Možno to nie je žiadna novinka,ale aspoň ako typ na letnú maškrtku stojí za to.
Ingrediencie: Piškóty, pochúťková smotana , vanilkové cukry, práškový cukor, malé preso, kvapka rumu (alebo ak nie káva a rum tak maliny, čučriedky, černice, ríbezle - čo z ovocia záhrada poskytne) Piškoty jednu po druhej rychlo omočíme v káve a poukladáme do sklenenej nádoby, pokvapkame rumom. Vymiesame smotanu s cukrami a zalejeme. Dáme stuhnúť do chladničky aspoň na hodinku .. nič veľkého, ale ja sa toho neviem dojesť 😉
@katka1981 ja ked mam chut na sladke tak si zmixujem biely jogurt alebo kysle mlieko, trochu normalneho mlieka ale ja davam ovcie, javorovy sirup a mrazene ovocie, maliny, cucoriedky, cernice, ribezle.. hoci jake ovocie co mam doma, niekedy pridam aj banan.. podla chuti.. dobre to zasyti a osviezi v tychto horucavach. nie je nad lepsiu sladkost 😉
Tak dievcata prave som dorobila kolac. Robila som ho prvykrat v zivote a je vymysleny, recpet tiez upraveny, netusim aky bude, ale ak sa podari, napisem recept a pridajte sa aj vy, nech tu nie som sama. Hoci vacsieho zavislaka na sladkom tu v tomto obdobi ako som sa asi nenajdem. Druhe pokracovanie tejto diskusie bude, ako rychlo schudnut 🙂
Jablkove tiramisu:
250g mascarpone (moze byt aj cerstvy syr typu lucina)
250g jemneho tvarohu
cukor podla chuti
vanilkovy cukor
- vymiesat na krem
Do formy ulozit (dlhe) piskoty, pokvapkat jablkovou stavou, na ne natriet krem, potom jablkove pyre, zase poukladat piskoty, pokvapkat, atd. Posledna vrstva biely krem. Nechat na par hodin v chladnicke, posypat skoricovym cukrom.
Pre lahsiu variantu pouzit namiesto mascarpone ten cerstvy syr a nizkotucny tvaroh.
Kedze tam nie je ani alkohol ani kava, mozu to jest aj deti. Je to velmi osviezujuce a dobre 😝 Dospeli si tie piskoty ale mozu pokvapkat Calvadosom alebo bielym vinom 😀
Zakusok - co den dal...
Cesto: 6 vajec rozdelit na bielka a zltky, 200 g trstinovy cukor, 100 g polohruba biela muka, 100 g ovsena muka, 1 prasok do peciva, 5 PL vody, 1 PL hroznovy olej. Zltky a vsetko ostatne spolu zmiesame do penista a vareskou vmiesame bielka s troskou soli ako klasicke piskotove cesto. Dame upiect na 180 st. asi 20 minut. Po vychlanuti som natrela slivkovoskoricovym lekvarom, na to dala kompot z ciernych ribezli a puding (zlaty klas 120 g, 1 l mlieka, 80 g trstin.cukru). Dala do chladnicky a obzerstvo sa zacalo 😀
Ja by som ocenila temu, ako sa zbavit neustalej chuti na sladke. Ale toto musi byt dobrotaaa. 🙂