Ahojte. Prisla som sem po radu-odporucanie pre receptar alebo stranku kde su recepty zdravej vyzivy ale ne moc prehnane bio eko raw... dakujem za kazdu radu alebo odporucanie 🙂 fitness guru stranku poznam knihy este nemam cize ak niekto ma mam par otazok
Zdrava vyziva je väcsinou oproti klasickemu jedalnicku prehnana.
Neviem co hladas.
Mozes sa inspirovat Bukovskym,ale i Zlatosom-to su dva totalne protipoly.
Dnes je trendy paleo ale na druhej strane i vegani ci vegetariani....
V podstate ide o to,aby si sa naucila varit klasicke jedla v lahsich a zdravsich variantach.
Cize napr.polievky nezahustis zasmazkou ci zatrepkou,ale napr.postruhas zemiaky alebo zmixnes cast zeleniny...
Bielu ryzu,muku,cestoviny vymenis za celozrnne...atd.
Netreba ist do extremov,ale treba najst schodnu cestu.
Teraz je napr.velmi v mode piect si doma chlieb.ale mna velmi zaraza,ked niekto upecie totalne biely chlieb-ciste prazdne kalorie bez akychkolvek zivin...a tvari sa ze aky zdravy,ved je peceny doma.....takto to urcite nefunguje...
@henka545
tieto recepty sú moje (alebo naše – s manželkou) http://www.zivotazdravie.sk/recepty/, sú tam aj "normálne" aj menej "normálne", naozaj záleží na tom, čo hľadáš (a sú tam vždy aj fotky hotových jedál i postupu).
Ale niekedy stačí naozaj aj málo, malý krok, ktorý môže priniesť pozitívny posun pre zdravie, ako píše aj @osky, napr. už len nahradenie bielej múky celozrnnou (alebo aspoň sčasti), bielych cestovín celozrnnými je dobrý krok, pričom to nie je na prvý pohľad žiadna revolúcia, žiadna veda.
@osky dakujem za odpoved no tymi dvomi by som sa neinspirovala 🙂 potrebujem len ziskat nejake nove napady aby to nebolo stale dookola to iste... a k chlebiku... skusala som kvaskovanie je to narocne tak som to nechala tak... radsej sa budem hrat so synom ako s kvaskom :D ale mam pekarnicku a zatial peciem obyc biely chlieb pre rocneho synceka a aj prenas ale pomaly pridavam ine muky... 🙂 a myslim si ze je to lepsie ak si spravim sama ako ked kupim polotovar v supermarkete... no ale z druhej strany ak kupit v pekarni rano cerstvy chlieb tak to je zas ina vec 🙂
https://www.martinus.sk/?uItem=435809 autorka je aj mikrobiologicka, pekne a jednoducho v knihe vysvetluje ako všetko funguje v tele, neradi žiadne diéty, ale štýl stravovania, plus su tam aj recepty
Aj Kucharka zo Svatojanu je fajn, to su bezmäsité recepty
Silva Horecka a jej Terapia jedlom - FB, aj web, tiež inspirativne
Tieto všetky ženy zastavaju moju teoriu pri stravovaní o pestrosti a jednoduchosti, minimum spracovanych vyrobkov, vela lokálnych potravin..
@henka545 kvaskovy chlieb mi nepride veda,hoci musim uznat,ze tie zeny z toho vedu robia.
Potom jasne ze pritom zabijes cely den...kvaskovy sa da uoiect aj celkom jednoducho-zamiesat vsetky suroviny,dat do formy ,nechat vykysnut a upiect.
Nemusis mat rozkvas,netreba prekladat ani striehnut prekysnutie-ak to chces bezpracne,tak skus takto.
Ja som.to skusila asi 2x ked ozaj nebol cas.
A inak,da sa upiect aj v pekarnicke.
Vyuzivam.obcas v lete,ked to chcem uolne bez prace.kym my uzivame slnko,bicykle a vodicku,chlieb sa robi sam...
Uz ho len upeciem.
Zlatos a paleo ma nepresvedcili ale od Bukovskeho som sa vela inspirovala.rovnako kanalom Sila pro zivot,ale to je dost extrem.
Alebo Margit tv....
Nie sme vegetariani,ale zelenina je zaklad..ovocie pomenej.potom rozne semena a orechy,a strukoviny.
Varim vsetko.aj mäso,moj muz je mäsozravy.ale vsetko s takou upravou,aby to nepokon bolo zdrave,lahko stravitelne a s kazdym jedlom je zelenina.surova,dusena,parena...
Nevylucujem ale dost redukujem mlieko a mliecne veci aj vajicka.
Robim rastlinne mlieka.
Casto pouzivam ovsennu alebo ryzovu smotanu do vare miesto klasickej slahacky...
Pouzivame najmä panensky olivovy olej,ale na salaty i rozne ine.
Tvaroh ci jogurt robim doma z kvalitneho mlieka,nie z toho obchodackeho riedkeho...
Nepotrebujes konkretne recepty,staci variovat tie klasicke.
@pralinka86 dakujem nieco take som hladala 🙂
A ešte som zabudla Zapisky nutriholicky, na FB, aj webe
za mňa odporúčam : https://www.fitrecepty.sk/
a občas sa inšpirujem aj tu : https://www.zdravedieta.com/category/recepty/hl...