Ahojte, som pomerne skusená kuchárla , ale v tomto si neviem dat rady.Knedle, moje neštastie.
Urobím super cesto , krásne nakysne, urbím bochniky a dám variť. A tu je kameň urazu , knedla sa mi rozplaskne do šírky a nie do výšky. Takže v podstate je velmi chutná , avšak , no vizuálne nie je až taká super.Čo môžem robit zle ? 😒
@radusiq ahoj , našla som si recept na jednej stránke a idem dlho podla neho , používam hrubu muku . Knedla je chutovo fakt fajn, aj je správne nakysnutá , dodržiavam čas a cesto robím v pekárničke.
Práve som volala kamarátke , ktorá mi povedala že ona knedlu zabalí do utierky a jemne obviaže nitkou a že knedle má ukážkovité . Robíte to ešte niekto ?
Tak dnes mám chrenovu omáčku s hovädzim maskom , muž sa mi smeje že všetko je super, chutné ale knedla vzhlad tak -3. 😒
ja robim knedle podla prveho receptu tu
http://baranek.blog.sme.sk/c/136410/Varime-s-me...
a zatial sa vzdy vydarili
tipujem, ze chyba u teba moze byt napr. v riedkom ceste (prilis vela tekutin)... 😕
jaj, a knedle aj ine kysnute cesto robim z hladkej muky (u nas ina nie je) a zatial sa vzdy vydarili 😅
jedine, co sa mi nepodarilo z kysnuteho cesta boli domace rozky a to tusim prave do nich ma ist aj oficialne hladka muka 😀
knedle robim parene, iba raz som robila varene zemiakove a veruze som ich balila do utierky 😉
robim iba varene knedle v dvojpekaci a to z hrubej muky. zamiesim dost huste cesto, zo 750 g muky a vyjdu mi 3 knedle, kazda o dlzke asi ako je klavesnica 😀 , noo mozno o 5 cm kratsie. cesto miesim iba v pekarnicke, ved kto by sa s tym nadrapoval, ked ju mam uz doma.
@maminuska skus len na pare ... 20 minút ... dáš na parák, ktorý potrieš olejom, položíš knedlu, knedlu potri tiež olejom, zakry a naparuj 20 minút ... POZOR - je veľmi dôležité neotvárať počas parenie A dalšie dôležité, musíš odokryť tak pokrievku po tých 20 minutách, aby voda z pokrievky nestiekla na knedlu, vtedy zvykne splasnúť 🙂
akonáhle ju odokryješ, popichaj ju ihlou, aby sa para pustila von z knedly, vyber na tanier a ešte potri troškou oleja 🙂
ja mám knedlu ukážkovú, všetci si veľmi pochvalujú aj výzorovo aj chuťovo 🙂
@alka221
"nakúkať" by sa nemalo 🙂 ale tak keď sa vydarí tak je dobre 🙂 ja robím zo 400g múky, takže parím naraz 2 200g knedle a tých 20 minút je akurát 🙂
a takisto aj parené buchty mám úplne suprové, to sa ideme potlcť za nimi ...
tak nech sa ti darí aj naďalej, niet nad domácu knedlu, tie kupované to je riadny humus ...
skús pariť a nie variť , ja robím podla tohto receptu a vždy sú fajnové http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=22468 😉
@alka221
hmm zvláštne ... hovorím na 200g knedlu stačí 20 minút a keď parím buchty tak tým stačí 9 minút, robím menšie také máme radšej ako obrovské 🙂
to si musí už každá ustrážiť a vyskúšať kolko stačí pariť, lebo záleží aj od varného systému (mám na mysli značku nádob, ktoré sa použijú) 🙂
@maminuska Ja parím tiež tých 20 minút, ale nie je tiež jedno , na akom stupni/ prípadne, na akom plameni/. Aby voda tak normálne vrela..ani nie slabo , ani nie príliš 😀 ...to som teda poradila! Skúška špajdľou ensmie chýbať pred konocm 😉...odkrývať a nazerať by sa nemalo.
Ak nenaskočí, môže sa stať, že je preparená, že bola dlho nad parou...
Ja naparujem na hrnci, s uviazanou utierkou a prikryjem ďalším hrncom.
Robím zo 600g múky a vytvorím z toho množstva dve knedle...hotové majú spolu tých 1200g. Aj vo štvrtok som robila ku plnenej paprike.
Môžem poskytnúť môj overený rp:
600g polohrubej múky, 1 vajko, 350ml mlieka, 50ml oleja, 2 ČL soli, 1Čl cukru a polka /20g/ čerstvých droždí.
Po naparení dám na mriežku a povrch potriem kravským maslom.
Veľa zdaru! 😉
Zabalit knedlík do útěrky a takto uvařit,to jsem někde četla
Veľmi pekne Vám všetkým ďakujem za rady, ja som to zabalila teda do utierky, zviazala som rohy po stranách ( vyzeralo to ako cukrík ) a knedla bola pekná 🙂 .
Ale nabudúce vyskúšam aj pariť.
Knedle nekupujem , lebo proste nám chutia ako piliny. Suché a melivé a ja naštastie aj veľmi rada varím , takže ni eje pre mňa problém si ju spraviť, len som doteraz mala problém s tým tvarom . 😠
ja robím domáce knedle už pár rokov - dosť som sa bránila lebo sa dajú kúpiť aj takmer také ako "domáce" ale dcérka ich nezje 😒 tak som bola donútená 😀 😀 😀
zamiesim cesto, nechám podkysnúť, vytvarujem knedle a potom ešte nechám podkysnúť pred samotným parením 😉
knedľu robím len na pare 😉 presne 20 min - nesmie sa otvárať lebo potom spľasne 😒
@maminuska Nic si z toho nedělej, já mám kynuté knedlíky taky obludy 😀 Na chuť dobré, ale jak píšeš, mám megaknedle 🙂 To spíš bramborové jsou i pěkné pro oko a nebo když spěchám, tak dělám knedlíky v mikrovlnce 😎 Hezké, chutné, rychlé... momentálně je mé dítě knedlíkožrout obecný, tak jej uspokojím během 15 minut a je to 😉
Baby mam otazocku. Zamiesime v praci a knedlu z polohrubej a trochu pomiesame z hruhej muky. Cesto pekny vykysne,ale ked uz tvarujeme knedle,tak cesto akoby schlo zvrchu a vobec knedle nepodkysnu. Cim to bude.
Hmm..ako dlho nechavas kysnut? Pripadne skus dat do hrnca len 2cm vody aby boli knedle len tak trosku ponorene, tym sa polo uvaria polo uparia...