Ahojte, tento rok mám od 20.12. voľno a chcem konečne prvý krát piecť zákusky k sviatkom. Ide o to, že potrebujem poradiť, prosím. Ale zákusky piecť? A kedy ich začať piecť? Veľmi ich potrebujem mať na 24.12. aj 25.12. aj 26.12 a 27.12. Prosím ktoré mi takto dlho vydržia? Aspoň 6 druhov by som potrebovala, niečo zostane u nás doma a niečo pôjde máme, svokre a babičke. Ďakujem vám veľmi pekne. Viem, ešte je len október ale potrebujem mať nejaký prehľad aspoň 🙏❤️
https://plnyhrniec.dobrenoviny.sk/124866/13-top...
Tu sú nejaké tipy
Jooj, ved to mas dobre ze 20.12. si napecies a potom na Vianoce sa to bude papat. Ja to tiez tak robim, mam rada cerstve. Moja mama to robi nejako divne, napr. okolo 4.12. urobi medovnicky, 12 minut to totalne ususi v rure a potom to necha 3 tyzdne na balkone, aby to zvlhlo. A este v januari to rozdava. To suche pecivo ako linecke, kosicky so salkom, medvedie labky, van.rozky, vydrzi tyzdne. Ale ty sa skor pytas na zakusky, akoze kremove veci?
@basska_b áno také plnené ako dobosky puncaky a neviem ešte aké 😀
@barka1 tie čerstvé som myslela. Takže takú dobosku alebo puncovy kedy môžem ak potrebujem este aj na 27 mať?
Ved vsetko bez kremov krasne vydrzi, napr zacni takym ako vanilkove rozky, medvedie labky, linecke kolieska, pusinky. Mozes si spravit ten podklad na fukane rozky, laskonky a potom 23.12 iba naplnis kremom. Dolezite je mat dobre dozy na skladovanie. Pernicky musis robit dost dopredu, nakolko to cesto 5 dni stoji. Take ako puncove a pod robim 22.12. Ale Ja skor peciem tie suche, u nas moc tie kremove nejdu. Nejake rolady piect naozaj tie dva dni pred Vianocami. Potom to vydrzi. Tiez mozes zmrazit, len to treba dat do dobrej uzavretej nadoby, aby to nenatiahlo vlhkost. Puncovy rez ked lepsie napuncujes a dobre oblejes vydrzi 3 dni, to iste ta doboska. Tam ide o dobre skladovanie za mna.
To neporadím, ja také nepečiem. Nechcem ta odradit, ale ak nemáš skusenosti s pečením, tak chciet upiect 6 roznych zákuskov za 3 dni može dopadnut aj zle. Zákusky su "vyšši dívčí", treba mat prax, aby nejako vyzerali. To nie je hrncekovy koláč alebo bábovka....
@barka1 ale je to iba chemia a k tomu dodrzat postup. Dnes su recepty podla Fotos, videi, takze blbuvzdorne. Moj muz bez problemu dokazal spravit zakusky, jeho komentar “ ved to je tie recepty ako pre blbeckov) 😂🤷♀️ Ja to robim tak, ze napeciem jedno za druhym platy, podklad a potom len plnim a dizajnujem. Treba to skor dobre rozclenit. Tak to robia totiz aj profis
Ja pečiem niekoľko druhov suché pečivo a jeden-dva s plnkou. Najobľúbenejší je čokoládový rez s banánmi, tam je maslovo pudingova plnka, vydrží hádam aj týždeň, ale u nás sa rýchlo zje, takže Max 5 dní mi stal v chladničke. A potom ešte medové rezy odporúčam.
A musia to byt vyslovene zakusky? Neviem, ci si to zbytocne nekomplikujes. Prave na Vianoce sa pecu take mensie kolaciky, kludne aj s plnkou, ktore vydrzia. A na 27.12. mozes urobit zakusok plnkovy (taky na krajanie). Z tych drobnych kolacikov su fajn suhajdy, orechove kosicky, minitorticky, grilazky a istotne najdes toho kopec podla toho co vam chuti - mne tieto vzdy vydrzia v chlade az do Silvestra ak nie az do 3 kralov. A linecke, fukane rozky , medovniky atd to je jasne ze vydrzi
Keď chceš niečo zákuskové čo nepokazíš a vydrží, tak sprav tartaletky s kupovanymi košíčkami 🤷 aj keď neviem či je to úplne vianočné
Grilážky, punčový rez, záviny z cesta ako na bratislavské rožky, šuhajdy, medový rez...
ked som bola dieta, ale aj ked som bola dospela a mlada, ( cize sa v tradicii pokracovalo ) sa normlane pred sviatkami napieklo a bolo aj na novy rok. cize aj po tyzdni. a boli tam aj zakusky. samozrejme kedysi boli ine zimy a vacsinou to bolo na balkone.
Dobošový, punčový, medový rez aj košíčky a oriešky ti pokojne vydržia, samozrejme ak ich nezjete skôr
K tomu niečo suché linecké, medovníčky, vanilkové rožky
dost dlho ti vydrzi puncak, ale kremove nie. Ale mozes si vopred upiect korpusy a naplnit den vopred ako ich budes potrebovat. Aj medove rezy vydrzia, bezne ich skladujeme na balkone.
Ja robím 23. len metrový a tiramisu. Alebo namiesto tiramisu chcú cheesecake a to sú všetky naše záskusky a koláče dokopy. Ak máme potom chuť zas na niečo iné, upečiem čerstvé.
Moja mam tiež robi prvé vanilkove rožky a linecké kolieska upečie skôr. Plní ich až tesne pred sviatkami. 3-4 dni pred sviatkami sibupecie len pláty, na dobošové, punčové, sanqik a plní ich deň pred sviatkami, aby vydržali co najdlhšie čerstvé.
Ved dobosku a puncovy pecies 2 dní prvý deň naplnis a zatazis a na ďalší deň dáš polevu a krajas. Puncovy sme v cukrárni mali trvanlivosť 5 dní a dobosku myslím tak isto ved tam ide trvanlivý krém robený nad parou. Jedine co sa môže stať že keď necháš len tak ich tak budú suché.
Napriklad ja si napeciem aj skor - medove platy, kosicky, oriesky. To naplnim tesne pred Vianocami a tyzden je to vyborne, pokial to neodlozis do chladnicky len tak volne ku klobase 😅🤣. Laskonky tiez sa daju skor nasusit a naplnit okolo toho 22-23.12. tie mi ale dost zvlhnu, asi nemam dobru plnku.
Všetky tie zakusky ja pečiem až 23. Ale keď ich chceš 6 druhov tak to si neviem predstaviť, my budeme tento rok dve na to a chceme 3 krémové a zvyšok upeciem ja vopred a donesiem. Ideme totiž na sviatky k mojej rodine.
Môj muž povie že nemám čo jesť hoci aj chladnička plna nemám čo jesť u nás znamena že nemáme nič sladke napečene. V nedeľu a niekedy aj cez týždeň pečiem koláč.Môj muž je staršne koláčovi ak nemá koláč tak sa hneva a zlosti.A chudý ako palica a sladke miluje.U nás je je aj 8 druhov aj objednaám aj upečiem a na Silvesta minuleho roku som doobedu robila koláč lebo nič nebolo.
Ja robím napr.kokosky plnené,košíčky opitý Izidor,medové rezy každý rok a vydržia v chlade aj do Nového roka.
@katka164 ďakujem a košíčky čím prosím plniš? A do medových dávaš krém z mlieka pudingu a masla alebo nejaký viac trvacny?
Košíčky plním klasicky s orechovo-rumovou plnkou a čokoládovým krémom,medové tiež klasicky múkovým krémom s maslom.Košíčky máš ,,zafixované" čokoládou,mne sa nikdy nepokazili.
Kedze ja si pod slovom "zákusok" predstavujem rez niecoho s plnkou (doboska, puncovy ap) , tak si myslím, že nic z toho nebude dobré týzden.
Ak myslíš drobné vianocne pečivo, tak to naopak bude dobré takmer všetko. Linecké, medovniky (tie naopak potrebuju odlezat, peču sa skor), snehove pusinky, vanilkové rozky, suhajdy, zltkove rezy....inspiruj sa na českých weboch. Češky su šialene, peču bezne 10-15 druhov.