Za koľko predávate torty (tie čo dávate na kyla) ďakujem
Týchto tém je tu dosť. Inak určite závisí od surovín,ktoré použiješ.Takže cena veľmi individuálna.
Ja peciem len pre rodinu a piekla som kamoske dobrej ako dar a teraz druhej na krst. Uprimne,torta mala 7kg. Len suroviny ma vysli na 56e. Bez energii atd. A piplala som sa s nou 2dni,plus som si obehala obchody aby som pokupila co bolo treba. No vzala som len 60e lebo sa kvazi ucim. Kamoska co pecie profi,by vzala cca 110. Berie okolo 15e za kilo. Kvalitne suroviny,no zalezi od mnoho veci
Trochu inak....za tie ceny si tortu upečiem sama a vraj je aj dobrá,ale nerobím to rada.Ak ozaj treba dáku extra reprezentatívnu,tak si objednám od ženy,ktorá mi dá faktúru a viem,že to nerobí načierno.Zatial to vyšlo tak cca 12-15 za kilo.,podľa zdobenia.
Baby, ja mám inú otázku. Chcela som pre syna tortu a pani nemá problém vymodelovať postavičky, ale nechcelo sa jej ju naokolo "vystvoreckovat". Vraj mi môže dať len zopár málo tých stvorcekov po obvode torty. Štvorčeky a postavičky by boli z fondanu. Povedala mi, že by to bolo veľmi časovo náročné, ja neviem, nezdobim takto, nepracujem s fondanom, ale predstavovala som si, že ho vyvaľká, prereze nožom, že proste by to nemalo byť nejako extra náročné. Prišlo mi zvláštne, že s postavičkami nemá problém a s jednoduchými stvorcekmi áno. Teraz aj zvažujem, či som nemala dať na tortu lego postavičky. Torta nebude 3D, ale iba štvorec. Čo si o tom myslíte? Tie stvorceky, je to také náročnejšie časovo tortu nimi obložiť?
@avonladyba toto som robila ja. Total amaterka. Nic zlozite to nebolo
@veronikaszabova tiež mi to príde zvláštne. Pritom v cene som nemala limit.
@avonladyba no,lenze to je narocne,rozpocitat aby ti stvorceky presne vysli. Vyvalkat fondan a pokrajat na milimeter presne. Robila som synovi podobnu a zabralo to kopu casu. To co pridala
@veronikaszabova je sice s kockami,ale su velke. To je inom. Na tvojom obrazku je niekolko odtienov a ako vravim,musia sediet presne. Profi cukrarka ti neda tortu ktora bude mat kazdu kocku inu
A dodam,ze ta hore torta je sice krasna ale ma aj nedostatky,niesu rovnake stvorce (su tam aj obdlzniky) medzery medzi nimi. A toto ti skusena neodovzda proste
@petulda333 staci kupit vykrajovacku stvorec a bude mat vsetky rovnake
@veronikaszabova no ano,ale nemusi jej to sediet na tortu. Ja ju uplne chapem,ze sa jej do toho proste nechcelo
No ok, však ja nič nehovorím v zlom, len že ma to zaujimalo, či je to naozaj tak narocne, paradoxne sa to nezdá, ale môže to byť priam na nervy skladať ako puzzle. 😀
@avonladyba Je to náročné, je rozdiel urobiť takú tortu ako je na obrázku, presné odtiene a rozmery štvorčekov. Plus štvorčeky sú malinké, nie ako tie na torte pod ňou, takže je s tým fakt pipľačka, ako píše petulda333. Takisto je rozdiel robiť postavičky z fondánu na tortu, je to kopec práce, hodín a rozdiel vytlačiť ich z jedlého papiera. Keby som mala porovnať prácou tie dve torty, tak cenovo by to bolo aj 30 eur rozdiel ohľadom práce. Ale to pochopí len ten, kto pečie. Robila som raz takú tortu, lebo mám rada výzvy, ale viac by ma už neuhovorili...
@petulda333 pýtam sa ako úplný lajk.... co preboha stojí na torte 56e? Ja som platila naposledy 100e a povedala som ze naposledy. Rátala som si múku vajcia mascarpone.... a nijak raz som sa nedostala nad 25e.
Budem rada ak mi to niekto vysvetliť a možno sa konečne prestanem hnevať na tu cukrárku ze popytala skoro 100e za tortu (spolu s kolacmi som platila skoro 300e!!!)😄
@simona20201309 múka,cukor, olej , vajíčka , papier na pečenie, mascarpone šľahačka ,práškový cukor, ja dávam aj tvaroh a ole
Potom ovocie
Dávam okolo 800g až 1kg
Vnútro ... Ďalej sáčok na zdobenie jednorazový, podnos
Obter Swiss ... 2x 250g maslo a zas vajíčka a cukor
Potom napr ganache na stekance
Zdobenie ovocie a atď ...a samozrejme krabica ... Potom je tam čas a elektrika
@simona20201309 to máš ako keď si objednáš robotníka urobiť dlažbu. 40% náklady na materiál, 60% robota.
@simona20201309 pouzila som 36 vajec,domace,vysli ma 8e, zapich na tortu 8e, marcipanove topanky plus jedle kvety 10e, makronky 8e. Dalej kilo a pol mascarpone, liter a pol slahacky, 4jogurty, 3 masla,muka,zelatina atd. A to som neratala napr vanilkovy cukor,kypriaci,to som mala doma. Vela zalezi co na tu tortu chces,ved len ked chces marcipanom potiahnut a pod,to stoji dost. Jednej kamoske som robila ariel tortu s ozdobami z marcipanu. Vysiel ma na skoro 15e
@simona20201309 no cukrárka okrem surovín a obalov musí platiť aj odvody, možno aj priestory (ak má prenájom to je finančne náročné), energie (sú oveľa vyššie ako pre domácnosti), musí si vyrobiť na výplatu a ak má zamestnancov, tak aj na ich výplaty, plus podnikateľ by mal mať aj nejaký zisk. A aby som nezabudla vo výrobe nonstop sa kupujú malé spotrebiče a pomôcky, na hygienu by sa mali tiež odovzdávať vzorky z koláčov raz ročne, pred koronou jedna vzorka stála 80e, vývoz odpadu sa tiež inak platí keďže má bio odpad, ďalej dezinfekčné prostriedky na podlahu a zariadenie, stoly mesačne urobí krásny rozpočet. Toto je len časť výdavkov, ktoré musí cukrárenská výroba platiť a zákazník ich neberie do úvahy, vidí iba suroviny a max.10e za prácu, niekedy aj to považuje za veľa🤣. Ak to bola ,, cukrárka domapečka" tak tam sú akurát suroviny a balné, minimum energie a ostatné jej išlo do vrecka za prácu 🙃
@petulda333 wau, nádherné torty
Chapem. Tak je to určite iné ako keď urobím doma piškótu a jednoduchú plnku.
Vďaka za podrobné vysvetlenie🙂
@simona20201309 Ja som prestala oslovovat cukrarky. Ceny neprimerane, moda marcipanu a figurok je davno prec. Treba len skusat a naucis sa piect, nie je to narocne. Mascarpone cukrarky nahradzaju polotucnym tvarohom (info od oficionalnych profesionaliek ), cena je neporovnatelne nizsia.
@kornelies no zas nedramatizuj. Ak si zakaznik povie mascarpone,pochybujem,zeby to zamenili za tvaroh. Ved to je uplne ina chut. A co je v mode? No to,co zakaznik chce. Ved doteraz sa robia aj tie starodavne torty
@simona20201309 dakujem
@kornelies ale suhlasim,ze mnohe uz nevedia co pytat
@avonladyba nuž, nezdá sa to, ale s tými štvorcami je piplačka. Potrebuješ aspoň 5-6 rôznych farieb, a aby to pekne sedelo na torte musia mať štvorce rovnakú veľkosť. Ak na to nemáš formičku, tak tie kúsky rovnaké nebudú. Hmota sa správa ako cesto - naťahuje sa, pri krájaní sa deformuje. Robila som podobný vzor a je to pracné.
@petulda333 Vacsina to z nich robi, urcite ciste mascarpone nedava
Off topic, kilo, kila.