Jedla na horúce dni

andreatytler
13. jún 2021

Ahojte. Poradte prosim nejake jedla ktore sa hodia na horuce dni? Mne velmi vtedy chutia jedla, ktore sa jedia studene ako napriklad cestovinovy salat s tuniakom alebo ryzovy nakyp. Nemusia byt ani lahke alebo malo kaloricke a ani super zdrave🙂

birika
13. jún 2021

u na s v horucich dnoch vela zeleniny a ovocia 🙂 ale zaklad je polievka na vsetky mozne sposoby 🙂

hettinka
13. jún 2021

V lete mám rada jedla zo zeleniny, karfiol, cuketa, tekvicu na x spôsobov sa dajú. Tiež šalát s kúskom grilovaného maska, alebo lososa.

cimage
13. jún 2021

u nas ide v lete najviac gaspacho-studena rajcinova polievka. To len zmixujes ingrediencie a mas hotove. Ked je vychladene je este lepsie. Inak zelenina, ovocie, menej tazke jedla.

mmbudiakova
13. jún 2021

Ahoj @andreatytler . Vynikajúce jedlo je napríklad surové špagety z cukety, zmrzliny zo zmrazeného ovocia, surové polievky napríklad Gazpacho - studená tradičná španielska polievka zo sezónnej zeleniny, ovocie, šaláty a voda.

mabenn
13. jún 2021

Lečo

lindous
13. jún 2021

Cestovinové šaláty nie len s tuniakom, ale s čímkoľvek čo chladnička dá 🙂 veľmi obľúbené máme "grécky" cestovinový šalát s fetou, s grilovaným kuracím mäsom, kukuricou a parmezánom a so zeleninkou, šunkou, syrom a jogurtovou zálievkou 🙂 ďalej "grilovačka" - aj len doma na panvici, k tomu pečivo a zeleninové šaláty ... domáci kebab v pite alebo tortille ... domáce hranolky (aj batátové, mrkvové,zelerové) s dipmi, ... pečené kura s čerstvým bielým chlebíkom a čalmádou a uhorkami, .... 🙂

danieladeley
13. jún 2021

tortila s oprazenym kuracim maskom a kopou zeleniny, najlepsie salat, uhorka, paradajka. alebo menim maso za halloumi syr 🙂

dzupi898
13. jún 2021

u nás keď je vonku takto teplo tak tortilly na kadejaké spôsoby, tiež cestovinový šalát, zeleninové špagety a kadečo 🙂

andreatytler
autor
14. jún 2021

@cimage
@mmbudiakova
@dzupi898
@danieladeley
@lindous
@mabenn
@hettinka
@birika
Dakujem velmi pekne. ❤
Poradili by ste recept na to gaspacho? Este som take nejedla. Alebo ak mate ine letne polievky, poradte. Mne take tie tradicne ako hovadzia, fazula, hribova v lete nechutia.
Tiez tie zeleninove/cuketove spagety ma zaujali? Napiste mi recept prosim.
Tortilly robim aj ja ale vzdy len na jeden sposob (kura, paradajka, syr, cibula, paprika, smotana) a uz som sa ich prejedla. Ako ich robite vy?

adik64
14. jún 2021

Ja robievam salat + paradajka + uhorka + kuracie maso, alebo tuniak, alebo aj udeny losos je fajn, k tomu sa hodi napr. aj avokado. Alebo nam chuti aj tortilla potreta kecupom, na to omeleta, sunka, syr a zelenina, taka rychlovka.

andreatytler
autor
14. jún 2021

@adik64 mnam, dakujem... avokado, na to som uplne zabudla... to je na leto ako stvorene.

birika
14. jún 2021

moj recept - podusim na masle cibulku, pridam nastruhany kalerab, pridam sol, korenie, podusim a dam na spagety...posypem petrzlenovou vnatou a mnaaam

andrejka545
14. jún 2021

Moja topka - studený zelerový šalát s ananásom. 1 nakladaný zeler, 1konzerva ananásu, 250g šunky (nakrájať na kúsky), 1malá plechovka kukurice, 1 biely jogurt, 1 malá majonéza, čierne korenie, soľ. Všetko spolu zmiešať a na vrch pokrájať čerstvý pórik. Dať vychladnúť do chladničky a podávať s pečivom.

cimage
14. jún 2021

Gazpacho, my sme si recept upravili podla nasej chuti: 4-5 velke dozrete rajciny, 1 paprika, 1 uhorka, bazalka, olivovy olej, cesnak, sol /popripade chilli/ a chlieb. Vsetko spolu pomixovat. Ja mam radsej bez chleba, tak ja si odlejem a potom ostatnym este zmixujem s chlebom. Bude to mat oranzovu farbu, nie cervenu, nezlakni sa

andreatytler
autor
15. jún 2021

@birika Kalerab mam rada. Niekedy si robim kalerabove rezne... aj tie su celkom dobre studene, len je s tym vela roboty.
Toto urcite vyskusam, dakujem.🙂

andreatytler
autor
15. jún 2021

@andrejka545 Ten zeler to je koren alebo stonky?

andreatytler
autor
15. jún 2021

@cimage juj. Vdaka,
Cim viac o tom citam, tym som viac zvedava. Citala som ze v Spanielsku sa to robi na vela sposobov.
Neznasam paradajkovu polievku, kecup alebo paradajkovu omacku ale mam velmi rada surove paradajky, takze toto by mi mohlo chutit. To je skor taka zahustena zeleninova stava, kedze sa to nevari, ale ten chlieb tomu asi doda taku inu konzistenciu. Kolko toho chleba treba dat? Ja skusim aj ta, aj tak... a este kolko toho oleja?

marianarem
15. jún 2021

@andreatytler Mne v lete velmi chuti tzatziki, robim napriklad grecky tanierik - tzatziki, ogrilovana feta s bylinkami, olivy, paradajkovy salat s cibulou...

cimage
15. jún 2021

@andreatytler skus si pozriet recepty na nete, ja to tak od oka tam lejem a hadzem. Je vela sposobov a rozne si to mozes aj ty upravit. Chlieb podla toho ake huste to chces mat, V lete je to super a najlepsia je studena, niekto tam mixuje aj kocky ladu.

rucka77
15. jún 2021

u nás idú tiež veľmi šatály v lete a také tie ľahšie veci. veľa robievam aj mrkvovo zemiakoé placky a tie sa dajú v pohode zjesť aj studené s kyslou smotanou napríklad

birika
15. jún 2021

@andreatytler tak ja skor taketo - hlavne v lete 🙂

andreatytler
autor
15. jún 2021

@marianarem Ano, ano, tzatziki je velmi osviezujuci... super napad, dakujem.
Ako grilujes ten feta syr, lebo to da dost drobi...

andreatytler
autor
15. jún 2021

@rucka77 super, posli mi prosim navod na tie placky. To bude super, lebo aj za pochodu sa to da jest a to pri malom potrebujem casto.

marianarem
15. jún 2021

@andreatytler Nakrajam ju len na take vacsie kusy, posypem bylinkami, korenim, trochu pokvapkam olivovym olejom a dam do rury na gril na takych 250°C, na cca 10 minut.

andreatytler
autor
15. jún 2021

@marianarem Vdaka. Uz sa tesim na bastu.

marianarem
16. jún 2021

@andreatytler Z rovnakeho sudka ako tzatziki je aj tato bulharska studena polievka:
https://www.food.com/recipe/tarator-bulgarian-c...
Tu som ale osobne zatial neskusala, iba mam zalusk.

rucka77
30. jún 2021

@andreatytler čo najjednoduchšie ich robievam :D nastrúham mrkvu, zemiaky, do toho pridám vločky, ak je to moc riedke nahodou z tých zemiakov nastrúhaných a vajíčko. prípadne ešte nejaké semiačka, to máme radi. a už je na tebe, či ich budeš robiť na panvici alebo ich dáš upiecť do trúby.

andreatytler
autor
30. jún 2021

@rucka77 Dakujem❤ to je fakt jednoduche.