Ahojte potrebujem radu . Robím kysnute cesto už asi 4x a mám ho pekne vykysnute i cesto je Ok len mi príde trochu ťažšie nie take nadychane-ľahké . Viete mi odporucit nejaký recept ?
pri kysnutom ceste su dolezite tieto veci:
- obsah vody v ceste - cim vyssia hydratacia cesta tym viac tvori velke bubliny, ale samozrejme tym tazsie sa s nim robi. neviem co pecies ale chlieb sa pecie bezne z cesta ktore ma cca 65-70% vody
- mnozstvo kvasinic, resp. kvasku - cim ich je viac tym kratsie treba nechat cesto kysnut, ale zas je to poznat na chuti
- cas, ako dlho cesto kysne - cim viac tym lepsie, ale s prekysnutym cestom sa tazsie naraba
- muka - lepsie pouzivat muky s vyssim obsahom lepku, chlebove muky a muky na kysnute cesto
@javorinska Aky je to "klasicky"? :D U nas len v rodine ma kazdy iny recept, v praci to iste, takze tych verzii je plno.
@monikastrelcova4 ja robim vzdy podla tohto receptu a cesto je nadherne nadychane a jemne:
- 1kg hladkej muky
- 2 kocky drozdia (jedna kocka ma mat 42g)
- 7dl mlieka
- 2 kavove lyzicky soli
- 3 kavove lyzicky cukru
- 1 dl oleja
- trochu polohrubej muky na podsypanie
Muku si preosej do velkej misy, pridaj sol, poriadne premiesaj a do stredu urob jamku. Z mlieka si odlej 2dl a zohrej na teplotu tela, rozpusti v nom cukor. Nalej do jamky v muke a rozmrz do neho drozdie. Nechaj par minut nech drozdie napuci. Potom zohrej aj zvysok mlieka a prilej k muke, pridaj olej a vymiesaj cesto. Mixerom s hakmi staci mixovat 2-3 minuty a cesto pri mixovani akoby nadvihovat aby sa prevdusnilo. Miesat len kym sa vsetko pekne nespoji.
Posyp polohrubou mukou, prikry utierkou a daj na teple miesto kysnut na 15-30 minut. Po vykysnuti spracuj ako zvyknes - ci uz na sladko, slano...
ahoj...
s kysnutým cestom robím už roky...
na šišky, hnedle dávam masla - hery len ako orech, popr. 2 lyžice oleja ...cesto nie je také ťažké
na pečené buchty, zváviny aj polovicu balenia hery, alebo 1dl oleja
recept:
700 gr. polohr. múky, 1 lyžička soli, 1 lyžička cukru, 1 vajce, tuk alebo olej podľa toho na čo robíš kysnuté cesto, 1 sušené droždie, 4 dl vlažného mlieka... všetko spolu zamiesiť na nechať vykysnúť min. 1 hod.... ak sa ti bude zdať cesto husté, pridaj trošku mlieka....cesto by malo byť vláčne...
@osky Vobec nie, je to uplne uzasne jemne, nadychane, vlacne cesto 🙂 Ci uz na sladko, ci na slano.
Preto som aj reagovala na javorinska ked spomenula "jeden klasicky" recept, lebo len u nas v rodine ma kazdy insi recept. Kazdy ma ten svoj pre neho najlepsi. Babka davala nizkotucne mlieko a vajicko, to cesto bolo uplne ine. Niekto dava menej drozdia, neda mlieko, iba vodu, niekto dava vajicko, niekto maslo... Ja nemozem ani citit cesta, v ktorych je margarin, hera, palmarin a podobne "plastove hmoty".
Ja robím kysnuté cesto, tak že si dám trochu zohriať mlieko, potom doň pridám asi lyžičku cukru, kocku droždie a počkám kým začne kysnúť. Potom túto zmes pridám do polohrubej múky, do ktorej som pridala soľ, vajce, spolu zmiešať na pekné cesto. Takto sú z toho dobré napr. knédle a keď chcem piecť nejaké koláče tak pridám buď olej alebo maslo, vtedy sú rôzne koláče, šišky také mäkšie a aj dlhšie vydržia mäkké. Niekto pridáva aj Heru, ale s maslom to má lepšiu chuť.
@monikastrelcova4 skús toto na záviny. Je mastnejsie ale výborne sa s ním robí. A žiadne vajce!! https://varecha.pravda.sk/recepty/mamkine-zavin...
@monikastrelcova4 skus tam dat menej muky, na kysnute cesto nepoznam iny recept nez klasicky, pred tym nez ho domiesis, neprisipavaj vela muky...