Babule. Raz v zivote som robila langose. Kedysi davno. Ale neboli prepecene. Dnes by som sa chcela odhodlat a spravit ich znovu.
No kolko dat platnu aby sa prepiekli a nebolo cesto surove?
Vtedy som ich poriadne aj ponatahovala a cesto surove. Vyprazala som ich na vyssej teplote.
@lenocka8894 hladka muka, drozdie, kysla smotana, mlieko a este neviem co. Nepqmatam si recepty. Ale mam ho napisany v knizke.
Aj nechavas podkysnut cesto?
Základ je mat dobre cesto. Robievam so smotanou, musis nechat krásne vykysnúť, tieto smotanove su dokonca najlepsie na druhý den, ked cesto vytahujem z chladnicky. A vyprazam v hrnci, aby bola dostatocna hlbka. Skor nez tam dam langos, hodim kusok cesta, ked zacne dobre bublinkovat, idem na to. Mam indukciu 1-9 stupnov, vyprazam/varim na max 5. Cize nieco cez polku sily plamena. Ak dam na 6, uz sa rychlo zhnednu na povrchu a su v strede nedopecene. Cize dobre rozpalit olej, mat dostatok oleja a spravnu teplotu.
Ja mam klasiku recept kde ide len hladka muka mlieko sol drozdie a su fantasticke...po vymieseni dam kysnut hodinu a potom vyklopim na dosku a spravim si valec z cesta z ktoreho si odrezem kus a hned taham a davam na panvicu...cim dlhsie nahas uz natiahnute langose volne tym horsie...treba ich robit hned
Mne raz mama povedala, ze cesto rozkrajat a tahat to cesto v naolejovanej miske. Ze sa lepsie tvaruju. Robievate to aj vy? Ci to robite nasucho?
Naolejuj si dosku kde si z cesta urob malé bochníky, a potom naolejovanymi rukami ich vytahuj a dávaj piecť, olej rozplaneny a dostatočne veľa,pec z oboch strán
Hej hej ako recept na cesto máš dobrý a tak isto aj postup, len nechápem, ako je možné, že sa ti v tom vriacom oleji proste nespravili
Tak si myslim ako komu vyhovuje..ja to robim na sucho tak ma naucila mama
Ja keď robím langoše žiadna panvica normálne hrniec kastrol liter oleja vyliať poriadne rozohriať a bochníky ponaťahovať s naolejovanymi rukami a do oleja rýchlo z jednej druhej strany vybrať do misky a rýchlo nathovat ďalší....
@lenocka8894 ja tiež len obyčajné robím základ redšie cesto a y sa dobre naťahovali ja keď rozrežeme šúľok tak ešte nechám bochníky chvíľku podkysnúť pod utierkou a hneď ako natiahnem hneď do oleja vyberiem a rýchlo ďalší natahujem...
ja som neni ziadna gazdinka. a ked som zahlasila ze idem skusit langose muz sa hned za hlavu chytil. a na 1x boli perfis a odvtedy som nimi vyhlasena. urobim si kvasok, do toho suroviny podla receptu aj s kyslou smotanou. Hodinu mi kysne cesto. Robim z polovicnej davky z pol kila muky. Vyjde mi cca 7 bochnickov. Nerobim ich extra velke, musia plavat na povrchu oleja. Rozvalkam alebo v rukach roztiahnem a hodim do oleja a potom otocim. Langos je velmi rychlo hotovy. Netreba robit hrube cesto, vtedy riskujes ze bude v strede surovy.
Este sa mi nikdy nestalo aby boli surove...ake robis cesto? V panvici musi byt vela oleja aby langos plaval na hladine a musi byt riadne rozohriaty olej samozrejme nie na plne pecky..ja mam indukcnu a robim na 7 az 8ke