Ahojte, čakám dvojičky, momentálne som v 30 týždni tehotenstva. Viem, že po pôrode budem mať veľmi málo času na to, aby som stíhala ešte i variť... Chcem Vás poprosiť o rady a nápady, ako si tento čas po pôrode, kým si na všetko nezvyknem ulahčiť... Poradte jedlá, ktoré by som si mohla navariť a dať namraziť ako porcie jedál do mrazničky, aby som potom už len vyťahovala. Budem totiž po pôrode na dvojičky a staršiu dcérku sama, lebo manžel robí týždňovky v Bratislave...
@zuzanka751 ano toto poznam dakujem.... potrebujem co najviac inspiracii 🙂
Ja som si robievala tak, ze som len ciste maso podusila na cibuli, alebo aj bez. Bravcove, hovadzie, kuracie. To som zamrazila a potom podla chuti som to dorobila. Bud pridat hrasok, alebo nejaku inu zeleninu. Podla toho na co mas chut. Varila som jedla, ktorym sa netreba vela venovat. Halo zacalo, ked dvojicky zacali s prikrmami 😝
vsetky jedla okrem smotany a zemiakov mozes zmrazit. a ja by som ti odporucala po porode jest vsetko a neobmedzovat sa hned na zaciatku. nehovorim, ze mas hned jest kapustu alebo kilo jahod 😀 proste vsetko ale s mierou a potom sa budes prisposobovat detickam ked to nebudu nejako znasat. ved mas starsiu dceru tak vies 🙂
@sloto ja bežne mrazím kurací perkelt - privarím len cestoviny a hotovka. Tiež sviečkovú bez prílohy. chuť nezmenia ani guličky v paradajkovej omáčke - dovarím zemiaky. tiež som mrazila dusené mäso so zeleninou alebo na hrášku. Dovaríš ryžu, zemiaky....Tiež tú boloňskú omáčku, to mrazím pravidelne.
zamrazit sa da v podstate vsetko, ale.... straca to vsetku svoju vitaminovu hodnotu. minule to jedna lekarka hovorila, ze by sa jedlo nemalo zamrazovat. ale ked treba, tak treba. ja mrazim vsetko, co mi zostane.
My si robievame hotove menu do roboty tak, ze narobime do najvacsich hrncov a foriem, nakrajame po dva kusky a dame do mraziaka. Potom uz iba vytahujeme...
Vzdy robime:
- Lasagne
- Moussaka (grecky nakyp zo zemiakov, baklazanu a mleteho masa) - masovu omacku ako na bolognske spagety, ale ochutis po grecky. Balkazan nakrajat na kruzky, poukladat pokvapkany olivovym olejom na plech a nechat upiect do makka. Zemiaky uvarit, nakrajat na platky. Uvarit besamel. Do formy davat vrstvy zemiakov, besamelu, baklazanu, masovej omacky, posledna vrstva je besamel. Podla chuti posypat rozmrvenym syrom Feta.
- Ratatouille: francuzsky zeleninovy "gulas": cibulu, cesnak osmahnut, pridat na kocky nakrajanu zeleninu: papriku, paradajky, baklazan, cuketu. Zaliat vodou a/alebo paradajkovou stavou, dochutit provesalskymi bylinkami, nechat varit. Podla chuti pridat namrveny syr Feta (nie je moc francuzsky, ale pasuje tam 😝). S tym syrom a pecivom je to jedlo samo o sebe alebo ako priloha k masku na prirodno.
Ako pisali ostatne, mozes zamrazit hotovu omacku na spagety a tu pouzivat podla chuti. Napr. na naplnenie cukiet: cuketu trochu vydlabes, naplnis masovou omackou, posypes syrom, das zapiect.
Ta moussaka je sice dost prplava na pripravu, ale prave preto robime velky hlboky plech naraz a mame tucet porcii 😉
Mna casto zachranili zeleninove zmesi. Najma pri prvych prikrmoch, to som uvarila/podusila, ku tomu cestoviny alebo ryza, a mohli sme jest obaja, aj syn aj ja. Bud kupene, alebo si mozes zostavit podla vlastnej chuti.
Super rychlovka, co sa vari sama a da sa zamrazit je cervena sosovica. To som uvarila vzdy viac, a zamrazila jednotlive porcie pre syna. Potom som dovarila uz iba zemiaky. Je super, netreba ju vobec ochucovat, ani len solit. Surova je cerveno-oranzova, ked sa uvari, tak je hnedasta. Uvarena je za 10 alebo 15 minut, a nenaduva, preto ju mozu jest aj babatka medzi prvymi prikrmami.
Mrazit mozes aj polievky - najma vyvary su bez problemov.
Mrazit sa da takmer vsetko, akurat zemiaky sa budu rozpadavat a budu sladkaste. Zltka nejak zhustnu a zoschnu, ale bielka sa daju super zmrazit a potom normalne pouzit. Aj ovocne pyre, ci uz namiesane alebo jednodruhove: pre teba na smoothie a pre babatka potom pri prvych prikrmoch do jogurtu, kase a pod. 😉
omacka na bolonske spagety: mlete maso (mix bravc. a hovadz.), cibula, cesnak, krajane paradajky v plechovke, trosku vody, oregano, bazalka, sol a korenie
postup: Oprazis na oleji nakrajanu cibulku, pridas maso, tiez dobre oprazis, potom das paradajky a trochu vody, nechas podusit cca 20 min. pridas koreniny a este chvilu povaris, niekedy dochutm aj trsokou cukru - podla chuti.
Tuto omacku mozes aj zamrazit a potom uz len uvaris spagety a navrch posypes syrom