Caute.... Chcem sa spytat poradit skor,ci niektora z vas vie o neakej dobrej knihe o receptoch pre deti s ekzemom.Je velmi tazke davat dietatu jest a vyberať potraviny,ktore by neskodili..kedze skodi skoro vsetko.Skusila som hladat neaku knihu o receptoch ale marna snaha,viete niekto o niecom?
Dakujem))🙏
Dakujem velmi pekne za kazdu radu,mam vela precitaneho ale vzdy je nieco co ma zaujme nove.Vyskusam.
.dakujem este raz
A mala je vraj na orechy alergicka a citam,ze te olej vyzera dobre zdravo,len tiez obsahuje oriesky...
Vela potravin obsahuje orechy
u nás doma tieto problémy nemáme, ale počul som že je dobré sa vyhnúť všetkému živočinému jedlu,
Dqkujem vam
@mamusa22 neviem o takej knihe a bolo by asi aj zložité dať také recepty dokopy, lebo to, čo jednému atopikovi škodí, inému nevadí, je to individuálne. Treba zapojiť fantáziu a improvizovať. Klasickú múku môžeš nahradiť pohánkovou, cícerovou atď. Mlieko rastlinnými mliekami. Pohánka pôsobí protizápalovo a protialergicky, znižuje uvoľňovanie histamínu zo žírnych buniek, preto by nemala chýbať v jedálničku atopika. Dostať pohánkové vločky, ktoré stačí namočiť do rastlinného mlieka (najlepšie do ryžového, orechové alebo sójové môže pôsobiť ako alergén) a urobiť kašu na raňajky. Pridávať ich do polievok, alebo použiť ako základ na nepečené koláčiky. Ďalšou dôležitou látkou je kvercetín, ktorý pôsobí ako prírodné antihistaminikum. Nachádza sa v červenej cibuli, cesnaku, zelenom čaji, v ovocí - hlavne v šupkách a v plodoch bazy. Tepelnou úpravou sa stráca. Omega 3 a 6 mastné kyseliny - rastlinné oleje ako ľanový, konopný, alebo napr. toto https://udoschoice.sk/eshop/udos-oil/?gclid=CNj... Recepty si už nakombinuješ sama, ale platí - čím jednoduchšie, tým zdravšie. Aj trávenie komplikovaných jedál zaťažuje organizmus.