Jedia evanjelici majonézový šalát a rybu/rezeň alebo niečo také?Viem že zvyšok majú rovnaký ale nezistil som aké majú posledné jedlo
My sme boli napoly - oco katolik, mama evanjelicka, byvalo sa u maminych rodicov, takze zvyky sa prisposobovali viac menej im. Ocino z domu mali zvyk, ze na Stedry den sa drzal post a neskor uz aj daco zjedli, ale v ziadnom pripade nie maso - neviem ci mali ryby, ale kapustnica bola postna a maso sa jedlo az po polnocnej svatej omsi. Takze, ked sa prizenil, bol celkom rad, ze u evanjelkov je kostol poobede po zotmeni a jedlo sa na veceru maso, klobasa. U nasich sa jedla kysla hribova polievka. Mama robi aj kapustnocu uz teraz. Oco na tom vie fungovat aj tyzden a nic dalsie nepotrebuje 🤣. No a klasicky salat. Niekolko par rokov si zvykli na lososa a my tiez tak. Ja som bola evanjelicka, posleenych 10 rokov som katolicka a zvyky mame v podstate rovnake. Rozdiel mame vacsi na Velku noc, kedze v piatok je velky post. To nasi nedodrziavaju. Mama chodi do kostola raz za cas len. Tak je to akor naozaj o tych regionalnych zvykoch a potom aj konkretnych rodin. Nam s muzom nechuti kapor, tak ho robit nebudeme. Robievam kyslu hribovu polievku, aj deti ju maju radi a na Silvestra potom kapustnicu. Muz ma kapustnicu potom 25.12. na navsteve u rodicov. Alebo u nasich. Nechce, aby som varila dvojaku, nech to nestoji. A mame malo miesta v chladnicke 😅. Takze je to o dohode...
Ano, kapustnica je postna a maso sa je az 25. Ale myslim, ze rozdiely su skor regionalne ako nabozenske.
Samozrejme, že jedia majonezovy salat. Teda my nie, lebo ja ho nemam rada, mame len ten obycajny zemiakovy, ale ked zila babka - silná evanjelička, kvoli nej sa robil majonezovy. A na večeru bolo zvykom u evanjelikov jesť hribovú omáčku, nie kapustnicu, a v našej rodine sa robí hribova omačka s klobaskou, takže už večer jeme maso, ale len v tej omáčke a druhé jedlo máme rybu.
Jedlo sa je podľa chuti, zvykov rodiny a nielen podľa cirkvi
Jasne ze jeme 🙂 Ale hlavne je to o regionalnych zvykoch, tie nabozenske rozdiely su fakt minimalne 🤷♀️