Ahojte rada sa inšpirujem na jednoduchý recept ako urobiť dobrú kapustnicu 😊 veľmi ju neobľubujem a zatiaľ som ju robila len raz. Sme dvaja nechcem ju robiť vo velikánskom hrnci bude stačiť taký klasicky ani maly ani veľký.
Viem že ju každý robí inak, chcem dať do nej susene huby, slivky a aj alkohol
Skôr mi ide o postup ako na to
@asdfka áno keď sa vari vonku v kotli viem že dávali aj alkohol neviem či červene víno alebo nejaký hnedý a bola perfektná, a nejaký pretlak dávate ? Najhorsie je že mám zozbierané od každého niečo a už viem čo mi v nej chuti len keď pozerám recepty každý je iny a keďže som ju ozaj len raz robila nechcem urobiť nejaký zly postup 😁 u nás sa dáva aj mäso rôzne
ja robievam roky takto https://varecha.pravda.sk/recepty/domaca-kapust...
Ja varim takto:Cibulu oprazim do zlatista,dam oprazit mäso,(bravcova lopatka)zaklad ako na gulas,da sa povedat,ked si pusti stavu dam neocedenu kyslu kapustu,(kupujem v Tescu)Varim pokial nie je mäsko mäkke.Dochutim,sol,kmin,korenie,lyzica cervenej papriky a par struckov cesnaku.Dobru chut🤗.Prajem veseleho Silvestra a uspesny start do roku 2024.🎆
Ja mam rada kapustnicu kde je klobasa uz nakrajana na kolieska, moj muz ma radšej ked je klobasa vcelku resp na polovicu, tak sme nasli kompromis a robievam takto: spenim cibulku na nu dam kolieska klobásu, zatiahnem resp trosku ju pripeciem, pusti stavu,farbu aj chut, na to pridam neozmykanu domacu kapustu, kusok podusim pridam klobasu vcelku, udene masko, zalejem vodou, ked zovrie pridam dubaky ktore som si namocila vo vode. Vodu z dubakov nevylievam, ked dochucujem polievku a zda sa mi mdla prilejem z tej vody a necham prebublat. Moj muz ju ma rad s krupami, ktoré varim zvlast a do kapustnice pridam az ked ju dovarim, kedze krupy vypiju dosť vody, tak aby z polievky nebol privarok 🙂
Na cibuľke opražím kocky bravčového maska, osolím, posypem paprikou, podlejem a vložím kyslú kapustu, sušené huby a dolejeme vodou. Keď zmäkne, zahustím smotanou na var. s trochou muky. Servírujem s nakrájanou klobásou.
Dnes som robila..dám variť kapustu .údené rebrá.kwd zavrie hodím klobásky ( tie vyberám po cca 15 min.) Pridám bobkový list a cesnak na kocky.V inom hrnci varím vopred namočené huby .V ďalšom kastroli na masle a cibuľke( dnes som dala pór) pražíme na kocky pokrájané mrkvu.zeler a petržlen.maslom nesetrim..Po asi 5 minútach odstavim.dam mletú červenú papriku.mlete čierne korenie.mlete nové korenie.Toto dám do skoro uvarenej kapusty a aj huby.aj s ich vodou.Spolu sa to vari.ktm nie je mäkká zelenina.teda nie dlho.Dosolim a hotové.Extra urobím mrveničku aj extra ju uvarím.pridava sa až na tanier
Ja jedine takto, kto jedol velmi chvalil, recept mam od mamky.
750g br.plece
750g udene br. maso krkovicka, plece (udene, nie napichane co z neho tecie voda)
4 makke klobasky napr. Gombasecka od Baroni
1kg kysla kapusta (naozaj kvasena)
Susene hriby (vela aj 5 sackov co predavaju) namocit min 2h vopred
1 cibula, 6 strucikov cesnaku, rasca za 1PL, mleta cervena paprika cca 1CL, 1 maly pretlak, bobkovy list, sol
Velky vysoky hrniec, voda cca do 1/2, br.plece rozrezem na 2 ks a dam prikryte varit na 1/2h, udene maso rozrezem na 2 casti a pridam varit k masu, pridam namocene hriby, bobkovy list, rascu. Prikryjem a varim dalsiu hodinu. Pomaly buble ako ked sa vari polievka. Kapustu zlejem (stavu odlozim), premyjem, ak treba nakrajam na mensie a pridam varit k masu a hribom. Pridam 4 cele klobasky (predtym ich nahusto popicham nozom), nadrobno pokrajanu cibulu a cesnak aj 1 maly pretlak. Privediem do varu a na malom plameni varim cca hodinu prikryte. Pred dovarenim ochutnam, ak treba osolim (podla slanosti co pusti udene) pripadne dokyslim stavou z kapusty. Vyvarim lecky (fliacky).
Pred podavanim vyberiem kus z kazdeho masa a klobasku, pokrajam. Na tanier nalozim lecky, z kazdeho maska a klobasky a naberiem kapustnicu. Jeme k tomu zemplinsky cisty kolac (kolacok). My ju milujeme.
Mozu sa do nej pridat aj slivky (asi s hubami) ale u nas sa nedavaju, ani alkohol.
Vo vacsom hrnci roztopim mast, tak 2 vacsie lyzice. Ked sa roztopi dam na najmensi plamen a pridam lyzicu hladkej muky a maly pretlak.
Rychlo miesam aby neprihorelo a ked je zaprazka celistva podlejem poharom pripravenej vlaznej vody a rozmiesam.
Pridam balenie kyslej kapusty, kvoli muzovi odlievam vodu bokom, nema rad kyslu. Dolejem vody aby kapusta plavala.
Potom uz len pridam bobkovy list, rascu, susene hriby, cele cierne korenie, sol a cukor ( podla chuti). Dva struzky cesnaku a dve klobasky na kolieska. Trochu gulasovej zmesi a diabolskeho korenia.
Slivky nedavam ale miesto cukru by som sala slivky.
Potom varim aspon 2h. A na dohustenie davam struhany zemiak
U nás už niekoľko rokov robíme podľa tohto receptu a je výborná
https://www.mimibazar.sk/recept/9821/silvestrov...
@asdfka robíme podobne, ale zalejem ju vývarom z kostí, je potom bombovejsia
Ja na velky hrniec spenim 3 velke cibule, pridam mletu cervenu papriku, trochu kecupu alebo pretlaku. Do tohto zakladu dam 6ks nakrajanych zemiakov, poprasim hladkou mukou a oprazim. Zalejem studenou vodou, pridam nove korenie, bobkovy list a huby. V druhom hrnci si uvarim jednu plechovku kyslej kapusty asi 20 minut. Pridam 2 kocky masox, 2 klobasy a kapustu a chvilu povarim. Odstavim a vmiesam slahackovu smotanu 250ml
Vyvarim huby s klobasami, vyberiem klobasy, necham ich vychladnut, do hrnca dam kapustu, ked zovrie odstavim, pridam susene slivky a vratim spat nakrajane klobasy. Kedze kapustnice sa neda navarit liter, tak na druhy den nalozim do doz a strcim do mraznicky, ona sa v priebehu roka este zide, ked nebude navarene nic. Hub za hrst, klobasy asi 3, kapusty maly sacok a sliviek tiez za hrst a asi dve litre vody
Sranda, keď to čítam, to je ako téma, ako robíte majonézový šalát..každý po svojom ako mu chutí..človek si musí nájsť ten svoj správny recept.
Alkohol? To som este nepocula…
Ja poprazim cibulku s cesnakom, pridam kapustu podusim zaprasim cervenou paprikou, pridam susene slivky, huby klobasu a udene maso, zalejem vodou a varim 🙂