Ahojte damy, mam obrovsky problem s omackami. Manzel moc tie s mukou nechce a ja zas nemilujem solamyl. Ale mimo toto ake najrychlejsie a najlepsir omacky klasicke k masu s ryzou robite Vy?
Dakujem.
@barcinka13 môžete mi prosím napísať recepty na tieto omacky
Nechaj vyredukovat stavu v ktorej sa mäso vari. Alebo demiglace
@meca nivovu len smotanu na varenie alebo šľahačku zohrejes v hrnci a podrvis nivu pomer tak, aby to nebolo riedke ani husté🙂nivova zvykne dosť zhustnut
Šampiónovu podusim pór, hriby troška cesnaku nemusíš...a buď odoberieme vývar z mäsa, alebo tiež so smotanou, trošku korenia.Muku nikdy nedávam ani solamyl dám menej vody
Podobné môžeš robiť zo zeleného korenia vývar, korenie...
@meca ja robím tu hubovu zvyčajne so sušených húb najradšej mam dubáky, ktoré si predtým zalejem vriacou vodou..na oleji si oprazim nadrobno cibuľku, potom dám tie vody aj s tou šťavou kde boli namočené povarim 15 min cca a potom pridám smotanu a necham to zredukovať a je to pekne husté, ešte teda pridám soľ a korenie…a nivovu ako bolo napísané vyššie nakrajam nivu zalejem zvyčajne 12% smotanou a necham to prevriet hotovo..
Nemusis ziadnu omacku zahustovat, staci ak mas dobry zaklad, cibula, zelenina v dostatocnom mnozstve a dobre rozdusena.
Ked uz, tak zahustuj na sucho oprazenou mukou, potom to nie je take lepidlo ako zo skolskej jedalne. Alebo mozes zahutovat nastruhanym zemiakom.
U nas napriklad svieckova je uplne bez zahustovania, zahusti je rozmixovana zelenina. Kolko masa, tolko dam zeleniny, ked je svieckova hotova vypek a zeleninu rozmixujem so smotanou, prevarim ochutim.
@viestta tiež tak robím sviečkovú dávam veľa zeleniny.Moja mama vari klasicky zahustím múkou a vždy povie, že varím z vody🙂že všetko je riedke...aj polievky dám veľa zeleniny a krupicne knedličky a z toho sa mi to trocha zahustí nechce sa mi odoberať zelenina a mixovať.
Hovädzie či guláš zahustujem, ale s mierou
Pripafne este mozes dat rozvarit ovsene vlocky a mixnut ich, tie tiez nieco zahustia. Alebo uz spomenuty zemiak. Cicer ci cervena sosovica su ties dobre zahustovafla. Najlepsia ia je asi zelenina, kamkolvek pridas, povaris domakka a rozmixujes a bude to huste.
@barcinka13 moc ďakujem
@luccija gulas ci hovadzinu nemusis zahustovat, ak na zaciatku dlho restujes nadrobno nakrajanu cibulu, ta sa potom rozpadne.
Ja robím nivovu, dubákovu alebo hocijakú z iných húb a tieto omáčky vobec netreba zahustiť sú husté bez muky/škrobu.