Krém na tortu

21. aug 2024

Potrebujem poradiť. Ideme robiť tortu s priemerom cca 30cm, bude dvakrát plnená ( korpus-plnka-korpus-plnka-korpus) chcela by som do nej dať krém v zložení mascarpone+ šlahačková smotana+ biela čokoláda, no vôbec netuším aký zvoliť pomer tak, aby nám nevytiekla. Švagriná si totiž mysli, že ak to bude mascarpone a smotana 1:1, tak krém bude dosť tekutý 🤔 ( aj keď si myslím, že smotana po vyšlahani bude pevná 🤷🏽‍♀️) vie mi prosím niekto poradiť?

13uzivatelka11
21. aug 2024

Keď tam dáš aj bielu čokoládu tak bude dobra.. Bežne robím šľahačka mascarpone a aj tvaroh niekedy 1:1 a je to pekne stuhnuté vďaka čokoláde

danica2711
21. aug 2024

ja to robím tak, že 200 g bielej čokolády rozpustím v 200 ml horúcej šľahačkovej smotany, najlepšie deň pred pípravou krému, rozhodne to musí byť dokonale vychladené. Vyšľahám a zmiešam s 250 g mascarpone a lyžičkou vanilkovej pasty. Krém je jemný, ale pevný, pevnosť mu dodá aj tá biela čokoláda

nevenka
21. aug 2024

A ja sa sem votriem...a na priemer 30 cm, z kolkych vajec peciete, ked to chcete 2x prerezat? Vdaka.

lucia13022023
21. aug 2024

Nebude vôbec tekuty. Ja tak robím krémy bežné a nie sú tekuté

cukroska
21. aug 2024

to je úplne najlepšia kombinácia. Moja svokra to robí stále a plnka vďaka čokoláde vždy drží perfektne. Nikdy nevytecie a krásne sa kraja.

t1nusa
21. aug 2024

do všetkých tort robim krém mascarpone + šľahačka v pomere 1:1 a absolútne nie je riedky, len ho treba vedieť neprešľahať 😊

autor
22. aug 2024

Ďakujem všetkým za odpoved. Tak to teda spravíme tak, ako som to chcela.
@t1nusa Presne tohto sa bojim. Snáď to nebude katastrofa. 😂
@nevenka Žiaľ, v tomto neporadím.Korpusy mi piekla svokra a ona to už ma tak nejak v očku 😌 skúsim sa jej dnes spýtať a dám vedieť.

petulda333
22. aug 2024

@danica2711 tiez robim takto,aj ked tej coko ja obcas davam asi 230-250g. Krem je super. A k tomu este mrazene ovocie. Mnam. Aj dnes idem robit

lenka188
22. aug 2024

Ja robim vzdy 200g bielej cokolady, 500ml slahackovaej smotany a 500 g mascarpone. Je vynikajuci a urcite ti bude drzat. Plnila som nim aj velke 2 poschodove troty. Mne osobne krem iba z mascarpone a slahacky nechuti, ta cokolada tomu da taku tu pravu chut 🙂 a urcite cerstve ovocie a korpusy potriet dzemom 🙂

lenka188
22. aug 2024

@nevenka ja davam 8 vajec na 30 cm

zabina27
22. aug 2024

@lenka188 prosím ťa, napíšeš mi postup, ako robíš ten krém? Potrebujem už konečne nájsť nejaký osvedčený recept, lebo keď raz za rok robím tortu, vždy len hľadám 😂

danica2711
22. aug 2024

@petulda333 aj ja väčšinou s ovocím, čerstvým či mrazeným, najradšej maliny alebo višne, ale celkovo čo dom dá, vždy je to výborné

13uzivatelka11
22. aug 2024

@zabina27 ved napísala ingrediencie a všetko spolu vymixujes s roztopenou čokoládou

zabina27
22. aug 2024

@13uzivatelka11 no buď, alebo topíš čoko v smotane a šľaháš potom 😉 preto sa pýtam, lebo receptov je veľa

13uzivatelka11
22. aug 2024

@zabina27 ale tak to už máš jedno ako to urobíš podľa mna.. Kým to neprešlahas to mascarpone, nemáš tam veľmi co pokaziť.. Robila som taky krém už veľakrát a vždy vyšiel 🤷‍♀️

zabina27
22. aug 2024

@13uzivatelka11 mne tam naposledy ostali také hrudky bielej čokolády, proste stuhla, keď som ju vlievala do vyšľahanej šľahačky s mascarpone. Predtým sa mi to nestalo, asi treba vystihnúť tú teplotu čoko, akú tam pridávam alebo neviem. Keďže to robím občas, nemám to tak v rukách

petulda333
22. aug 2024

@zabina27 ja zohrejem smotanu,pridam nasekanu coko a miesam kym sa nerozpusti. Necham schladnut. Vyslaham ,nemusi do tuha a pridam mascarpone

lenka188
23. aug 2024

@zabina27 cokoladu roztopim v smotane, nech smotana nevrie, iba nech sa zahreje tak, aby si miesanim cokoladu roztopila. Necham chvilu vychladnut a prikryjem cely vrch hrnca potravinarskou foliou. Ale tak aby sa folia dotykala tej smotany, nech na tom nie je vzduch, inak sa ti spravi na vrchu taka koza a ta potom ked to budes miesat vie urobit hrudky. Takto to dam zachladit, idealne cez noc. Potom to vyslaham na tuho a nakoniec do toho jemne zaslaham mascarpone. Ak sa velmi bojis, ze ti nestuhne, tak pridaj pred slahanim do slahacky stuzovac.

nevenka
23. aug 2024

@lenka188 dakujem a prerezavas potom tak, ze vyjdu 3 ks platov?

lenka188
24. aug 2024

@nevenka ano, vzdy mi vyjdu 3 ks. Ale ono to aj zalezi od celeho receptu, nie iba od poctu vajec.

evansova
25. aug 2024

Ak by sa stalo, ze vam krem zredne, da sa to napravit. Potrebujete Želatínový stuzovac slahacky. Jedno balenie ja az na 750 ml kremu. Podla mnozstva kremu odvazime potrebne mnozstvo stuzovaca a podla navodu na obale pridame potrebne mnozstvo vlaznej vody. Rozmiesame a postupne, po 2-3 Pl pridavame zrednuty krém. Je velmi dôležité dodrzat zasadu krem do zelatiny, nie naopak.nepridavat zelatinu do kremu, zrazi sa do hrciek, a to sa uz naravit neda.
Ak mi zredne tvarohová plnka, napr. do buchiet (stava sa po pridani vajec), pomoze vanilkovy Krem Ole. Staci pridat a riadne premiesat a pridávať kym plnka nema spravnu hustotu. Ako bonus, plnka bude mat lepsiu chut.