Kedy začínate piecť suché koláčiky na Vianoce?
Tiež posledný týždeň.
Nikdy
Nikdy, neviem piecť, nemám k tomu vzťah.
Tyzden pred,aby aj nieco ostalo 😁
tyzden pred, naco skor? par kamosiek vypeka skor a potom tie iste kamosky davaju tyzden pred vianocami storky na ig ze pecu 2 varku, skoro vsetko sa zjedlo.. 🤷🏼♀️ toto som nikdy nepochopila na co je dobre. (ved este ani advent nezacal)
posledne 2 tyzdne. Skor nie - aj tak by sa to pojedlo, tak je to zbytocne.
Posledný týždeň,tento rok chcem v pondelok,utorok. A niekedy v piatok platy a v sobotu naplniť medové pláty,puncak, atď. Aby boli na Vianoce čerstvé.
Par upečieme 23.12. pre deti a par pocas prázdnin. Nemam rada tie suche kolace, ktore niekde stoja tyzden, preto ani nekupujem. Lebo niektore pečú pomaly dva tyzdne pred.
Uz si spravim zoznam, nakup a cesta a uvidime ako sa vsetko vyvrbi...
18.12.2023
Od 10. 12., ale plnim lekvarom a macam do cokolady 2-3 dni pred Vianocami, cize to mam poschovavane take nedorobene, cize u nas nikto do toho nikdy neliezol a nevyzieral.
Ja budem uz buducu sobotu piect medovnicky a vanilkove rohlicky. Este sa mi nestalo, ze by som musela piect druhe varky, u nas sa pecie stale, tak nikto nie je tak zabazany, ze by sa na to hned musel vrhnut.
Pečieme len medovníky s deckami. Väčšinou deň pred vianocami, keď už majú prázdniny, alebo jeden víkend pred vianocami, keď sú proste doma a chcú sa s tým hrať. Nie som otrok, na Vianoce mám toho aj tak vyše hlavy. Komu nechutia perníky, dá si o deň na to u babky, tam bude minimálne 20 druhov, lebo to neni dobrá gazdiná, ak sa stoly neprehýbajú pod jedlom (nie, nie som dobrá gazdiná, neznášam ten vianočný psychoteror čo všetko musí byť a nesmie chýbať).
@mikadooo to,ze to ma tak tvoja babka,neznamena,ze to ma tak kazdy. U nas sa nikdy ziadny teror nekonal. Ani stres,zlost,nic. Kolacov sme piekli vela,ale aj sa nas vela stretavalo. Kazdy ma vianoce take,ake si urobi
@mikadooo Vobec to nemusi byt psychoteror, kazdy nech to ma tak, ako mu vyhovuje. My napr. pecieme vzdy od zaciatku decembra-zvycajne v piatok vecer urobim cesto, co zaberie par minut, dam do chladnicky a potom v sobotu s dcerami pecieme, klebetime, proste si to uzivame. Tym Ta samozrejme na nic nenahovaram, ale ber to ako ukazku toho, ako to pohodovo moze fungovat. Ked bola mladsia dcera skolkarka, tak doslova uz od novembra sa vypytovala, kedy uz zacneme, vzdy sa prave na tuto fazu najviac tesila.
Ja som práve začala testovať cesto na suché. Mala som zlý recept a teraz sme našli iné. tak s dcérou každý deň jedno cesto vyskúšame. Inak spravidla pečiem okolo Mikuláša(suché). U nás to máme radi a radi si to napečieme.
Ja linecké,vanilkové a medovníky pečiem už počas novembra a decembra,ale nie na Vianoce,to na jedenie
. Na Vianoce trochu objednám zákuskov.
3-4 dni pred sviatkami.... netreba veľa max. 5 druhov.
Nerozumiem, ako niekto moze jest 2 tyzdnove kolace. Niekto tym ponuka aj po novom roku.🤢 Peciem 3 dni pred vianocami.
@dskjhfdlkdjhl ok🤷. Pre mňa je to psychoteror a čím neskôr, tým lepšie. Lebo sa nestihnem toľko stresovať. Stačí mi vypľutá svokra na prvý sviatok, ale hlavne že je 20 druhov koláčov a 5 chodov, čo do deciek už cez uši tlačia, len aby papenkali. U mňa pečenie nikdy nie je a nebola pohoda, decká sú schopné pobiť sa aj o formičku.
@mikadooo ja to chapem a ked si spomeniem, ako to robila moja mama, ze proste bola vynervena a znicena, tak som si kedysi davno povedala, ze v mojej domacnosti to bude inak. Preto pecieme postupne, tie suche su na toto idealne a deti od malicka pomahali (ked boli male, tak to bola taka pomoc, ze som uplne nadsena nebola, ale teraz-jedna ma 21, druha 14 uz v podstate robim len taky dozor a uzivame si klebetenie). To iste s upratovanim, nepoznam vianocne upratovanie, upratujem priebezne, nepozyvam navstevu z hygieny a som v klude.
@stanulienkat a myslis, ze cukrarky robia posledny tyzden tie kolace? Mam kamosku a ona zacina uz niekedy na konci oktobra, lebo by to nedala
@guiseppinka preto nekupujem. Naco by som kupovala stare plesnive kolace?
Zaciname dnes. Stiham piect iba cez vikendy a aj to nestiham kazdy v decembri. Pre mna je to fajn aktivita s detmi pocas zimnych dni, ked je uz skoro tma. Par kuskov zjedia pri peceni a ostatne su bezpecne ulozene, takze druha varka sa nekona. Pecieme aj pre rodinu.
Načo je to vypekanie plné cukru dobré ??
Pár medovníkov na ozdobu deťom stačí.
Potom sa tu sťažujeme že nemôžeme schudnúť, máme tráviace problémy, deti sú hyperaktívne nevedia sa v škole sústrediť, majú ADHD.
Máme na stole sušené Ovocie a Oriešky.
Ako dezert nakrájam ananás kiwi, mango s biely jogurtom.
Banány, pomaranče, mandarínky deti jedia ked majú chuť na sladké 🙂
To prejedanie na Vianoce nikomu neprospieva.
Ja zase v takejto otázke nerozumiem tým, ktorí majú stále potrebu dehonestovat baby, ktoré rady a veľa pečú a začínajú aj začiatkom adventu. Každý robí tak ako chce, potrebuje a rozplanuje si. Takisto ako tie, čo rady pečú, by nemali zhadzovať tie, čo si radšej objednajú a venuju sa niečomu inému ako pečeniu. Nie, suché koláče nebudú cez Vianoce plesnivé ani staré, ak sa urobia aj začiatkom decembra.
Pre mňa je toto obdobie aj o pečení, rada a veľa pečiem a keďže chodím do práce, najviac času mám cez víkendy, takže budúci začínam. Zase ja sa nevyzivam v upratovaní, neumyjem okná ani nevylestim dom, nenahanam sa po obchodoch, ale keď to niekoho robí spokojným, tak sa mu nevysmievam 😉 zákusky začnem pár dní pred, ja zase všetko najskôr odpeciem a až potom plním, aj suché, aj zákusky. Áno, som unavená, ale je to pre mňa príjemná predvianočná únava, nevadí mi to.
Tak by som to zhrnula, že nechápem, prečo na otázku "kedy začínate piecť", prichádzajú odpovede "ja nepeciem", asi autorka sa pýta na nejaký ten ideálny dátum
@zabina27 samozrejme, ze kolace z muky, orechov a masla nebudu stare a plesnive. Nejake plnkove a pudingove samozrejme treba upiect cerstve.
Ja tiez rada peciem, peciem aj pre rodicov, pokial zili stari rodicia, tak aj pre nich. Presne, nech si kazdy robi ako mu vyhovuje a netreba ostatnym davat dehonestujuco najavo nevyziadane rady.
Posledny tyzden. Ja z toho vedu nerobim. ;) Deti sa zabavia. A budeme mat nieco sladke.