Jogurtová náplň na torte nestuhla - pomoc

melisssaa
1. júl 2014

Ahojte dievcata, prosim o pomoc. Prave sa na prianie manzela snazim vytvorit ovocnu tortu, ktora pozostava z piskotoveho korpusu a jogurtovo ovocnej vrstvy. Ta podla receptu pozostava z pol kila jogurtu, cukru, 200 g ovocia a 1 balicku zelatinoveho stuzovaca. Napriek tomu, ze na stuzovaci uvadzaju, ze by mal stacit na 700 g jogurtovo-ovocnej zmesi, ani po 3 hodinach v chladnicke poriadne nestuhla. Tak som sa to v navale paniky a zufalstva pokusila este raz vymiesat s pridanim normalnej uvarenej vychladnutej zelatiny, ale vysledok este horsi, nez predtym. No ako Pat a Mat... Chystam sa urobit tu napln odznova, nemam uz vsak dalsi stuzovac za studena, len obycajnu ciru zelatinu, ktora sa vari, a do obchodu sa uz dnes nedostanem.. Moja otazka: je mozne z cirej zelatiny, jogurtu, cukru a ovocia "vyrobit" tu nestastnu napln na tortu? Dakujem vsetkym skusenym gazdinkam za radu.

eeffka
1. júl 2014

@melisssaa zelatinu neznasam, a preto s nou nerobim, ale aby ti jogurt drzal musi mat aspon 10%, to je echt pravy smotanovy jogurt nie tie light grcky, menej % ti nepodrzi
nemas doma mascarpone alebo neochutene pomazankove maslo? toto zamiesat s jogurtom

este ma napadlo ze my sme nepecenu tortu robili len z cireho jogurtu, tak ked mas dole korpus skus potom tu plnku len poprekladat kus piskotami , teda ak mas, aby to podrzalo tvar

alieeenka13
1. júl 2014

@melisssaa ja si myslím, že za 3 hodiny to nemá moc šancu stuhnúť, takéto torty sa robia na celú noc do chladničky, ale zase želatína by mala stužiť skôr jogurt.

melisssaa
autor
1. júl 2014

@eeffka Velmi dakujem, nemam doma :( Naschval som kupila kvalitny velky grecky jogurt a az sa mi priecilo tam tu zelatinu davat, tiez ju neznasam, presne som si myslela, ze to urobim s mascarpone alebo prinajhorsom tvarohom, ale tie manzel nema rad a toto je oneskorena meninova torta prenho... Myslis, ze by pomohla aj dobre vymiesana sladka smotana? Asi uplne nie, co..

danielahamar
1. júl 2014

créme olé nemáš náhodou doma? želatínu nemám rada ani ja

stefka33
1. júl 2014

@melisssaa Ono by to malo ztuhnúť, zrejme by ti ztuhla aj predchádzajúca torta ak by si jej dala dosť času. Po troch hodinách to( z mojích skúsenosti) ešte nie je ono. Minimálne 6 hodín je potrebných. Najlepšie je nechať zatuhnúť cez noc.

ichbinich
1. júl 2014

@melisssaa:
Na obycajnu zelatinu treba vediet trik:
Daj ju napucat do mlieka, ak mas pomletu, ak mas listy, do vody.
Po napucani zohrievaj pomaly, nesmie sa varit! Asi na 40°C, kym sa rouzpusti. Na tej pomletej to pekne vidno. S listami nerada pracujem.
Potom do tej zohriatej zelatiny najprv RYCHLO a ZA NEUSTALEHO MIESANIA vpracuj za dobru naberacku tvojej jogurtovej zmesi. Az potom tuto prvu zmes vmiesaj do zvysnej jogurtovej zmesi. Ak by si vliala tu teplu zelatinu do chladneho jogurtu, spravili by sa ti hrcky zelatiny, ktore po prve uz nikdy nerozmiesas a po druhe "chybaju" v tej zmesi na stuhnutie. My sme tak pokazili niekolko tort, kym sme sa naucili tento trik.

POZOR: cerstvy ananas, kiwi a papaja "nicia" ucinok zelatiny. Ak mas toto ovocie, daj ho az navhrch ako ozdobu, nie do kremu.

Suhlas s @eeffka, skus pridat nieco, co je uz aj tak dost huste, ako to mascarpone alebo lucinu.

eikenella
1. júl 2014

@melisssaa a spravit to s kyslou smotanou? tie stuhnu

melisssaa
autor
1. júl 2014

Vidis, prinajhorsom skusim len ten jogurt... len som chcela nieco pevnejsie, aby sa to lepsie krajalo..

ichbinich
1. júl 2014

@melissaa:
Slahacka ti tu plnku "nadycha", ale neztuhne. To by si potrebovala o to viac niecoho na stuhnutie, ako napriklad tej zelatiny.
Ale tiez suhlasim s ostatnymi, 3 hodiny su malo. Pol kila jogurtu je dost vela masy na to, aby v chladnicke vychladla durchom durch, aj s tym stuzovacom.
Tuto riedku nevyhadzuj, zajtra bude perfektna...

luciahromadkova
1. júl 2014

dala si malo stuzovaca za studene, rozhodne treba 2-3 baliky, ale ak sa na to das znova odporucam ti kupit radsej creme ole vanilka alebo aj kokos das vyslahanu slahacku 1 ks, jogurt 500 ml (mozes aj mascarpone ale nemusis), ovocie nakrajane nadrobno, trocha cukru- podla chuti ale nemusi byt a na zaver tam len prisypes ten prasok creme ole.... on funguje ako stuzovac- takze to hned akoby stuhne, podla mnozstva 1- 2 bal. aby to malo kremovu konzistenciu 🙂
pozri moj album s tortami vsetky su robene slahackovými kremami podla chuti aj s jogurtom mascarpone a tak.. 😉

zuzik307
1. júl 2014

@melisssaa robila som teraz pribinacikovu, z jemneho tvarohu, slahacky + stuzovac slahacky ...pekne to stuhlo 🙂

melisssaa
autor
1. júl 2014

Vsetkym Vam velmi pekne dakujem za rady, je vidiet, ze moje skusenosti so zelatinou su mizive, po troch hodinach som uz panikarila... Mam doma len sladku smotanu a trochu luciny, to je vsetko.. Asi sa teda uchylim k tomu triku od ichbinich, drzte mi palce... Na napln so zelatinou ma uz len tak niekto nenahovori 🙂

melisssaa
autor
1. júl 2014

@ichbinich Dakujem, skusim este pockat do vecera, ci aspon trochu zacne tuhnut ta, co je tam teraz.. Este raz vdaka!

ichbinich
1. júl 2014

@melisssaa:
Tak nech sa vydari 😉
Prinajhorsom serviruj vo forme v strede stola a s lyzickami 😉 😀 Tak uz sme dopadli tiez 😉

kiki68
1. júl 2014

ja som robila s zelatinou, viem,ze sa to miesalo nejaka tretinka aj s tym,ked este zelatina bola zohriata, robila som s platkovou prave. Ina tiez doma nebola vtedy.Potom vsetko zmiesala a nechala stuhnut. Ak mas takyto prusvih,tak este ma napadlo,co tak to prelozit vrstvou piskot a ovocia,aby vrstva nebola taka vysoka a aj ked dobre nestuhne, tak stale to tam bude nieco drzat v medzivrstve 🙂

Netreba sa toho bat 😉 Ja som mala tiez zo zelatiny paniku,teraz pouzivam len tu s agarom a zatial bez nehody 🙂