Ahojte, naozaj všetci jete ryžu len čerstvo uvarenú a potom vyhodite ? Kvôli tej baktérií nejakej čo teda údajne je smrteľná ? Mne to príde pritiahnuté za vlasy, doteraz sme jedli ryžu aj na druhý deň, veľmi výnimočne aj na tretí. Naozaj je to také škodlivé ? Dávam to tak aj deťom.
Vy to ako máte ?
jedavam aj viackrat ani neviem o aku bakteriu ide.
Čože?? Ja som dnes zjedla ryžu od štvrtka to zomriem??? 🤣
Ryžu iba v ten deň navarenu. Sú v nej spory baktérie bacillus cereus. Moze spôsobiť otravu. Mrkni Google. Snažím sa variť iba toľko, koľko zjeme hneď.
Jem aj na druhý, aj na tretí deň úplne v pohode. Viac už nie. A áno aj deti to tak jedia. Viac ako 40 rokov to tak robím. Žijeme všetci. Nepoznám nikoho, kto by sa ryžou otrávil.
Málokedy mi ostane ryža navyše, že mám čo odložiť.. keďže mám histamika syna a muža, tak varím toľko, koľko sa zje a vždy cerstve a už mi to ani nepríde divne, skôr mám problém navariť viac (neznášam vyhadzovanie jedla a tak aj preto nerada odkladám lebo niekedy sa stane že zabudnem).. ale áno, ak mi výnimočné ostane, tak ju zjem neskôr ja, mám ju rada na sucho so sweet chilli sauce..
Varim ryžu iba v takom množstve, čo zjeme,výnimočne prihrejem na druhý deň..
Mne na druhý deň nechuti a v ryžovari ju spravím za pár minút, takze ju jeme len v ten deň a spravím toľko koľko sa zje, o tej baktérií v ryži som nikdy nepočula a mala som! 😳
A myslíte že to je reálne že z bežnej ryže z obchodu ktorú uvarím napr v nedeľu na obed a dojem ju v utorok, tak sa môže niečo stať ? Lebo papier/internej znesie ale čo je realita ? 🤷
Hned po uvarení schladiť a jesť ju o 1 max 2 dni
Tiež som nepočula o ničom takom žeby niekto zomrel z 2 dňovej ryže
No ja by som jedla Max do 24h, v utorok už by som z nedele nejedla.. nemusí sa nič stať, ale môže, to tak s toxínmi jednoducho je..
Ja nie ale to za to, že nejeme jedlo z druhého dňa. Mužova mama varila aj na tri dni, a aj ryžu a tu sú.
Ryžu tak ako iné potraviny jeme kým sa nezje alebo nie je pokazená.
takto, keby sme toto brali do uvahy, nejeme druhy den nic,a ni hotove potraviny. trosku som nakukla na net o tejto bakterii a hoci je tu zas dalsi postrach o ktorom sme niektori nevedeli, neznamena to, ez je to v kazdej ryzi. iba v tej kontaminovanej.
v mliecnych produktoch, napr v plesnivych syroch bav listeria a sice sa da teplenou upravou odstranit, nei vdzy taketo potraviny tepelne urpavujeme. prestaneme ich koli tomu jest?
tiez botulotoxin, prestali sme jest potraviny ktore ho mozu obsahovat?
a nasli by sa dalsie.
co som precitala, dolezite je ryzu po uvareni asi co najskor ochladit a tam riziko klesa. inak tyka sa to aj cestovin.
My všetko varime na čerstvo. Ak nahodou niečo zostane na 2x a je to s ryžou, tak tú vždy varíme len toľko, koľko zjeme.
inak ja uz mam dost rokov, jedavam cely zivot ryzu aj druhy, aj treti den a aj starsiu som uz jedla a nikdy mi nic nebolo, cize kontaminacia tam moze byt, mozno sa mi to raz nevyhne, ale riziko je nizke.
Áno, baktéria Bacillus cereus najviac postihuje ryžu a cestoviny, ak sa nedostatočne tepelne upravia a následne sa nechajú pri izbovej teplote chladnúť a vtedy sa produkuje jej toxín. Avšak príznaky sú zvracanie , hnačka a bolesti brucha, takže zase toľká panika, že všetci umrieme, nemusí byť ...
za tie roky,čo žijem,by som musela byť mŕtva zakaždým,keď zjem ryžu.
Ten príspevok bol určený mne, a áno jem ryžu resp Risotto druhý deň opecenu a žijem. Rovnako aj tatarák či hovädzí alebo z tuniaka, aj carpaccio aj plesnové syry, aj čerstvo narodené mliueko A keby sa mám všetkeho bat žijem zo vzduchu a teda ani ten nie je najčistejši
Sa divim, ze potom este neni po mne 😂
Normálne jeme ryžu aj na druhy deň, výnimočne tretí (ako napríklad dnes, lebo chlapi neboli včera doma a nemal kto dojesť) Som si istá, že mi nič nebude. Panikari nech si robia podľa seba.
Aj u nás sa normálne ryža či cestoviny na druhý deň jedia.... a či sa môže stať spomenuté? no zrejme áno, keď sú také úmritia známe, ale myslím, že viac prípadov smrti bude za napríklad za volantom a aj tak šoférujeme...
na druhý deň ešte zjem.Ale na tretí už nie.Veď to už ani nechutí riadne.Aj keď jasné najlepšia je čerstvá
Ochorenia si nevyžadujú väčšinou žiadne špecifické liečenie. Doporučuje sa dopĺňať stratu tekutín. Pri deťoch je priebeh ochorenia ťažší ako u dospelých.
Pretože intoxikácie vyvolané baktériou Bacillus cereus majú krátky klinický priebeh, mnoho prípadov je nehlásených. Často nie je k dispozícii potravina ako dôkazový materiál, preto nie je vždy jasný pôvod podobného ochorenia.
V zriedkavých prípadoch, najmä u ľudí s oslabeným imunitným systémom, MôŽE táto baktéria spôsobiť závažné infekcie, ako sú sepsa (krvná infekcia) alebo meningoencefalitída (zápal mozgu a mozgových blán). Tieto závažné infekcie môžu byť život ohrozujúce, ale sú VEĽMI NEOBVYKLÉ
https://svps.sk/potraviny/pridavne-latky-mikrob...
Takže žiadne také,že veľa ľudí na to doplatilo životom 🙄
bežne aj ryžu, aj cestoviny na druhý deň. Do tretieho väčšinou nevydrží. Ale ja to aj varím tak, aby bolo na dva dni. Isto sa mi nechce variť každý deň. A ani na to nemám čas.
To je dobra hlupost, ze kolko ludi uz zomrelo po ryzi. Tyka sa to zrejme zle pripravenej a skladovanej. Inak by som bola uz roky mrtva. To asi ako ci jete zmrzlinu, lebo je v nej salmonela. Tiez mozete zomriet. Uz len doplnit, ze len z nakazenej.
Nam zvacsa ostane tak na druhy den maximalne a ak nahodou, jedla som uz aj na 3.,den aleb zamrazim, ak viem, ze nezjeme. Sak je uz tiez draha jak slak!
Nie, uvarim tak, aby bolo na dany den. Ak ostane k tomu maso, dovarim na dalsi den.
Normálne ju jeme na druhý deň..