Ahojte, poprosila by som radu, robila som koláč z acidofilneho mlieka a piekol sa okolo 30 minút, a vôbec nevyrastol, bol taký spľasnuty. Išiel rovno do koša, ani som ho neodfotila.
Robila som presne podľa receptu: 1 veľké acidko, hrnček cukru, 3 hrnčeky polohrubej múky, 1 lyžička sódy bikarbóny, kakao. Všetko spolu zmiešala a dala piecť.
Piekla som v elektrickej rúre, zo začiatku len spodný ohrev, tak 200 stupňov a potom som prepla spodný aj horný ohrev.
Tento koláč som sa snažila upiecť už 3 krát a zakaždým to dopadlo presne tak.
A chýba ti olej, či?
Kypriaci prášok
Až tri hrnčeky múky? Mne sa vidí, že je tam príliš veľa suchých ingrediencií a málo tekutiny.
A aky velky plech si pouzila, lebo toto je davka na maly plech. Okrem toho cesto so sodou nesmie dlho stat, musi ist hned do rury. Aj tplota je vysoka, ja peciem acidkovy kolac na 170° na teplovzduch, acidkovy mi krasne vyskoci
Ani vajce?
Preco davas nazaciatku len spodny ohrev? To som nikdy nepocula takuto taktiku. Ved kolac musi ist do poriadne rozpalenej rury (spodny+vrchny ohrev) aby vyrastol.
@pribinak ja z acidka nerobim kolac, ale muffiny. A naozaj tam netreba prasok do peciva ani vajce a su vyborne
https://www.mimibazar.sk/recept/46131/stavnate-...
Podla mna je chyba v tom divnom prepinani rury. Ja davam kolac (kazdy) do vyhriatej rury, zvycajne na 180-190 stupnov a po takych 20-tich minutach znizujem na 160.
zhruba tento isty recept robim ( acidka pol litra, jeden a pol lyzicky sody, cca dve lyzice kakaa, zvysok ako ty ), od zaciatku spodny aj horny ohrev, 180 •C, cca 25 minut a je vyborny, lahucky, vysoky, nadychany😊
@tosomja litrove acidko 3,5%. A dávala som aj olej, zabudla som napísať
@pribinak kypriaci prášok a ani vajce nebolo v recepte
litrove acidko je vela, to je tak na to pollitrove muky. Tam bude chyba. Male acidko je dvojdecove v kelimku, potom je v tetrapacku pollitrove a litrove
@dskjhfdlkdjhl odkedy máme novú rúru stále tak pečiem,že prepinam, najprv spodný a potom aj aj. Ale skúsim od začiatku upiecť normálne že aj spodný aj horný spolu
@viestta použila som malý plech
@viestta a hneď ako som vymiesila cesto som naliala na plech a dala do rúry, nič nestál
Dávala si ho do studenej alebo vyhriatej rúry? Ja ho robievam, plus na vrch dávam tvarohové kôpky a vždy vybehne 👍 a s tým ohrevom nešachuj...do vyhriatej rúry spodný aj dolny ohrev. Mam plech 30x30 cm.
Veľké acidko a malý plech môže byť problém. Aj to, že najorv nemáš dobre nahriatu rúru, normálne daj obe strany. Prečo tak prepínas? Toto som nikdy nepočula,aký to má význam?
Ja robim podobny (nemam tu teraz presny recept), ale tam ide to acidko mensie. Ono su tri velkosti acidka - v takom ako jogurtovom plaste, maly tetrapak a velky tetrapak. A pod pojmom velke acidko mozno mysleli to stredne.
Na tri hrnčeky múky ide pol litra acidka.
@tosomja v recepte písalo 3 hrnčeky, ja som dala rovno celý liter
To je veľa, nemala si to riedke?
ruru horny dolny ohrev od zaciatku dobre vyhriatu na 170-180 stupnov … svokre piekla rura pokazena len spodok a vzdy boli kolace nizke, zhora nedorobene, potom to uz ani neskusala, kym ju mali
Aké veľké acidko?