Prosim Vás má niekto vedomosť v ktorom obchode kúpim obyčajnú sol bez jodu? V obchode predavačky nevedia. Keď im tvrdím že vždy boli vedla seba s jodom a bez jodu tvaria sa nevedomo napísal by som aj ináč … No robte kyslú kapustu alebo klobásky s jodidovanou solou? 🙏🙏🙏😊
@thirstymonk aj keby tam ten jód necítil nejde o to, ale môže byť ze jód nesmie užívať. Vtedy treba dávať bezjodovy sol
@thirstymonk v každej téme sa snažia vyjadriť a pritom nevieš a len sa rozmiešňuješ.
aj klobásky aj kyslú kapustu robíme s jodidovanoou soľou. Ten jód tam má svoje opodstatenie.
napr: https://www.noviny.sk/slovensko/143003-priidava... https://www.npz.sk/sites/npz/Stranky/NpzArticle... Ale jasné, ak ho zo zdravotných dôvodov nemôžeš, je to iné.
@stellarstar Jód patrí medzi základné stavebné prvky nášho tela a vylúčenie jódu nie je zlučiteľné so životom. Okrem toho, alergia na jód z pochopiteľných dôvodov neexistuje. Nedávno tu bola téma, že soľ je slabo slaná. No mám dosť niekedy...
a otazka preco musi byt do klobasok bez jodu ? vzdy sa pouzivala presovska sol a ta mala jod. treba si nastudovat preco je jod v strave dolezity, pokial clovek nema problem so stitkou.
inak staci dva kliky
https://potravinydomov.itesco.sk/groceries/sk-S...
a kopec inych staci pozrit google
@stellarstar pise o klobaskach,nie o zdravi
@yosi áno ale napr pri niektorých DG štítnej žľazy sa jód nesmie prijímať
@zuzinabila ja viem ale aj vtedy to platí
Normálne robíme aj klobásky a aj komplet zabíjačku a bežnou soľou...aj kapustu. Ani endokrinologicka mi jodovanu sol teda nikdy nezakazovala - ani mame a sestre. A vlastne jediná nejodovana, ktorú poznám, je tá, čo dáva mon ujo poľovník srnkam takú v kocke 🤷
@stellarstar Ja teda nie som lekár, ale viem, že bez jódu nedokáže štítna žľaza produkovať niektoré hormóny ktoré sú nevyhnutné pre život. Nedostatok jódu vedie k niektorým závažným chorobám a poškodeniu mozgu.
@martul V každej nie, len v takej, v ktorej mam nejake vedomosti a ľudia, ktorí tam riešia, sú úplne mimo.
@yosi PResne tak, jod je zakladnou hybnou silou štítnej žľazy. Dokonca v prípade jadrového konfliktu/havarie vzniká radioaktívny izotop jódu, ktorý je smrteľný. Polčas rozpadu má cca 14 dni (nechce sa mi hľadať presne nukleonove čislo, sory, som lenivy). Vtedy sa uživaju jodove tablety, ktorých úlohou je nasýtiť štítnu žľazu jodom, aby ten radioaktivny zo vzduchu sa do nej nedostal.
Bez jódu by život neexistoval. V kile soli je myslím 30mg jódu, čo je skoro nič. Práve preto sa soľ jodiduje, aby sa zlepšilo zdravie globálne celej populácií, lebo všetci solíme.
@stellarstar Prečo by nesmel uživať jod? JE to hluposť. Môže existovať choroba, pri ktorej treba obmedziť príjem jódu, to nepopieram (len o takej neviem), ale bez jódu život ľudský nemôže existovať. To je akoby sme chceli vylúčiť z potravy síru, alebo vodík. To sa proste nedá.
@thirstymonk Na MK je možné kadečo. A ešte keď sa dozvedia, že aj glutaman je nášmu telu prirodzený, tak budú páchať hromadné samovraždy 😂
@yosi keď nie si lekar tak to na nete naštuduj pri kt prípadoch sa jód nesmie užívať, uplne jednoduché
@thirstymonk pre teba to tiež plati, naštuduj na nete pri kt prípadoch sa nesmie užívať jod
@stellarstar Možno niektoré diagnózy si vyžadujú kontrolované dávky jódu, ale určite neexistuje diagnóza kde sa jód vylučuje lebo by to okamžite viedlo k poškodeniu mozgu.
@yosi ešte raz, naštuduj si to, som zdravotník tak snáď viem
@stellarstar AI vraví že:
Jód sa nesmie užívať alebo treba byť opatrný v nasledujúcich prípadoch:
Hypertyreóza (zvýšená činnosť štítnej žľazy)
Nadmerné množstvo jódu môže ešte viac stimulovať štítnu žľazu a zhoršiť príznaky, ako sú nervozita, tachykardia alebo potenie.
Autoimunitné ochorenia štítnej žľazy
Napríklad Gravesova choroba alebo Hashimotova tyreoiditída. Nadmerný príjem jódu môže spôsobiť zhoršenie autoimunitnej reakcie.
Alergia na jód
U osôb s precitlivenosťou na jód môže jeho užitie vyvolať alergické reakcie, ako sú vyrážky, opuch alebo anafylaktický šok.
Dermatitis herpetiformis (Duhringova choroba)
Ide o kožné ochorenie spojené s celiakiou, kde môže jód zhoršiť symptómy.
Poruchy obličiek
Pri vážnych ochoreniach obličiek môže byť jód toxický alebo spôsobiť ďalšie problémy.
Liečba rádioaktívnym jódom (pri štítnej žľaze)
V tomto prípade by sa malo vyhýbať potravinám a doplnkom s vysokým obsahom jódu, aby bola liečba účinná.
@yosi Čo glutaman. Ešte keď sa dozvedia, že taurin je obyčajna aminokyselina a nevyrába sa z byčích vajec (a keby aj, tak čo? Klobasa sa vyraba z bravčovych čriev a žijeme).
A ked sa dozvedia, že umelé sladidlá sú vlastne zdraviu prospešné... a že dokonca GMO potraviny sú zdraviu prospešnejšie ako prírodné, to ešte len budú fukoty 🙂
@rudy333 NIKDY opakujem NIKDY sa nepredavala jedla sol bez jodu. Jodid alebo jodicnan sa tam pridava podla normy ktora stanovuje jeho mnozstvo na zaklade potreby cloveka v roznych krajinach..
Robila som x rokov priamo vo vyrobnom podniku. Za ten cas sme vyrobili mozno do 5kg jedlej soli bez jodu na priame poziadanie od ludi ktori kvoli diagnoze (stitna zlaza) nemohli konzumovat jodovanu sol.
@thirstymonk mne toto sem kopírovať naozaj nepotrebuješ
V BIO obchodoch majú, na 100%. Kúpiš ju aj v obchode, bude mať nápis morská soľ (ja ju kupujem pravidelne a jód neobsahuje). Tiež som bežnú soľ ešte bez jódu nevidela.
https://www.zdravysvet.sk/p/morska-sol-nerafino...
@tamitamitami jod obsahuje aj morská, ale nie pridaný 🙂 Čiže je ho menej, ale je tam
Inak to je dobrý oximoron, že nedávať do klobás jódovú soľ lebo je to nezdravé - veď už len samotná klobása je v podstate nezdravá😃😃
@tamitamitami mozno sa jodid nepridava ale aj tato sol jod podla vyhlasky musi obsahovat v predpisanom rozsahu (ma prirodzeny obsah jodu). Tu je vyhlaska, cast jedle soli.
https://www.zakonypreludi.sk/zz/2015-309#f4415117
Kúpiš napr. v Centralcheme, chlorid sodný p.a. 😅 tam ju kupujeme do labu… ale nehovorím, že to odporúčam do kuchyne 😄
@rudy333 jasne, ze robime s jodidovanou solou 🤦 to je povazovane za standard. Bezjodidovu sol kupis max tak v dajakych bio-eko obchodoch so zdravou vyzivou.
A vies o tom, ze ten jod tam absolutne necitis? Vies vobec,.preco sa sol jodiduje? Nie, nevymyslel to bil gejc, aby znizil populaciu.