Kedy začať piecť vianočné pečivo?

4. nov 2024

Ahojte, kedy začínate piecť suché pečivo a čo pečiete? Dobosku a puncaky môžem upiecť 22.12. aby boli na 24-26.12. ešte jedle? Ďakujem alebo uvítam aj nápad na zákusok ktorý je trvanlivy a môžem ho urobiť už 22.12. ďakujem

elenajezova
5. nov 2024

Ja robievam medovníčky, lekvárové šatôčky z lístkového cesta, pripadne ešte vanilkovou orechové rohlíčky.

kavasmliekom
5. nov 2024

Suhajdy, medové rezy, Izidor košíčky, lepené linecké, medovníky. Linecké a medovníky robím od Mikuláša, ostatne deň pred Vianocami

petulda333
5. nov 2024

Kedysi,ked zila babka som piekla priblizne 10-12 druhov kolacov,plus suche. Sme velka rodina. No teraz peciem len nam. Kvoli detom medovnicky okolo mikulasa,plus kakaove keksy. A slahackove pufky. To si vyjedame a priebezne dopekam. Kolac peciem coko roladu a puncovy,to tak 23.12

lucia13022023
5. nov 2024

My toho doma veľa nezjeme, robím len medovníčky a linecké. A začnem cca od 13.12.
Ale u starkej pečieme aj 13 druhov koláčov - medovníčky, linecké, grilazky, suhajdy, medvedie tlapky, vanilkové rožky, orechy, kokosové gulicky, orechové rožky, špice, puncove... A tie začneme neviem kedy ale už teraz sa teším 🤣

evansova
5. nov 2024

U nas sa v tomto roku zacne 14.12. prídu dcery, vnucky, pravnucata, aj niektorí chlapi. Budeme piect medovniky, medvedie labky a zltkove kolieska s dzemom. Kazde zo štyroch davok. Miesim den vopred a spoločne plnime formicky, valkame, vykrajujeme, chlapi hraju karty alebo poni pong.
Na konci dna si kolaciky podelime.
Je to velmi pekna akcia, hlavnym zmyslom je, ze sme vsetci spolu, tym sa u nas zacinaju Vianoce.
Ja potom postupne peciem dalsie druhy keksikov a zakuskov, tradicne koncim 23.12. stedrakom.
Z roka na rok pocet druhov redukujem. Kedysi to bolo vzdy 18 druhov, ako mi pribudaju roky postupne som sa dostala na vlanajsich 11.
Nie vsetko zjeme my, nieco vzdy podarujem susedkam, damam vysokeho veku (90-100 rokov), lebo ony uz nepecu.

o_zuzka123456
10. nov 2024

@evansova krásna tradícia

havlicka11
10. nov 2024

Peciem podla toho co lubime a co si deti poziadaju z minulych rokov co im chutilo: vanilkove rozky, linecke, medovniky pecu aj zdobia deti, ischelske torticky, pusinky, kokosky, osie hniezda, gulky: rafaelo, marlenka alebo kakaove obalovane v kokose. Minuly rok som prvykrat skusala skoricove hviezdy s polevou a take pudingove keksiky kde vytlacis vidlicku. Mamina mi nosi hotove kosicky tak tie plnim orechami, karamelom, kokosom....slane robim syrove pracliky. Niekedy robievam aj domaci vajecnak. Toto ale nepeciem vsetko vyberiem iba par druhov a cca v polke decembra peciem, zalezi ako robim. Minuly rok mi vysli 4 dni za sebou volno cez tyzden tak som piekla viac ked deti neboli doma a polovica isla k rodicom kedze mamina ma narocnu pracu a bola velmi unavena tak aby nemusela piect ona. Medovniky uz pred Mikulasom. 🙂