chcela by som sa opytat, najlepsie niekoho z potravinarstva alebo hygieny, kolko tyzdnov pred vianocami maximalne piecť? niektore kolaciky su lepsie odlezane, aj dva tyzdne, ale potom este chceme aby nejaky cas vydrzali, tak aby to nebolo prilis.... nie, nie som sterilna ani nic podobne, ale pecivo napr. jeme len den, dva, bojim sa trochu plesni. dik za nazory
Dobra otazka, ja nad tym tiez uvazujem :( Vcera sme piekli, ale to tak na papanie a pre atmosferu, take co budem na stedry vytahovat planujem ale piect fakt az tak max. 14 dni pred stedrym dnom.
zlepovane uz mam napecene, budem plnit tento tyzden, taktiez teraz si upeciem orechove strojcekove a perniky s cukrovou polevou, medovy rez robim den pred stedrym aj stedrak, viac nepecieme
ja začínam dva týždne pred vianocami medovníčkami a potom už tak priebežne, ako čas dovolí 😉
ja medovniky dva tyzden vopred a zvysok 5 dni max pred vianocami, aby boli cerstve.
také linecké alebo medovníčky už môžeš začať pomali piecť- sú lepšie keď trošku postoja 🙂
my začneme zrejme tento týždeň, postupne 😉
medovníky naozaj vydržia cca. 4 týždne. môj otec ich má najradšej koncom januára. 😀 suché pečivo ako také tie tri týždne upečené vydrží. odporúča sa však zdobiť a plniť tak týždeň pred konzumáciou. ja to tak robím. začínam piecť suché v tomto období, kedy máme chuť a čas. a zdobím, lepím pár dni pred Vianocami. vždy ukladám takéto pečivo do krabíc od topánok vystlaných servítkami. a mám ich uložené v najchladnejšie miestnosti v byte. nikdy sa mi nestalo, že by boli plesnivé, alebo vykazovali známky, že nie sú dobré. 😉
Ja som už začala. Suché koláčiky vydržia dlho, sú chutnejšie, ale zdobím ich týždeň pred Vianocami.
Ja začnem až okolo 21 decembra lebo mamina a ostatní lubia čerstvé 😉 i keď ja bi som začala aj skôr 😒 a skladujeme to v krabiciach 🙂
ja zacnem cez vikend..vzdy peciem tie 2-3 tyzdne pred sviatkami..tak po Mikulasovi..a kedze robim len tie suche a neplenene tak velmi neriesim....medovniky, vanilkove rozky, cokoladove rozky, slane syrove keksiky atd..niektore su aj nepecene..alebo taka grilaz..tiez ich mam v krabiciach so servitkami v spajzi, kde je chladok..a nikdy sa im nic nestalo..juuj ako sa uz tesiim
fu, tak ja len čumím, že niektoré už pečiete 😲 nie je to skoro?
Ja pekávam, ale vždy len pár dní pred vianocami, aj teraz začnem len vo štvrtok(20.12.) a do nedele to zmáknem...chcem mať všetko pekne čerstvé...
@luciaalex ja sa tiež toho bojím, aby sa nič nepokazilo, preto pečiem až tesne pred Vianocami, no ale pečiem vždy veľa, takže na Silvestra už nie, preto si pekne naukladám do plastových dóz a šupnem do mrazničky a máš istotu, že sa nič nepokazí...a mám aj na Silvestra...koláčiky z mrazničky sú výborné ako aj čerstvé, niekto povie, že ešte lepšie...
Ale také medovníky v pohode aj teraz, tým nebude nič ani o dva mesiace...tam sa nemá čo pokaziť
mne sa to tiez zda skoro, zacnem najskor koncom buduceho tyzdna 🙂
no ja vzdy tak max. 5 dni pred Vianocami. Ale tento rok nepeciem, budem mat ine starosti 😀
my zaciname medovnikmi v novembri, rovno 5 davok a do Mikulasa su spapane, tak potom davame druhe kolo... a okolo 20.12 este tretie 😀 med je konzervant, tam sa nic nepokazi, par mesiacov vydrzia..... Linecke peciem zaciatkom decembra, priebezne ich plnim ,aby stihli do Vianoc krasne zmaknut. Skladujem vsetko v plechovych dozach. Mam ich viacero, teraz som jednu otvorila ze ich pred pecenim poumyvam a v nej boli linecke este z minuleho roku.... isli samozrejme do kosa, ale keby som nevedela, ze su take stare, tak by som na to neprisla, vyzerali aj vonali uplne v pohode....
ahojte baby kedze som robila pekarni a tam sa pieklo cajove pecivo vo velkom tak zaruka je 72dni a listkove cesto 14dni.....takze nic nepokazite ked zacnete okolo Mikulasa🙂)
Chcela by som mat taketo problemy...najma zaciatkom oktobra....
ja pečiem vždy na začiatku decembra 1-7.12 a vždy medovniky, zázvorníky, rafaelo, griláž, marlenku... vydrzat by to malo do vianoc....ale na vianoce moj MM zrazu je aj sladké tak sa už stalo že som dopekala aj 20.12 lebo uz nebolo nic 🙂
Pekny podvečer prajem! Ja mám otázocku ?? Vianočné Medovnicky keď peciem nikdy mi nie odmeknu ☹ a to preco? Neviem !!!!
Niekto mi hovoril že keď upeciem medovnicky nech ich dám do krabicky a nak prekrojim jabĺčka a nech ich vložim medzi nie ... Urobila som to a nic moc ... A piekla som ich pred vianocami asi 2-3 tizdne pred... 🙂 viete mi pomôcť ???
Ďakujem vám !!! Pekny vecer :-*
ja uz teraz mam chut piect 🙂)))
annnnnaa- dala si do cesta moc múky, radšej si sprav cesto menej tuhé a daj do chladničky minimálne na hodinu....;)
Žienky piekla som perniky asi dva týždne dozadu,boli mäkké,ale teraz som vybrala zopár z krabice a sú nejaké tvrdé,zmaknu mi do vianoc? Alebo mám piecť dalsie,oni sú ešte týždeň po upeceni mäkké aj keď sú vyložené na stole na podnose.
Ahojte prosím vás kedy zarobíte medovníčky predsa len bielkova poleva obsahuje surové bielka koľko vydržia
okolo 18. koncim v praci vtedy mi zacina dovolenka a ja zacinam piect..peciem 5 -6 druhov zbucham to za 2 dni a som vybavena..robim to tak kazdy rok
Ahojte viete mi prosím povedať koľko vydržia grilazky
toto je aj moj problem, najradsej by som napiekla teraz ked mam cas no neviem ci to vydrzi. Napr. som piekla medovnicky a tie zevraj v doze vydrzia az do vianoc, ale neviem ci vydrzia aj vyzdobene. Potom by som si chcela upiect take kosicky ktore by som potom plnila plnkou ale tiez neviem ci vydrzia az do vianoc