Ahojte, v snahe trošku odstrániť vianočný zhon, aspoň kým som na materskej, rozhodla som sa si vianoce pekne-krásne rozplánovať, a keďže nie som až taká skúsená pekárka, rada by som vedela, kedy najskôr - a aký druh koláčikov - môžem začať piecť. Viem napríklad že niektoré žienky pečú vopred suché koláčiky (napr. medovníky, linecké a pod.) a neskôr ich zdobia. Takto nejako by som si to chcela zariadiť, no neviem čo a kedy... poradíte? Čo a koľko môže postáť bez toho aby sa nepokazilo?
PS: samozrejme musím poschovávať, aby sme nezožrali skôr než prídu vianoce 😀
ja zacinam ako zacne advent, cize od buducej nedele, upeciem medovnicky k nim pridam jablcko napichane klincekami, kusok chlebika, spravim linecke a vanilkove rozteky...tie co musia zmaknut sa maju spravit prve a potom tie nepecene na poslednu chvilu a strudla a take 😉 najlepsie je spravit si par druhov cesta jeden den, das do chladnicky oddychnut a druhy den len vykrajovat a piect, setri to vela casu aj mas menej bordelu v kuchyni, teda aspon ja to tak robim 😉
ja zacinam buduci tyzden-medovnicky,linecke a vanilkove a postupne vsetko rad za radom,neznasam vianocny zhon,tak aj darceky a nakupy mam uz pomali za sebou 😉
No u nas sa pecie najskor tyzden pred vianocami 🙂 prave preto vyzieranie 😀
okolo mikuláša pečiem medovníky a potom pomaly ostatné,tiež nemám rada zhon tesne pred ako asi vačšina 😉
ahojte sikulky..chcela by som sa opytat,na tie medovniky..ked ich budem skladovat vonku na balkone,nebudu tvrde?minuly rok som ich nemala kde dat,tak som ich skladovala v kuchyni v polici,ulozene v papierovej krabici a poviem vam,ze boli fakt tvrde..prvy tyzden po upeceni,boli uplne dokonale,makucke,ale potom stvrdli..a vraj medovnicky vydrzia aj ovela dlhsie ako tyzden ; ) ..a vanilkove rozky a linecke kolaciky mozem mat vonku na balkone?dakujem za rady ; )
vanilkové rožky, linecké a podobne, kľudne skladuj v papierových krabiciach na balkóne, tomu sa nestane nič.-) ja osobne medovníky dávam do plechových škatúl ( poradila mi to známa) s kúskom chleba , pretože v papierových mi tiež vždy stvrdli.. a samozrejme, ten chlebík obmieňam, aby tie medovníčky z neho brali vlhkosť a nestvrdli.-) a potom ti vydržia ajajáááj.. 😉 😉 - teda aspoň moje vydržia 😅 😅
keby som začala na mikuláša,na štedrý večer by nebolo čo položiť na stôl.takže začínam tak 15,-17.decembra.zákusok robievam len jeden,korpus pečiem 23,plním 24.dec.aby vydržal čo najdlhšie.
ma niektora recept na medovnicky, ale nie na jedenie na zavesenie na stromcek , dakuejm
u nás už padlo za obeť 1,5 kg medovníkov 😀
Ahoj, yeenn tak ja zvyčajne začínam s pečením po Mikulášovi. Ako prvé pečiem medovníčky a potom tie klasické suché koláčiky ako linecké, vanilkové rožky, grilážky, šuhajdy..............