Kniha o zdravej výžive

henka545
9. mar 2019

Ahojte. Prisla som sem po radu-odporucanie pre receptar alebo stranku kde su recepty zdravej vyzivy ale ne moc prehnane bio eko raw... dakujem za kazdu radu alebo odporucanie 🙂 fitness guru stranku poznam knihy este nemam cize ak niekto ma mam par otazok

ink
9. mar 2019

za mňa odporúčam : https://www.fitrecepty.sk/
a občas sa inšpirujem aj tu : https://www.zdravedieta.com/category/recepty/hl...

henka545
autor
9. mar 2019

@ink prvu stranku poznam a za tu druhu moc dakujem 🙂 vyzera zaujimavo 🙂

osky
9. mar 2019

Zdrava vyziva je väcsinou oproti klasickemu jedalnicku prehnana.
Neviem co hladas.
Mozes sa inspirovat Bukovskym,ale i Zlatosom-to su dva totalne protipoly.
Dnes je trendy paleo ale na druhej strane i vegani ci vegetariani....
V podstate ide o to,aby si sa naucila varit klasicke jedla v lahsich a zdravsich variantach.
Cize napr.polievky nezahustis zasmazkou ci zatrepkou,ale napr.postruhas zemiaky alebo zmixnes cast zeleniny...
Bielu ryzu,muku,cestoviny vymenis za celozrnne...atd.
Netreba ist do extremov,ale treba najst schodnu cestu.
Teraz je napr.velmi v mode piect si doma chlieb.ale mna velmi zaraza,ked niekto upecie totalne biely chlieb-ciste prazdne kalorie bez akychkolvek zivin...a tvari sa ze aky zdravy,ved je peceny doma.....takto to urcite nefunguje...

jaron
9. mar 2019

@henka545
tieto recepty sú moje (alebo naše – s manželkou) http://www.zivotazdravie.sk/recepty/, sú tam aj "normálne" aj menej "normálne", naozaj záleží na tom, čo hľadáš (a sú tam vždy aj fotky hotových jedál i postupu).
Ale niekedy stačí naozaj aj málo, malý krok, ktorý môže priniesť pozitívny posun pre zdravie, ako píše aj @osky, napr. už len nahradenie bielej múky celozrnnou (alebo aspoň sčasti), bielych cestovín celozrnnými je dobrý krok, pričom to nie je na prvý pohľad žiadna revolúcia, žiadna veda.

henka545
autor
10. mar 2019

@osky dakujem za odpoved no tymi dvomi by som sa neinspirovala 🙂 potrebujem len ziskat nejake nove napady aby to nebolo stale dookola to iste... a k chlebiku... skusala som kvaskovanie je to narocne tak som to nechala tak... radsej sa budem hrat so synom ako s kvaskom :D ale mam pekarnicku a zatial peciem obyc biely chlieb pre rocneho synceka a aj prenas ale pomaly pridavam ine muky... 🙂 a myslim si ze je to lepsie ak si spravim sama ako ked kupim polotovar v supermarkete... no ale z druhej strany ak kupit v pekarni rano cerstvy chlieb tak to je zas ina vec 🙂

henka545
autor
10. mar 2019

@jaron dakujem. Potrebujem nejake nove inspiracie aby z nich vznikali nove napady lebo mam pocit ze varim stale dookola to iste a vsade len to maso...

jaron
10. mar 2019

@henka545 pekárničku občas využívame aj my (i keď kedysi častejšie), ale vždy sme robili iba celozrnný chlieb, či už zo zmesi, alebo podľa návodu namiešaný vlastný.

pralinka86
10. mar 2019

https://www.martinus.sk/?uItem=435809 autorka je aj mikrobiologicka, pekne a jednoducho v knihe vysvetluje ako všetko funguje v tele, neradi žiadne diéty, ale štýl stravovania, plus su tam aj recepty
Aj Kucharka zo Svatojanu je fajn, to su bezmäsité recepty
Silva Horecka a jej Terapia jedlom - FB, aj web, tiež inspirativne

Tieto všetky ženy zastavaju moju teoriu pri stravovaní o pestrosti a jednoduchosti, minimum spracovanych vyrobkov, vela lokálnych potravin..

osky
10. mar 2019

@henka545 kvaskovy chlieb mi nepride veda,hoci musim uznat,ze tie zeny z toho vedu robia.
Potom jasne ze pritom zabijes cely den...kvaskovy sa da uoiect aj celkom jednoducho-zamiesat vsetky suroviny,dat do formy ,nechat vykysnut a upiect.
Nemusis mat rozkvas,netreba prekladat ani striehnut prekysnutie-ak to chces bezpracne,tak skus takto.
Ja som.to skusila asi 2x ked ozaj nebol cas.
A inak,da sa upiect aj v pekarnicke.
Vyuzivam.obcas v lete,ked to chcem uolne bez prace.kym my uzivame slnko,bicykle a vodicku,chlieb sa robi sam...
Uz ho len upeciem.

Zlatos a paleo ma nepresvedcili ale od Bukovskeho som sa vela inspirovala.rovnako kanalom Sila pro zivot,ale to je dost extrem.
Alebo Margit tv....
Nie sme vegetariani,ale zelenina je zaklad..ovocie pomenej.potom rozne semena a orechy,a strukoviny.
Varim vsetko.aj mäso,moj muz je mäsozravy.ale vsetko s takou upravou,aby to nepokon bolo zdrave,lahko stravitelne a s kazdym jedlom je zelenina.surova,dusena,parena...
Nevylucujem ale dost redukujem mlieko a mliecne veci aj vajicka.
Robim rastlinne mlieka.
Casto pouzivam ovsennu alebo ryzovu smotanu do vare miesto klasickej slahacky...
Pouzivame najmä panensky olivovy olej,ale na salaty i rozne ine.
Tvaroh ci jogurt robim doma z kvalitneho mlieka,nie z toho obchodackeho riedkeho...
Nepotrebujes konkretne recepty,staci variovat tie klasicke.

henka545
autor
10. mar 2019

@jaron Ja kvoli synovi teraz moc nie lebo este by nemal jest celozrnne bolo by to preneho tazke na travenie tak sa trochu prisposobujeme jeho strave ale pomalicky zavadzam ine muky pre chlebik 🙂

henka545
autor
10. mar 2019

@pralinka86 dakujem nieco take som hladala 🙂

pralinka86
10. mar 2019

A ešte som zabudla Zapisky nutriholicky, na FB, aj webe

majuska167
Odpoveď bola odstránená
Zobraz