Dobry den, dnes som robila prvy krat dzem a zrejme som urobila niekde chybu. Mala som 8kg marhul, 3,4 kg cukru a 4 cele citrony. Nechala som marhule stat cez noc s cukrom a rano som sa pustila do pomaleho varenia. Vsetko som varila vo velkom hrnci. Penu som nezbierala. Po 5 hodinach varenia som este nemala vsetko naliate v poharoch, strasne pomaly to hustlo. A navyse, posledne davky dzemu su velmi tmave.. iba prvy pohar je krasne oranzovy. Kde som spravila chybu? dakujem.
ja robim takto, marhule odkôstkujem, pomeliem na mlynceku a pridam cukor podla chuti..necham odstat na chladnejsom mieste obcas premiesam a na druhy den varim lekvar, tak ze vzdy po kusku odoberiem do hrnca a miesam, pokial nie je hustota akurat a davam do flasiek ..lekvar mam krasny, nedavam nic len ovocie a cukor..este sa nestalo, zeby stmavol, alebo aby sa mi pokazil..
@snehulka24 ja marhule odkostkujem, a hned varim v hrnci .. no davam aj cukor podla chuti, nejaky zelirovaci pripravok, a kyselinu citronovu, vzdy je krasne svetlucky a vydrzi mi aj niekolko sezon . neviem kde si mohla urobit chybu.. nemohol stmavnut tym, ze cukro, ked uz sa dlho varil, tak by dzem akoby karamelizoval ? 😅 teda neviem, fakt nie som expert do zavaranim, ale ja od kedy som doniesla domov marhule, tak za spolu po dna som mala v pohode 50 poharov dzemu, ziadne odstatie a ziadne 5 hodinove miesanie 😅
no mne toto spravil džem ked som ho dlho varila skaramelizoval mi cukor a este akoby priharal to sa mi stalo ked som kupila želirovaci cukor s lidla inak pouzivam gelfix a vzdy su krasne.
Dakujem za odpovede vsetkym 😉 Zda sa mi, ze cukor skaramelizoval ako pisete...a aj mi obcas priharal. Robila som to prvy krat a veru ze som sa riadne poucila, ze naraz varit 8 kg dzemu uz nebudem.
@snehulka24 ja so varila vcera s Gelfixom a je uzasny.
Marhule som odkostkovala a posekala v robote,dala som to do hrnca,pridala gelfix,1minutu povarila,potom cukor a dalsich 7minut povarila a bolo to hotove.Ja som robila z 6 kg,robila som to na 2x a fakt je dzem vyborny.
@snehulka24 fu tak to neporadim-nepripalil sa?-ja som varila vcera a tiez varim len s cukrpm do odvarenia vody ,ja nemam rada tie zelatinove .No a varit take mnozstvo je ozaj dost skus nabuduce polovicu a urcite sa podari.
@snehulka24 jj, mne sa to minule stalo tiez...je to tym, ze si to dlho varila a ten cukor proste prihorel. Ono chutovo nebude zly, len nebude taky pekne svetly.
Ja robim dzem tak ako ty, len nevarim to vsetko spolu, ale si odoberam na panvicku po trosku, kde tu hmotu miesam a ked sa ti robi taka cesticka v strede, tak lejes do poharikov. Taka jedna panvicka trva asi 10 minut, ani nie. 5 hodin je straaaasne vela.
@magimi no hej, 5 hodin je vela a to som uz mala riadne nervy na konci 😉 Ak sa bude dat jest, to je hlavne, mrzelo by ma, keby som ho musela vyhodit ;0(
@snehulka24 ahoj, ja som tento vikend robila tiez marhulovy dzem. Pouzila som zelirovaci pripravok a klasicky cukor. Ja to zasypem, pomixujem a hned varim. Necham prevriet cca 5min a davam to rovno do poharov. Ak to necham dlhsie vriet, je z toho potom straaaaasne husta hmota. Prva varka tohto marhuloveho mi vysla taka tmavsia, tiez mi skaramelizoval cukor, ale chutovo je ok. Varila som to ale dlho (15 min. mi to vrelo). Druhu varku som nechala vriet len 5min a vysla krasne oranzova. Inak, to ze mi to skaramelizovalo sa mi stalo prvykrat, varila som aj ceresnovy, nektarinkovy, visnovy a tie mi vysli krasne. Este dufam, ze mi tie dzemy vydrzia cez zimu 🙂
@traktor robim to uplne rovnako a urcite je to najlepsi sposob 😉,
urcite by som nepridavala ziadne zelirovacie pripravky, kyseliny a co ja viem co, aky ma potom vyznam robit domaci dzem ked tam potom pridate umeliny?? nechapem...
@zuzka_bluzka:
Pektin je zelirovaci prostriedok, ktory sa nachadza v jablkach a citrusovych plodoch. Ma zahustujuce vlastnosti, teda lekvar netreba varit do mrtva, kym sa odpari vsetka voda. Tym nekonecnym varenim sa zabije vacsina vitaminov.
Kyselina citronova sa tiez nachadza v ovoci, najma citrusovom. Je to antioxidant, teda ovocie nezmeni farbu (hadaj, preco sa do krajanych alebo postruhanych jablk v receptoch pridava citronova stava? 😉). Okrem toho je to konzervant.
Ziadne umeliny ani chemia siroko-daleko. Ked nechces davat kupovany prasok, mozes pridat jalbka na zhustnutie (maju neutralnu chut a nebude ich citit, ale pektin z nich ti zahusti lekvar) a stavu z citronov (nezafarbi sa ti ovocie).
Ja osobne robim dzemy so zelirovacim cukrom, najradsej 3:1 hotovym z obchodu. Teda 3 diely ovocia a jeden diel zelirovacieho cukru 3:1. Ovocie pripravit, hodit do hrnca, pridat cukor, par minut povarit, spravit zelirovaciu skusku, naplnit do poharov. Pohare zatvorit, otocit hore nohami do vychladnutia. Po vychladnuti otocit zase vieckom hore a odlozit. Hotovo.
ZA(dne)VE(lke)S(rani) 😉
@k_a_j_k_a ja by som sa radsej vyhla zelirovacim prostriedkom, ale rozhodne som to nechala strasne dlho vriet a zrejme sa mi aj vitaminy stratili 😢
@ichbinich Nabuduce dam jablka 😉
@traktor @zuzka_bluzka a kolko casu nad tym stravite, ked tam nedavate ten zelirovaci prostriedok? Lebo ja sa priznam, ze sa mi nad tym nechce stravit vela casu.
@snehulka24 uz som aj ja rozmyslala, ze ako to spravit bez toho, ale som leniva 🙂
@k_a_j_k_a ja robim v domacej pekarnicke ale musi tam byt program na dzem,ona to vari sama a tak ja mozem medzitym ine robit 😀 😀 😀
@anabelka83 aj my mame pekarnicku, minuly rok som tak robila aj ja dzem. Bola to lahoda. Tento rok nam vsak odisla nadobka v pekarnicke a na novu nevydalo. Cize vsetko robim teraz rucne. 🙂
ja varím džemy tiež ako @traktor po naberačkách. len kým pridám do pomletého alebo odšťaveného ovocia cukor, najskôr ho nechám len tak povariť (aj dve, tri hodinky vrie na miernom ohni), aby sa prebytočná voda čo najviac odparila. až potom pridávam cukor, rozmiešam, nechám stáť do druhého dňa a potom varím po naberačkách. po odvarení vody (hlavne pri jahodovom, ríbezľovom, malinovom džeme) to ide oveľa rýchlejšie a cukor sa nemá kedy pripáliť. džem je chutnejší.
@k_a_j_k_a ak tam mám dať želírovací cukor, tak si ten džem môžem kúpiť v obchode 🙂 . včera som varila ríbezľovo-jahodový džem. deň dopredu som odvárala čistú šťavu asi 2 - 3 hodinky za občasného miešania. včera som uvarila 25 presnidávkových fľaštičiek za cca 1,5 hodiny. marhuľový džem trvá ešte menej, lebo je hustý už po pomletí. v konečnom dôsledku som pri varení džemu strávila menej, ako zakladateľka témy.
@k_a_j_k_a marhule som varila už aj tak, že som ich nechala variť polené bez cukru (zo začiatku som pridala asi 1 dcl vody, aby neprihoreli, kým pustia šťavu) a keď boli čiastočne rozvarené, rozmixovala som ich ponorným mixérom. na marhule dávam 400 g cukru na 1 kg ovocia. väčšinu ostatného ovocia najskôr odšťavím a potom dávam od 400 g cukru/1 l šťavy (šťavu meriam hneď po odšťavení, nie vtedy, keď je už odvarená) napr. pri malinách po 600 g cukru/1 l šťavy pri červených ríbezliach.
Nič iné ako cukor pri džemoch nedávam. Len ovocie, kombináciu ovocia a cukor. Akurát som čítala, že je výborný džem marhuľa+čierne ríbezle.
@snehulka24 aj my varime ako traktor a posledny a stale je tmavsi kvoli tomu, ze cukor ti tam karamelizuje urcitym sposobom
@traktor Ahoj, prosim Ta, aj potom dzem sterilizujes?
@snehulka24 skaramelizoval ti cukr, 100 %, já vařím pouze po 1 kg, meruňky nemixuji, jen na drobno pokrájím, rozvařím s trochou vody, rozmačkám je šťouchadlem na brambory ( my totiž máme rádi v marmeládě kousky), pak gelfix 2:1, trvá to asi 15 minut, naleju do skleniček a obrátím dnem vzhůru, nesteriluji
@snehulka24 ja som tiez teraz robila dzem ale s zelirovacim pripravkom http://www.madami.eu/produkty/dehytratovane-vyr... citala som, ze marhule aby nestmavli je treba pri cisteni dat do vody asi 3 lyzicky kyseliny citronovej... a podla mna sa dlho varil a cukor skaramelizoval, aj preto moze byt hnedy