Ahojte
Môžete mi poradiť, odporučiť kde na internete môžem zohnať dobru vanilku. Lebo tie v obchodoch sú ako suché konáriky 😒
ďakujem
@katkadrobna http://www.biologika.sk/e-produkt-1489-34-vanil...
paci sa,overene 😉
www.prava-vanika.sk
overený obchodík, veľa druhov, návody, super cena objednávam pravidelne budeš spokojná.
Môžem len odporúčať.
kup si semena a mozes si pestovat vlastnu vanilku doma.
Aaaaa este:http://www.vanilkove-lusky.cz/
Objednávam si z www.prava-vanilka.sk už niekoľko mesiacov a som maximálne spokojná.
Ak zaplatíš prevodom máš 6 percentú zľavu a nákup nad 15 eur poštovné zadarmo.
Aj ja nakupujem na www.prava-vanilka.sk, raz som u nich vyhrala v sutazi vanilku zdarma.
Rozmyslam, ze si vyrobim vlastny vanilkovy extrakt do pecenia. Mate s tym niekto skusenost? Aky alkohol je najlepsie pouzit?
@mia_mare
ja som si urobila. najlepsia je vodka, pretoze nie je aromaticka. nechat stat cca 2 mesiace. myslim, ze tak bolo v recepte. mne to takto stoji uz 6 mesiacov a extrakt je aromatickejsi. zaroven ked mam dalsie struky tak dolievam a pridavam. minula som svoj vanilkovy cukor, tak som tam dolozila ten struk, co mi zostal.
ahoj, dobrú vanilku kúpiš aj cez net na www.pesiazona.sk, vyskúšaj to tam pokukať
@stardust:
Vanilka je orchidea a tie sa nemnozia len tak doma semienkami 😉
My mame dve vanilky doma, jedna ma uz tych 6 metrov, ktore treba, aby vobec kvitla, ale este nam nekvitla. Potom ju treba opelit, co sa tiez robi specialnou technikou, struk musi dozriet, ale nie prezriet, to trva pol roka. Po zbere vanilky zacina najviac prace s fermentaciou... Kazdy den sa vanilkove struky vynesu susit na slnko, vecer sa odlozia zabalene v dekach do krabic, na druhy den to iste. Pocas dna sa kazdy jeden struk masiruje, a zase sa susia. Tento kolotoc trva niekolko mesiacov - to je aj dovod, preci je prava vanilka draha. Lebo kazdy jeden struk ma kazdy den niekto v ruke po dobu niekolkych mesiacov! Potom sa vanilky triedia podla dlzky a kvality, zabalia a nechaju odpocivat. Az potom su hotove na predaj.
@mia_mare: Ako ti pise @bets, najlepsia je vodka. Struk vyskrab, ale pridaj aj ten struk, v nom je tiez vela aromy. Ked pouzijes vanilku, mozes dat vyskrabany struk bud do tej vodky, alebo do cukru. Proste zakazdym si tam pridas este dalsi struk. Alebo si ho hod do kavy 😉
Vyhoda extraktu je, ze mas aromu hned. Teda je super do kremov. Lebo vanilka potrebuje cas alebo teplo, aby sa rozvinula aroma. V extrakte je uz aroma extrahovana, takze to hned chuti vanilkou. Ked pridavas vyskrabany kaviar, musit krem nechat niekolko hodin "dozriet".
@bets:
Vanilku mame vnutri, je to tropicka rastlina. Potrebuje teplo, vela svetla a vlhko. Navyse je to lianovita rastlina, potrebuje oporu. My sme to vyriesili tak, ze mame natiahnuty drot po dlzke asi 2,5m (vodorovne), prvych 30cm rastie dohora a potom je omotana o ten drot. Ked dorastla na druhy koniec drotu, otocili sme ten koncek, aby zase rastla smerom spiatky. Na to, aby kvitla, musi mat tych min. 6 metrov, stonka musi byt minimalne hruba ako prst a listy musia byt min. 12cm dlhe. Toto vsetko splnala uz minuly rok, ale potom sa nejak zasekla... Teraz manzel nainstaloval automaticke postrekovanie, cim sa zvysila vlhkost, tak dufame, ze sa dockame aj kvietkov... Ale s tou fermentaciou neviem-neviem, ci sa na to dam 😉
Druha rastlinka je zatial mensia, ma v kvetinaci taku podporu z drotu, zatial jej staci.
@limoncino: Prosim, rada pomozem 🙂 Inak, Johanna Maier (jedina 4-ciapkova kucharKA na svete) dava vyskrabane struky do rumu a potom ten vanilkovy rum dava vsade tam, kde sa pridava rum 😝 Takze je to vec chuti, com mas radsej. Ale niekde zase ta chut rumu moze prekazat.
Hej, na tej uvedenej stranke pisu, ze Malinovo. Ja som u nej nenakupovala. My mame sami obchod s vanilkou a delikatesami, tak mam doma vanilky vzdy dost 😎 😉
@bets: Ked to clovek vie, tak chape, ze je draha 😉
Inak, kvietky su otvorene vzdy iba pol dna, jeden za druhym, takze v case kvitnutia musia farmarti chodit DENNE k rastlinam rucke opelit kazdy jeden kvet... Jediny prirodzeny opelovac (nejaky druh vcely) zije iba v Mexiku, odkial vanilka povodne pochadza, a nepodarilo sa tu vcelu udomacnit inde. Tak sa opeluje rucne specialnou technikou...
Inak, ta pani z Malinova ma na obrazku kvietok Phaleanopsis pred strukmi a nie vanilku 😉 Ale tuto chybu robia aj velky vyrobcovia potrevin, kde ma byt vanilka, su na fotke struky a casto aj kvet, ten ale nie je skoro nikdy vanilka, ale ina orchidea 🙂 Aj preto chceme, aby nam nasa konecne kvitla, aby sme si mohli spravit fotky s kvietkom 😉
@ichbinich a skutocny kvet je aky, je zlty?
a ja som si skor myslela, ze tento druh orchidei je vzacny, ze rastie iba v niektorych lokalitach, ze preto je vanilka draha...
a ona je narocna aj na pestovanie, aj na zber ci spracovanie...
beznemu spotrebitelovi sa asi neoplati pustat do pestovania.
@bets: Ten kvet, co som videla v botanickej zahrade, bol skor biely so zelenkastym a zltkastym nadychom.
Bezny spotrebitel urcite nepotrebuje pestovat vanilku, to iba my s manzelom sme taki sialenci 😀
No cena vanilky je aj tym, ze sa dopestuje iba v tropickych podmienkach, potom je dost hakliva no a najma to opelovanie, fermantacia, dozrievanie, ze to je vsetko rucne a dlho trva...
Inak, preco vzdy potreviny s vanilkou zafarbuju na zlto betakarotenom je preto, lebo pravy puding je so zltkami, ktore farbia na zlto... A vanilka sa pouziva asi najcastejsie do plniek. Lebo vsak len ten kaviar nefarbi vobec a extrakt sa zafarbi na tmavohnedo (ako cola), lebo sa pusti farba zo strukov.
Ked si precitate zlozenie potravin, co maju vanilku, tak tam je zvycajne vanilkovy extrakt a mlete vanilkove struky. Extrakt kvoli prichuti a mlete struky kvoli ciernym bodkam... Tie extrahovane vyluhovane struky susia a melu, aby sa mohli pridavat a sugerovat spotrebitelovi, ze tam je cela vanilka 😉
@ichbinich
no pekne.
mna hneva, ked sa napr. vanilkove pudingy zafarbuju na zlto farbivom E104, pricom neziaduce ucinky ako alergia a hyperaktivita nie su zanedbatelne, hlavne pre male deti. v tychto beznych pudingoch po ciernych bodkach ani chyru ani slychu. v bio pudingoch su vidno nejake bodky, ale ze su to mlete struky ma teda nenapadlo
@bets: no tak ked uz mas doma struky, sprav si puding sama 😉 zlty bude od zltkov, husty od maizeny, das tam dobre mlieko, cukru podla chuti a pravu vanilku. Ziadne ine zahustovadla a farbiva tam nebudu... 😝
Ked budes varit, vyskrab struk, pridaj semiacka do mlieka, a hod tam aj ten struk. Ked puding uvaris, struk vyber. Mozes ho s kludom oplachnut a hodit do extraktu alebo cukru alebo do kavy. Ma dost aromy 🙂
Tak, a teraz som hladna, lebo furt citam a pisem o jedle 😀
@ichbinich ja by som si pozrela foto tej vanilky už teraz, bez vykvitnutia...
ja som raz videla dokument o vanilke, z ostrova Réunion a to bola fakt makačka... Presne ako vravíš, ráno to nosili na slnko, večer to zbalili...
My, bežní spotrebitelia sme bohužiaľ zvyknutí na umelú vôňu vanilky, vanilkového a vanilínového cukru, ja som si urobila svoj domáci cukor a priznám sa, že mi to najprv vôbec nevoňalo, nadávala som si, čo som to zase kúpila za zázrak 😀, v krémoch ten cukor veľmi necítim, pretože mám chuťové aj čuchové bunky zvyknuté na umelinu... Skúsim ten extrakt. A s tým rumom to tiež neznie zle, ja ho rada pridávam do krémov 😅 😅 😅 spravím jeden s vodkou a jeden s rumom, mmch, musia byť v tmavých fľaštičkách??
v Mexiku 😅
@limoncino: Staci, ked ho budes mat v spajzi alebo skrinke, proste nie na svetle alebo slnku. Mozes dat do srobovacich kompotovych flias, bude sa ti tam lahsie pridavat ako alkohol, tak aj dalsia vanilka.
Vo vanilinovom cukre je cisty vanilin. Vanilin vznika ako odpad pri spracovani dreva. Na celom svete sa produkuje tym padom tolko vanilinu, ze ho nemozme ani spotrebovat... V pravej vanilke je vyse 40 roznych arom, aj vanilin, ale nie iba 😉
Mam kamosku, ktora neciti cisty vanilin. Vzdy sa cudovala, preco nema rada vanilkove produkty z obchodu, az si raz kupila pravu vanilku 😀
@irsina83: No, priamo v Mexiku asi hej, ale z Europy je tazke sa dostat ku kvalitnej(!) mexickej vanilke. V Europe sa najcastejsie pouziva vanilka z Madagascaru.
@katkadrobna ta od dr. oetker v sklenenej skumavke sa mi zda celkom oki ... teda neviem aka ma byt naozaj, ale tato sa mi nezda sucha ...