

2. nov 2024

Ahojte, tento rok asi vynechám maslo a skúsim palmarin do cesta na linecké. Sú veľmi zle alebo ako? Všetko ide hore tak neviem či vymením maslo za palmarin. Pečiem nám domov a aj babkám, sestrám a sestra že však nech dám palmarin že to je podobne. Nikdy som tak nerobila. Je iná chuť? Ďakujem

13uzivatelka11
2. nov 2024

Fuha, to by som asi radšej napiekla menej, ako použila ten maximálne nezdravý hnus 🤷‍♀️

btus
2. nov 2024

nemenila by som za palmarín. Cítiť to. Radšej robte menej ale kvalitné.

3009
2. nov 2024

fuj! To radšej žiadne koláče.

maca1984
2. nov 2024

My veru cítime rozdiel.

lusyc
2. nov 2024

Škoda roboty a ostatných surovín. Radšej menej upiecť s maslom ako dávať palmarin, heru a iné " lahodky"...

luxus10
2. nov 2024

palmarin nie, ked uz, s herou chutia omnoho lepsie..

klip0
2. nov 2024

Tiež som za to, že radšej menej alebo vôbec ako s palmarinom

simsalabim
2. nov 2024

Niet nad maslo.

lindous
2. nov 2024

V krémoch nenahrádzajú máslo nikdy, tam mi to vyslovene vadí, ale priznávam, že v ceste niekedy za heru áno, ale skôr v slanom syrovou pečive alebo aj do medovníkov už som dala, tam sú iné výrazné chute, rozdiel nevidím… linecké zrovna sú na tom másle celkom postavené, tam by som to nespravila…

luccija
2. nov 2024

Veľa ľudí tak pečie, ale mne to nechutí.Radsej menej a kvalitne

viestta
2. nov 2024

Hera a Helia su lepsie ako Plamarin a v suchom pecive alebo v trenych cestach to nie je az taky rozdiel. Do kremov vzdy davam maslo

ivanakal
2. nov 2024

Do cesta davam vzdy iba heru a palmarin. Aj moja mama tak pecie odjakziva. nevidim rozdiel 😄A do kremov iba maslo...

zuzanockamt
2. nov 2024

Skôr to vymeň za Heru. Tiež tak dávam do suchých koláčikov. S maslom mi nechutia. Do krémov ale dávam maslo. Btw. toto si sa tu ani pýtať nemala 🫢

janababana
2. nov 2024

Moja velmi cerstva skusenost: maslove su naj bezpochyb, margarinove nikdy viac (dufam) - konzistencne aj chutovo. Skus s bravcovou mastou ak ju mozes. Ked linecke naplnis a obalis vrch v cukre/polejes cokoladou (ako zvyknes samozrejme) tak sa chut bravcovej masti na druhy den strati. A su najviac podobne tym maslovym, navyse su chrumkave. U nas kravske mlieko a spol uz nemozeme, preto nerobim s maslom

ajsha123
2. nov 2024

Hmm, celý život sa u nás pieklo s margarínom (aj palmarinom), maslo som ako dieťa nepoznala (pri dvoch súrodencoch na vozíčku a z jedného platu)... Poviem pravdu, že ani neviem, ako chutia linecké s maslom, lebo ma to nikdy nenapadlo piecť s maslom, a to by som si uz teraz mohla dovoliť... Čiže je to o zvyku. A viem, že palmarin je nezdravý, ale necítim ho tam.
Ja by som poradila, vyskúšaj v predstihu 1 dávku s palmarinom (alebo Herou). Ak to nebudete vedieť jesť, tak pre Vás na Vianoce upeč s maslom a pre tú časť rodiny, ktorá nemá problém s Herou, upeč s Herou....

merlinja
2. nov 2024

my bežne pekávame s palmarínou/herou/... neviem ako sa volajú konkrétne tieto tuky - sú vyrábané práve na pečenie. Nikdy do cesta nepoužívame maslo a do plniek tiež veľmi zriedkavo. Keď postojí maslo vonka - zožltne a cítiť ho - to sa myslím aj rýchlejšie deje s koláčikmi ak ich máte na stole dlhšie. Bežne v cestách boli tieto tuky. Ešte pred pár rokmi každý zatracoval maslo - kupovali sa len umeliny (Rama a spol.) a zrazu všetci fajnový pečú len s maslom. Zbožňujem maslo - čím hrubšia vrstva, tým lepšie na chlebe ale nerozumiem prečo ho pchať do pečiva, keď tam prejde tepelnou úpravou. A nemyslím, že by linecké chutile s palmarínom/herou horšie. Robili sme ich minulý týždeň a padli ako nič.

merlinja
2. nov 2024

sorry - fajnoví

ukulela
2. nov 2024

@merlinja pred rokmi všetci piekli s herou a spol, lebo bol na to tlak. Lacnejšia alternatíva, keď bolo málo mlieka/ masla. .... Nepamätáš asi reklamu " hera, rodná sestra masla". Ja napr palmarin, či heru v plnke neznesiem. Aj v lineckom poznať inú chuť.

nicicka
2. nov 2024

U nás doma sa vždy pieklo s palmarinom. Ja sa snažím s maslom. Kolace sú naozaj chuťovo lepšie. Ale jedna nevýhoda masla je ktorá mne naozaj dosť vadí je konzistencia. S palmarinom suché pečivo krásne drží pohromade. S maslom su veľmi sypké, drolive. Všade su omrvinky...

lasona
2. nov 2024

Rozumiem, že maslo je drahé, ale mrkni zlozenie hery, či palmarinu. To radšej nebudem piecť.

slavomira236
2. nov 2024

Na linecke pouzivam heru..do kremov maslo

catherinah
2. nov 2024

Mňa by zaujímalo, kto kupuje tie tóny palmarinu, keď všetci používajú maslo 😀🙂

nekonecna_katastrofa
2. nov 2024

U nás doma sa vždy pieklo s Herou/Palmarinom. Ja som začala piecť s maslom, ale s cestom sa mi potom nepracuje tak dobre, rýchlo mäkne, rozpadáva sa. Teraz to kombinujem, pol masla, pol Hery. Ale do krémov dávam vždy maslo.

zuzanockamt
2. nov 2024

@catherinah Ešte si si nezvykla? Na MK pečú a varia len s maslom. Vždy čerstvé a nutrične vyvážené z domácich surovín 😂
Dúfam, že tie, ktoré zákusky kupujú, tak stoja pekárke/cukrárke za chrbtom a kontrolujú, či dáva maslo. Toto fórum je neskutočná zábava.

mamatroch
2. nov 2024

Chut je uplne ina. Priklanam sa k tomu, ze radsej napiect menej a chutne ako nechutne a vela. Kvalita surovin je priamo umerna chuti. Ja si vzdy vystriehnem akciu na maslo a kupim aj 10 ks (da sa dat i do mraznicky). I medovniky som raz robila s lacnym medom zo supermarketu a nikdy viac. Chut uplne niekde inde.

slavomira236
2. nov 2024

@catherinah presne staci ked je akcia pred vianocami a ludia kopu v kosikoch

michaela329
2. nov 2024

Palmarin cítiť hodne, lepšia je potom maslová Hera.

evaachesa
2. nov 2024

My sme stále piekli s Herou a normálne nám chutili. Odkedy ale pečiem sama tak dávam maslo a je to oveľa chutnejšie. Nič sa ale nestane keď urobíš s Herou a chutiť budú tak či tak. Kedysi sa pieklo len tak a všetci sme to prežili v zdraví. 🤷

merlinja
2. nov 2024

@ukulela nie reklamu si nepamätám, nemám pocit, že by maslo v minulosti bolo nejak extra drahé. Minulý rok keď cena masla vyletela do neba a potom ho po pár mesiacoch mali všade v akcii pod 2€. Idú Vianoce, tak sa to opakuje.

ukulela
2. nov 2024

@merlinja hera (alebo sama??) rodna sestra masla - to bola este komunisticka reklama. Margariny boli vyvinute aj preto, ked bol nedostatok mlieka na maslo. Ztuzene tuky boli tak nahradou. Netyka sa to poslednych rokov, ale obdobia pred desatrociami. Ze sme si na to zvykli, lebo nebolo ine, to je druha vec.
Ja do pecenia skusam aj kokosovy tuk napriklad, Alebo aj mast. Ale palmarinom, heram a pod sa vyhybam. Tiez po 89 ked prisli veta a ramy a pod, tak sme to kupovali ... ale potom sme sa vratili k maslu.