Ahojte, mate overeny recept, pripadne tipy a triky, ako upiect kvaskovy chlieb v domacej pekarni?
Ja svoj robim tak, ze starter robim vecer, rano ho dam do pekarne s ostatnymi ingredienciami, nastavim si maximalne dlhy program (4 hodiny) a peciem. Chlieb nakysne, ale nie je to celkom ono.
Mate nejaky napad? 🙂
@osky dakujem, dufala som v nieco jednoduchsie 🙂
Podla mna tie 4 hodiny je malo na nakysnutie. Podla teploty sice...to cesto Ti musi zdvojnasobit objem, byt ako "pena", ja to dosiahnem sice pri vyssej teplote za tie 4 hodiny, ale este cesto davam do osatky. Tak hodinu a pol este mu treba tam. Takze to cesto musi poriadne nakysnut. Ja som sa vzdy bala prekysnutia, piekla som skoro chlieb nebol dobry, nebolo to ono.
Popis je dlhy,aby bol polopaticky
Ale je to najlahsi dposob pecenia kvaskoveho chlebs ver mi🙂
@osky dakujem, skusim teda skombinovat dva rozne programy. Dufala som, ze pri volbe vlastneho programu budem mat neobmedzenu minutaz, ale mylila som sa, skoda.
Jaaaaj.
No...Ja som mala taku obyc.pekaren,tam som nemala volitelny program.
Ale da. Sa to aj inak.
Mam to napisane,pohladam
Pekaren uz nemam a nasla som si iny systen kvaskovania,tak uz som si dalsiu nekupovala,takuz som nemala ako skusat.
Viem ze nove uz maju aj extra kvaskovaci program...
@osky dnes upeceny na tom homemade programe stvorhodinovom
Ved je pekny.
Mne Sa zda uplne v pohode.
Chutil vam?
@osky ano, chuti skvele, len som bola zvyknuta na jemnejsi stred s trochu vacsimi okami 🙂
Uz som to tu pisala asi milion krat,treba hladat.
Neviem aku velku mas pekaren,ale ja som piekla takto:
650/813 g muky
400/500ml vody
100-200g kvasku
18/20g sol
Ak chces zeniakovy,jeden väcsi vareny zemiak
Rasca
Prip.semienka,cibulka...
Formu a haky pomastit olejom
Dat tekutinu,kvasok,muku,rasca,navrch Sol.
Ak chces aj postruhany vareny zemiak
Program CESTO-obcas stopnut a vareskou zoskrabat muku z bokov.
Po zapipani pridat semienka a pod .
Po poslednom mieseni mokrou rukou vybrat haky-nebudes Mt v chlebe tak obrie diery
Ked tento program skonci,vytiahni pekaren zo siete a cakaj,kym nenakysne uplne povrch/cca 6 hodin/
Potom program PECENIE/trva 60 min./
Potom chlieb opatrne vyklopit a opatrne vratit HORE NOHAMI do pekarne.aby Sa krasne prepiekol.
Program pecenie,ale uz stopnut len 30 min.
Chlieb je hotovy..
Tie gramaze mas na 2 rozne velkosti,kvasu na obe gramaze staci aj 100g,bude o to dlhsie kvasit...
Tekutinu sleduj pri mieseni,zalezi od muky,pri celozrnnej treba vzdy prilievat,po troske.
Nech Sa podari!