Ktorú pekáreň na chlieb odporúčate?

nnjago
16. mar 2022

Žienky, ktoré využívate pekárničku na chlieb.. Ktorú odporúčate... Zaujímala by ma hlavne ETA a aby mala aj funkcie na marmeládu, jogurt...
Ďakujem veľmi pekne

elanor
16. mar 2022

za mna zbytocny raroh doma. Jedine naco bola dobra - bolo miesenie cesta.
Chlieb z toho nam nikomu nechutil.

ckocka
16. mar 2022

Mám Etu Delicca Mini, jogurt a džem má, som spokojná. Ale ja som bola spokojná aj úplne najobyčajnejšou z tesca.

jozefmatej
17. mar 2022

@nnjago žiadnu úplná hlúposť!žena ju vyhodila ani to nevyzerá a nechutilo nám to pečie chlieb klasicky a to je 👌👌👌

barbora08
20. mar 2022

@ckocka Prosím vás a máte nejaký overený recept na chlieb ? Ďakujem

ckocka
20. mar 2022

@barbora08 Ťažká otázka.
Ja miešam múky vždy podla chuti a podla toho čo mám momentálne doma od oka, a teraz už vačšinou cesto v pekárni iba zamiesim a potom pečiem v rúre - je to ovela rýchlejšie a chlieb má viac vypečenú korku. A ťažká otázka je to preto, lebo overený presný recept ktorý bude fungovať vždy a všade každému neexistuje. Každá múka je iná, prijíma viac alebo menej tekutiny, závisí to od množstva roznych príčin. A aby bol chlieb z pekárne dobrý a pekný, je velmi doležitá správna konzistencia cesta. A správna konzistencia cesta, ak chceme piecť v pekárni je taká, že musí vzniknúť hladká pevnejšia gula cesta, ktorá sa nebude lepiť na steny nádoby. Ak je cesto riedke, vrchná korka chleba sa prepadne, ak je príliš husté, zas nebude taký nadýchaný. Takže odporúčam vybrať si nejaký recept čo sa mi páči, dať do pekárne stanovené množstvo surovín, a keď sa už dobre zamiesia sledovať ako cesto vypadá a podla potreby pridať tekutinu alebo múku.
Pridám aj ten recept - to je chlebík ktorý je lepší upečený v pekárni ako v rúre, lebo pri dlhom pečení v ňom cibula zmakne a bude chutná a sladká.

310ml vody, 1PL oleja, 1PL octa, 2ČL soli, 1ČL cukru, 380g hl. múky, 120g ražnej múky (dá sa použiť iba klasická pšeničná múka, ale potom bude potrebné trocha menšie množstvo vody, lebo ražná prijme viac tekutiny), 1ČL sušeného alebo 1/2 kocky čerstvého droždia,
5 minút pred koncom miesenia pridať 1 nadrobno nakrájanú cibulu a majoránku podla chuti. Program klasický chlieb (trvá okolo troch hodín), korku nastavujem tmavú.