Ahojte maminy mam otazocku.Chcem varit vyzivku ...jablkovu,len nemam sajnu kolko flias ,jablcok??? Este som nerobila a jablcka budem kupovat ale kolko? chcela by som tak trosku viac flasticiek 😅 A mozno mi poradite nejaky jednoduchy receptik 😉 Dakujem
Ja robím teraz domáce presnidávky takto:
Ošúpem a okrájam jabĺčka na plátky, aby som nemusela vykrajovať striedky. Dám plný veľký hrniec, podlejem asi 2 dcl vody. Dusím a potom pridám trstinový cukor. Podľa toho, akú robím pridám vanilku alebo škoricu. Pomixujem ponorným mixérom.
Ak robím broskyňovú, hruškovú, slivkovú, jahodovú, tak ovocie pridávam k jablkám a pomixujem spolu. Ale robila som aj malinovú (čierne maliny) a aby tam neboli tie zrniečka, tie som si uvarila zvlášť, prepasírovala a pridala k jablkám.
Naplnila malé poháriky, zavrela a dala sterilizovať na 20-28 min do pary.
ahoj, ja robim tak ze asi tak 2 kg jablk, osupem, pokrajam na kocky, dam varit, zalejem vriacou vodu, tak ze mi to akurat zakryje tie jablcka, pridam vanilkovy cukaor a necham uplne rozvarit, rozmixujem ponornym mixerom, dam do flasticiek od vyzivy , a nesterilizujem, ale dam do mraznicky, tam to vydrzi az 6 týždnov,- sice nam max 2, lebo robim len tak 10-15 flasticiek, no a vecer to z mraznicky vylozim a do rana to rozmrzne. no co s atýka kupovania ovocia - velmi s ato neoplati, cenovo to vychadza tak ako hotove vyzivky v obchode, takze vela neusetris.
ahoj, ja robim s pudingom.
cca 5 litrovych odmeriek jablk (davam prec supku, jadro a krajam na stvrtky plus minus do odmerky). dam do hrnca a zalejem cca do tretiny vodou (aj menej vody). varim, kym su skoro aj rozvarene. pridam 1/2 kg krystal cukru (zvycajne davam menej cukru, podla chuti). V litri vody (alebo ovocnej stavy, alebo odoberiem vodu z rozvarenych jablk) uvarim dva Zlate Klasy a pridam k jablkam. A vsetko este chvilu povarim. Potom po castiach mixujem ponornym mixerom, este horuce davam do flias a sterlizujem cca 10min.
Vylepsenia - jeden diel jablk som nahradila ceresnami, jablkami, cucoriedkami... alebo som jablka vymenila za hrusky. pridavam obcas skoricu... Ten puding sposobi, ze je presnidavka hustejsia a hutnejsia.
z uvedeneho mnozstva urobim cca 15 flasiek cca 2,5dcl (tie od tatarky).
a ked nestiham, robim len polovicne davky 🙂
vydrzi do dalsej sezony. t.j. robim ich teraz a do buducej jari by mali byt v poriadku. ak ich teda nepojeme skor.
podla mna je varenie jablkovej vyzivy zbytocne, ked kupujes jablka v obchode, tam ich dostanes aj cez zimu, a maju urcite vysiu vyzivovu hodnotu surove ako varene... kby si chcela robit z domacich tak ok, ale takto mi to pride zbytocne
..a k pudingom, su po prazdne kalorie,bez vyzivovej hodnoty, male babo take vobec nepotrebuje rovnako ako pribinaciky a podobne nezmysly
ahojte ked zavarate vyživu vsetky flasky sa vam podaria?...mne za kazdym skysnu zo 3 z 10poharov 😕 🤐
merry1 - skús ich či najlepšie pozaťahovať a dlhšie sterilizovať.
ja kolko osupem tolko rozvarim a kolko bude tolko bude 🙂
ahojte, ja mám jablčok doma habadej asi 10 stromov v záahrade, máme malého, chcem urobit výživu pre neho na neskor ked už bude moct papat, dávate cukor a ak ano aký ak nie tak čo iné?
ja som robila jablčkovu, marhulovu a broskynovu a ešte sa chystam robiť hruškovu.
ja robim všetko od oka napr. mám kibel jablk pekne všetky očistim aj od šupiek a rozmixujem dám do hrnca a začnem variť cukor pridavam od oka chutnam to aby nebolo kysle ale aby nebolo moc sladke ja do marhulovej davam ked malej už podavam aj piškotky aj tie su sladke tak netreba vela cukru..... ale cukor davam už len preto lebo by sa to pokazilo neviem či je ina nahrada namiesto cukru alebo niečo čo by pomohlo tomu aby sa to nekazilo možn existuje ale to poznam od mami a babky takto nemusiš dať vela cukru ak sa bojiš len tak aby to trošku chytilo sladku chuť a nekazilo, možeš napr. dať mrkvičku ta by mala osladiť tu vyživu ale neručim za to či sa kazi alebo nie nemam vyskušane.....
no a ked to mám v tom hrnic tak to varim 20 min marhulovu a broskynovu som viacej lebo tie su take vodnatejšie a chcela som aby sa ta voda viac odparila tak som dlhšie varila, ked to maš zhustnute a uvarene horuce dam do fliaš a zavriem nechám vychladnuť a potom dunstujem tak že nechám zovrieť v hrnci a od zovretia aspon tych 15min necham variť a vyberiem prevratim vrachnakom dolu a necham vychladnuť a odložim mám už od minuleho leta takto urobene a zatial sa nepokazilo ani jedno a malej velmi chutia .... 🙂 z jedneho kibla by si mala urobiť viac ako 10fliaš aj viac ale presny počet ti neviem povedať jed som robila broskyne mala som po rozmixovani v 5l v hrnci po uvareni mohlo byť tak 4l šťavy hotovej a vyšlo mi tak 15 flašiek malych vyživovych 🙂