Kedy začať piecť medovníky na Vianoce?

30. nov 2021

Ahojte kedy bude najlepšie piecť medovníčky na Vianoce aby boli mäkké?????🤷

linki90
30. nov 2021

ja sa chystam tento tyžden a odložim do dozy a skryjem 😄

trema
30. nov 2021

Nase su makke hned, peciem uz po mikulasovi.. ty mas tvrde medovniky????

lucia851
30. nov 2021

Ja sa chystám túto sobotu piecť

fatima99
30. nov 2021

tento tyzden by som chcela, mozno cez vikend az, uvidim ako sa mi bude chciet, ale tento rok nechcem nejako vela toho robit, aj ked to vlastne planujem po troske kazdy rok a zakazdym to prezeniem 😀

heidy222
30. nov 2021

Otazka: ja mam Rada chrumkave , tvrde, Ako to docielit, lebo moje Su vzdy makke 😂

darinks01
30. nov 2021

No to je dobrá otázka, my máme radi všelijaké či tvrdšie alebo mäkké ale teda plus mínus tento týždeň 🙂

petulda333
30. nov 2021

Cesto robkm dnes piect budem s detmi cez vikend a potom postupne do vianoc. Makke su hned

kulumulu123
30. nov 2021

My sa chystáme tento víkend 🤤😊

mone8
30. nov 2021

My sme piekli vcera 😅

kulumulu123
30. nov 2021

Ak ich dáš do nádoby s nakrojenym jablkom a uzavrie tak zmaknu... Ale ja ich mam mäkké hneď závisí od receptu

malinovka333
30. nov 2021

@kulumulu123 nezalezi to od receptu ale od pecenia,

malinovka333
30. nov 2021

Ja som uz piekla uz ich zjedli,upeciem dalsie,peciem ich cely rok aj v lete,kolace nic neschovavam mame to nato aby sme to jedli ci teraz ci potom.nemusi sa clovek cez vianoce prejedat,

lenka2710
30. nov 2021

Ja mam mäkké hneď, takže pečiem po Mikulášovi a aj tak ich stihnú ešte zjesť, takže pečiem ešte druhýkrát 😉

danulicek
30. nov 2021

my sme s detmi piekli prvu davku tento vikend, uz nie su :D takze druhu asi cez vikend, ale schovam :D

kovasima
30. nov 2021

Ja už mám od minulého týždňa urobené🙂

evkamotka
30. nov 2021

Ja mam recept na medovniky, ktore su hned makke. A netreba mi ziadne sarlatanciny s chlebom, jablkom, dozami, splnom mesiaca a nvm co :D recept dam ak mas zaujem

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
tanickalab
30. nov 2021

Robím skôr, okolo Mikuláša a teda dávam do nádoby do ktorej dám pohárik s rumom a oni pekne potom voňajú a sú mäkkučké 🙂

denka259
30. nov 2021

@evkamotka podelila by si sa on s nami, prosím? 🙏

fabrika
30. nov 2021

tento vikend by som ich chcela upiec. v piatok si zarobim cesto a v sobotu dufam pecieme

lucia147852
30. nov 2021

Ja mám mäkké hneď, peciem až posledný týždeň pred vianocami

jana_eyre_2
30. nov 2021

https://varecha.pravda.sk/recepty/stale-makke-m...

Ja robím už dlhé roky podľa tohoto receptu a sú mäkké hned a stále..

simca06022011
30. nov 2021

Ja pred Vianocami par dni. Ked pečiem skoro, niečo každý zobne a končí to tak ze na vianoce nik uz nic nezje

dzejsik
30. nov 2021

makke mam hned, jedny sme piekli predvcerom, dnes uz nie su :D

dzejsik
30. nov 2021

@ptmt1011 ak chces take zdravsie, vynikajuce su z tinkinerecepty.sk a ak taku klasiku z psenicnej muky tak ti mozem poslat do spravy (tam ale cesto ma odlezat 5-7 dni) … obe varianty su hned makucke

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kinderzwillinge
30. nov 2021

@evkamotka Ja si prosim recept, dakujem 🙂

evkamotka
1. dec 2021

@denka259
@kinderzwillinge
Recept. Keďže sú bez akéhokoľvek tuku (masla) vydržia dlho čerstvé.

1050 g hladkej múky T650
450 g práškového cukru
360 g medu
6 stredne veľkých vajec
2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
2 čajové lyžičky medovníkových korenín
1 čajová lyžička škorice
1 čajová lyžička kakaa

Postup:
Preosejeme všetky sypké suroviny a zamiešame. Pridáme odvážený med, zamiešame a pridáme vajíčka. Miesime rukou, až kým sa cesto nespojí. Cesto začne byť lepkavé. Cesto necháme odpočívať pri izbovej teplote, potom ho dáme do chladu. Cesto vydrží v chlade mesiac. Čím viac cesto stojí, tým je chutnejšie. Musí byť dobre zabalené alebo uzatvorené. Ja ho mám v mise s vrchnákom.
Pracovnú dosku stále podmúčujeme, pretože cesto je z medu lepkavé a pýta si veľa múky. Rozváľame na pomúčenej doske. Vykrajujeme požadované tvary a pečieme.
Menšie tvary pečieme na 180 stupňoch 8 – 9 minút. Stredné tvary (10 – 12 cm) na 180 stupňoch asi 10 minút, veľké tvary (15 – 30 cm) pri 160 - 170 stupňoch asi 15 – 20 minút. Čím väčší medovník, tým sa musí piecť pomalšie.
Po upečení potrieme ešte horúce medovníky rozšľahaným vajíčkom. Ak nie je medovník horúci a vajíčko nezaschlo, je možné dať medovník do rúry na 1 – 2 minúty.
Po upečení necháme odpočívať. Malé medovníčky pred zdobením necháme „vydýchať“ deň - dva, veľké aj týždeň. Inak by sa mohlo stať, že poleva opadá alebo sa popuká.