Prosím, poraďte, kedy môžem začať piecť medovníky, aby boli na Vianoce čerstvé a chutné?
ja idem piect zajtra, 1. adventnu nedelu 🙂 teda dufam, ze sa mi bude chciet, cestosom spravila vcera, bude teda 2 dni v chladnicke. inak neviem, mne sa zdaju makke aj po upeceni, ale je pravda, ze do vianoc ich nejem (jedine ich zdobim), neviem, ci ostanu tvrdsie, ale na vianoce su makke.
ak chces recept:
Medovníčky
500 g hladkej múky
200 g práškového cukru
1 kávová lyžička sódy
1 lyžička škorice
6 klinčekov + 2 hviezdy badyánu – pomlieť
125 g hery
125 g medu (10 lyžičiek)
2 vajcia
Postup:
Vypracujeme cesto, ktoré môže byť aj niekoľko dní v chlade. Vygúľame ho na hrúbku 0,5 cm a vykrajujeme medovníčky. Ukladáme na vymastený plech ďalej od seba, počas pečenia narastú. Po upečení ešte teplé potrieme rozšľahaným bielkom – ostanú lesklé.
Dozdobíme polevou – 1 bielok, 150g práškového cukru a 1 lyžicu solamylu vyšľaháme dohladka.
ja pečiem tak 2 dni pred vianocami a sú fajn 🙂....
@ilena ja som nikdy nemala kuchyňu a pečenie ako obľúbenú činnosť,ale odkedy som na materskej tak varím dosť,cukru neholdujeme,ale minulý rok som našla jeden fajn recept na medovníky a boli že mňam🙂 zostali mäkké,a to cesto bolo zvláštne tým že sa tam topil nad parou med a iné veci k tomu a do toho horúceho sa pridalo vajíčko..možem ho zajtra pozrieť ak treba.
Podľa toho aké máš cesto. Niektoré recepty sú také, že môžeš jesť na 2. deň a niektoré sa musia nechať odležať