Kysnuté cesto zo špaldovej múky

4. jan 2023

Dobry den, chcela by som sa poradit ohladom pecenia peciva zo spaldovej celozrnnej muky.
Aky pomer davate, pripadne nejake vychytavky.
Pekavam briosky a pletenky z hladkej muky 600g, 300ml mlieko, 50g bravcova mast, 1 kocka cerstve drozdie+cukor a 10g soli. Vzdy pohoda krasne pecivo.

Dnes som dala tento pomer so spaldovou do robota a celkem pruser. Bola to celozrnna spaldova polohruba.
Pripadne mate nrjaku inu zdravsiu alternativu?

Dakujem

ckocka
4. jan 2023

Prúser prečo? Potrebuje iné množstvo tekutín, ale to sa mení aj keď človek používa iba pšeničnú múku, každá múka je inak vlhká.

autor
4. jan 2023

@ckocka sice sa rychlejsie a bezozvysku vymiesilo, doslova vypadlo z haku , ale pocas formovania pleteniek sa velmi drobilo. Aj celkovo bolo tuhsie.

ckocka
4. jan 2023

Do celozrnnej múky (a to aj pšeničnej) všeobecne ide viac tekutín. Hustotu cesta ja vždy regulujem podla seba, recept je pre mňa orientačný.
Je to iná múka, tak aj pečivo je trocha iné. Skús špaldovú hladkú, tá je univerzálnejšia a najprv namiešaj napr. 1:1 s pšeničnou.

anicka176
4. jan 2023

Špaldová múka potrebuje menej tekutín a čítam, že v recepte bola len celozrnná, tá sa správa pri pečení presne tak ako píšete, odporúčam teda ak chcete použiť celozrnnú múku zmiešať ju 50:50 alebo aj menšiu časť celozrnnej s necelozrnnou či už špaldou alebo obyčajnou... Alebo vybrať vhodnejší recept na pečenie s celozrnnou múkou, z celozrnnej nebudú tie briošky také nadýchané...

ckocka
4. jan 2023

@anicka176 Mne teda celozrnná - jedno aká, vačšinou vždy zoberie viac tekutín. Ale ako vravím, riadim sa receptom len orientačne a pretože pečiem často tak už viem odhadnúť kedy je to "ono".

liz_lemon
4. jan 2023

nemozes cakat rovnaky vysledok, ked das iny druh muky

anicka176
4. jan 2023

@ckocka áno, môže byť, že obyč špalda menej tekutín a celozrnné viac ako pšeničná