Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu ako zvládate každodenné varenie pre rodinu,máte v tom nejaký systém,alebo plán myslím tým hlavne obedy, my sme sa doteraz stravovali každý v jedálni,ale keďže som ostala na MD budeme sa stravovať doma, ďakujem.
@helmanka nezvladam a kym som bola na MD ani som nezvladala. vsetci sa stravovali mimo domu a ja som varila tak na3dni. vecere len take klasicke rychlovy( spagety, parky, chliebs nátierkou, dojedance... volnotvorba)
neznsam varenie 😀 nastastie mam stravnikov co su ochotni jest aj 2dni to iste
@helmanka no este dodatok, ja nemusim polievky takze viacmenej som ich varila len na viked, co mne bohato stacilo a naucila som sa ani ni ze varit ale rurovat 😀 (= varim v rure) a panvicovat
grilovane kura, ryby, maso, pecene zemiaky, spizy... roste jedla co sa robia same a netreba pri nich stat
@helmanka nevar kazdy den, var tak na 2 dni aspon - aby si nestala len pri hrncoch. a ak zvysi 1-2 porcie, supni do mrazaku v doze, ked nebudes mat cas na varenie, akoby ti z neba spadlo 🙂
a ak si systematicky clovek, urob si napr tyzdenny zoznam - v po segedin, v str francuzske krumple, piatok buchty na pare a vikend kura🙂 budes mat dost skakania okolo maleho, takze ak sa ti podari kazdy druhy den, tak tie ostatne budes najskor prat a zehlit. a tiez - aby simala na varenie cas - ked dieta bude spat, resp. ked ho bude mat kto postrazit.
Každý druhý deň,a lebo každý deň.. ale na striedačku... raz druhé na dva dni a druhý deň polievku na dva dni.. a každý deň je tým pádom nová kombinácia 🙂))
suhlasim uplne s tym, ze nevarit kazdy den, ale na viac dni...nebyt otrokom v kuchyni, ved su i dolezitejsie veci na praci - napr. vychadzka s malym vonku 🙂 ... ja som doma uz vyse troch rokov a som vdacna za kazde jedlo, ktore nemusim urobit sama, ale ho dostanem hotove na tanieri 🙂
ja polievky varim cez vikend, jedla varim na 2-3 dni, vzdy si v piatok spisem jedalnicek na cely tyzden a potom idem na nakup, vecere suche, natierky, zelenina, tousty, parky
varim tak na 2-3 dni detom skor polievky a tak rychle jedla manzel je kuchar tazke nieco podonasa aj on akurát varim,e poriadne len cez vikend sem tam nieco upeciem alebo cukraren to isti 🙂
a este presne - zaraduj na striedacku aj nenarocne jedla na cas a pripravu, ktore zvrtnes v jednom hrnci. ja som napr preto zavarila kotol leca - moj to ma rad a z pohara si ho zohreje aj sam. na tple ranajky/ci veceru - casto stacia toasty/zapekanky. alebo sup len pecene krumple z plechu so slaninkou 🙂 nestan sa kazdy den mat 3 chodove menu so zakuskom, ale si povedz - 1 teple jedlo denne a ostatne je bonus 🙂 lebo budes mat dost roboty okolo baba. okrem toho osobitne budes dost dlho varit aj jemu ...
mne pomaha najviac mraznicka, domace buchty na pare/slivkove knedle a pod - to mam namrazene v sackoch a ked nestiham varit, chlap si len rozmrazi a zje(on ma ale take sladke velmi rad)
alemrazim napr aj segedin ked ho mam vela, aj sote - a to mu potom uz ln vytiahnem a zvrtnem daku prilohu a hotovo. mam dozy do mraznicky akurat na jednu porciu. aj ty si nakup take, aby ti vyhovovali, ak budete jest dvaja, tak vacsiu. jeden den sa zakopes pri hrncoch, pobalis do mrazaku a inokedy si budes moct vdaka tomu urobit volno. rano vyberies, pomaly sa rozmrazi a obed hotovy.
ja som si zvykla tiez robit a hladat jedla v jednom hrnci a nenarocne na pripravu, tu klasiku ze nedelna polievka, druhe a kolac nepraktizujem, toho je dost ked ideme bud k mojim rodicom alebo k svpkrovcov
fuuuu nevarim kazdy den. Navarim viac a je sa dva dni. Ja som s velkou radostou nabehla na nemecky system, ktory doniesol so domacnosti moj nemecky muz. Tu je zauzivane viac-menej sladke-rozumej müsli, lekvar, med atd.-ranajky, teple obedy ale len jeden chod popripade este salat k tomu (cize bud nejaka polievka, hlavne kremova, husta, alebo co my na SK pozname ako hlavny chod. Spolu to tu nie je zauzivane.) a vecera je bud zvysok z obeda ak niekto chce ale väcsionou len chlieb. Cize vecera sucha a "slana", t.j. salama, sunka, syry, surova zelenina, chalani radi piju studene mlieko. Inak tiez varim viac naraz, napr omacky na cestoviny alebo lasagne sa daju zmrazit cele, pecene mäso sa da zmrazit, kremove polievky atd. Potom ked nie je cas varit, tak vytahujem z mraziaka. A tiez velka pomoc su dobre tlakove hrnce.
Varim na cas nenarocne jedla.Obcas nejaku specialitku.Kedze chodim do prace,tak varim na dva dni,ale samozrejme take jedlo,ktore sa da jest aj na druhy den,napr.maso so stavou,segedin,masko na kyslo so smotanou a taketo podobne.a najviac milujem leto,kedy je kopec domacej zeleniny,ktora sa rychlo uvari
@ukulela super. Podobne aj u nas. Urcite veci varime vo velko a sa mrazi. Buchty a plnenu papriku mama par krat do roka, ked ideme na SK. Mama mi narobi za plny mraziak a ja doma uz len vytahujem. Inak u nas vari viac-menej muz, to skor ja som taka "leniva", ze on co namrazi, ja vytahujem. On vie lepsie varit ako ja, to ja zase lepsie peciem a varievam slovenske jedla, ktore mu velmi chutia. Inak, vyuzijem vzdy, ked ma muz cas, aby varil on. 😀 😀 😀 😀 😀
@eeffka , Kedze manzel aj obaja synovia su celiatici tak sa stravuju doma a este aj balim muzovi obedy do roboty. Niekedy mi to vyjde aj kazdy den.inokedy raz za dva a obcas aj raz za tri . neskutočne ma to varenie obťažuje 😀 Nastastie mm zje vsetko, horsie to je so synmi, maso nelubia ani zeleninu a var! Stihat varit musim inak by sme boli hladni. A teraz pri dvojkach mi varenie niekedy trva aj niekolko hodin , lebo musim stale od toho odbiehat za nimi. Najradsej by som bola keby sme nemuseli vobec jest 😀 System v tom nemam ziadny, lebo moje dvojky su kazdy den inak. A ked tak dlhsie spia tak to je az poobede. Ale inak tiez niekedy robim tak ze urobim viac a zmrazim alebo dam do zavaraninovych poharov takw horuce - zavriem a po vychladnuti dam do chladnicky. Potom za par dni uz len vytiahnem a urobim bud so smotanou alebo so zeleninou alebo hocijako ako nam chuti.
Varim kazdy den, niekedy kazdy druhy den hned rano ako vstaneme, o 9-tej mam uz vacsinou navarene a to varim kvoli detom polievku aj druhe. Ale vsetko take jednodchsie veci, typu maso na prirodno, cestoviny, halusky, apod. Niekedy mam cas sa vyhrat s kolacom alebo pagacmi poobede, ked deti spia, ale kolace ficia tiez len take jednoduche. Cez vikend je viac casu aj na rezne 🙂
A inspiraciu beriem z roznych kucharskych knih, z netu, alebo z receptov v TV, ale po rokoch uz clovek aj tak vari to iste dookola. Odporucam pridat sa do skupinky Co dnes na obed: https://www.modrykonik.sk/group/2000/detail/
ja mam Papinak (tlakovy) hrniec a ten je super a tak isto mam taky keramicky hrniec co vari jedlo 8-10 hodin, je na elektriku a aj v nom rada varim bud tam nahadzem jedlo vecer alebo rano pred pracou, robim tam gulas,stroganov, vseliake meso, tiez nevarim kazdy den aj ked je tomoje hoby,varim tak 3-4 do tyzdna a v nedelu zasadne nevarim to si robime rozne vylety s detmi, bud zjeme co ostane, alebo navari mama alebo supne mrazenu pizzu do rury,mne je skoda zabyt 2-3 h varenim ked mozeme si oddychovat 😉
Varila som kazdy den teraz uz kazdy druhy cez vikend aj polievky aj druhe jedine co si daju moji aj na dalsi den je moj kotlikovy hovadzi gulas jednoduchy obed vie uvarit aj moja 11 nast rocna uplne vpohode ak je nieco v jedalni co nemusi ide na nakup a uvari tak ze nam ostane na veceru
Varím rada a ešte radšej pečiem. Vždy som chcela byť kuchárkou, ale nestalo sa tak. Tak varím rodine, keď som na MD. Niekedy navarím na 2 dni. najma jedlá, ktoré sa dajú zohriať - maso. všetci sa stravujú doma. Dokonca mám lístky od mm, za ktoré nakupujem maso.
@helmanka varim kazdy den, nevarim polievky, len hlavne jedlo, k tomu salat. polievky robim len v zimnych mesiacoch. aj to okrem slepacieho ci hovädzieho vyvaru navarim na jeden den. cez tyzden varim rychle recepty - 20-30min. pripadne veci, ktore sa varia same, priprava max. 20min...priblizny jedalnicek si robim na 2 tyznde dopredu a podla toho aj nakupujem. vecera je sucha...manzel sa stravuje v praci...takto to robim odkedy je starsi na svete...
Kks, som bola zvedava a teraz som hladna 😀
varim kazdy den, vecsinou rychle polievky zelenina+obilnina alebo strukovinove a rychle jednoduche jedla (cestoviny, pseno, polenta, prazena ryza, miesany salat), pouzivam mrazene polotovary ako pirohy, zeleninova zmes. meso a casovo narocnejsie jedla asi 2x za tyzden a velaaaaaaaaa, aby bolo aj na dalsi den
aj ja veľmi často varím v tlakovom hrnci je to rýchle a šikovné, snažím sa tak na dva dni, alebo jeden deň uvarím polievku na 2 dni a druhý deň hlavný chod na dva dni. často varím tzv. desiatové polievky - šošovicová, fazuľová, gulášová - je to husté a zasýti, tiež ak sa podarí navariť viac mrazím. v čase ak nestíham variť mrazák to istí....
Varim kazdy den komplet obed plus kazdy druhy den peciem. Varim hned rano akonahle otvorim oci 🙂 uz je to automatika. Jeme len cerstvo pripravene/uvarene jedlo. V podstate mam system, ze presne rozvrhnem ,ktory den co budem varit. Snazim sa sklbit cerstvost potravin, zdrave jedla a rychla priprava.
@kofoluska ale ved vacsina deticiek spociatku vela spi, preco by nemala cas navarit? A co bude jest ona?
@helmanka ja tiez varim na 2 dni a obcas nieco hodim do mrazaku. Malokedy je to nieco zlozite, navarim rano, alebo pocas obedneho spanku maleho, ale zase to nie je, ze stojim 3 hodiny pri sporaku. Napr. maso na hrasku, naporcovat, cibulka, osmazit, zaliat vodou, okorenit, pridat hrasok a vari sa. Zemiaky ocistim posediacky, trebars aj pri telke. Muzik ma rad jednoduchu kuchynu, pecena krkovicka, knedla a dusena kapusta; hovadzie stroganov; pecena kacka/kura; francuzske zemiaky; cestoviny; privarok s perkeltom; rezne na prirodno s volskym okom... Polievka je skoro kazdy den, pretoze doma som ja s malym, on uz papa vsetko prakticky.
@majka99999 Vyvediem ta z omylu, vacsina deticiek (najme tie kojene) ani spociatku vobec nespi, tak max.do pol hodiny,zazila som, boli to galeje, ty mas viac ako 2-rocne dieta a asi si uz zabudla na zaciatky.
Jedla typu pecena kacka/pecena krkovicka atd....nerobim ani teraz pri dospievajucich detoch (t.j. 3 hodiny pri rure kontrolovat maso), to nie je vobec jednoducha kuchyna. Jednoducha kuchyna je hodit rybu na panvicu, osmahnut z obidvoch stran a medzitych zbuchat salat-zdrave a rychle
@helmanka kazdy den nevarim a aj si namrazim. Bud polievku alebo aj druhe...zo zaciatku nam pomahala mama ci svokra,ktore navarili.
Ale zistujem,ze pri 2detoch toho stiham viac,ako pei jednom. Prosto praxou anevyhnutnostou.🙂)
A mam tlakove hrnce,co mi dost vsetko ulahcuje.