Táto diskusia je založená s cieľom navzájom si vymeniť skúsenosti, postrehy a hlavne reálne jedálne lístky detí v predškolskom veku počas dňa. Ďakujem vopred za každý príspevok, každý jedálniček bude obohacujúci, nakoľko deti v tomto veku majú často problémy s jedením, chuťou do jedla, na druhej strane sú zvýšené nároky pre zrýchlený rast a vývin.......... tak si tu verím že vzájomne pomôžeme 🙂 ♥
Jedálne lístky poprosím písať reálne /nie tie, ktoré by sme radi mali, ale tie, ktoré sú u našich malých pokladov najčastejšie, možno spoločne vychytáme nejaké "muchy" či si rozšírime poznatky/, celodenne, t.j. od prvého po posledné jedlo dňa, môže to byť 1 deň, aj viacero dní, či týždeň a pod., podľa chuti a času🙂
Príklad napr. i takto.: R - Granko 1,5dcl, rožok s maslom a paradajkou /zvyčajne zje len 0,5/, čokoládový croasant, ... je to na každom, akú zvolí formu 🙂
My nastastie s jedenim problem nemame. Skor mam pocit, ze by niekedy Dominika mohla jest menej. Zatial neprispejem konkretnym jedalnickom, lebo som sa nad tym nikdy nezamyslala. Proste je to, co aj my ostatni. Takze stravu ma pestru. Casovo tiez nemame nejaky vedomy rezim. Jedine co je u nas pravidlo a na com Domi trva je jogurt na ranajky. Tak sa tesim na dalsie prispevky a urcite sa neskor pridam aj ja.
@belasy_motylik moji jedia na ranajky zvacsa rozok alebo toast,prip..chlib s maslom a lekvarom,obcas nutela a vynimocne cez vikend byva obcas prazenica. Takto ich to naucil tatinko. Kym boli doma so mnou a maly spinkaval dlhsie,cize som ranajky mu robila ja,tak zvykol mavat aj syr. Rada by som aj natierky no ak daku spravim,zjem si ju sama,tak to mame trosku stereotypne. Dcerka si da obcas este maslo,syr a k tomu daku zeleninu (paradajka,redkovka a pod.).
Desiata byva ovocie,ale v skolke mavaju zvacsa nieco ine.
Obed polievka - rozne - kuraci vyvat(domace kura ci sliepka), miluju mliecne polievky (cukinova,brokolicova,porova-mixovane), kde si davame rozne semienka a obcas spravim k tomu domace krutony,rozne zeleninive polievky s cervenou sosovicou,ovsennymi vlockami ci drobnou cestovinou alebo krupicnymi haluskami. Mukou polievky nezahustujem. Kupujem aj tie hrstkove zmesi v bioobchode,pridam zelenou a pod.
Hlavne byva rozne,uprednostnujem dusene maso,mavame obcas aj ryby (pecene v trube), tofu na panvici sp semienkami ci paradajkovej omacke,maju radi olivy a pod. Naparena brokolica - uz skoro rok aj maly si vypyta,len obcas nechce.
Miluju privarky s vajickom a chlebom,takze ak je sezona.. Robieval aj peceny baklazan,uz si ani nespomeniem co vsetko.
Ako prilohu okrem klasiky mavame aj pseno,pohanku,quinoy ci amarant,obcas kukuricnu kasu (dakedy ju este zapekam), kuskus. Jacmenne krupy len obcas,tie skor pouzivam do polievky.
Obcas spravim raznici ci bryndzove halusky.
Jedia aj spenat ci spenatovu polievku.
Palacinky,ale to malokedy,lebo ja nie som velmi za sladke obedy,takze to len obcas spravim take typu palacinky nakyp ci nieco na sposob sulancov,najlepIe s makom.
Na olovrant je to rozne,tal uz len obycko biely jogurt ee,uz sa ho prejedli,takze skor cottage cheese alebo mali mozzrelove obdobie,prip. Lipanka ci inu taku sladku gebuzinu,fakedy vymiesam tvaroh ja,dakedy maju rozok na slany sposob,mala viac so zeleninou,syn konecne ako-tak zacina jest i paradajky (dnes jedol s toustom a salamom 2domace baby paradajky).
A vecera -,bud to,co na obed alebo studena vecera..my sme dost syrovi... Obcas spravim ustupok a kupim parky a maly mal vajickove obdobie,teraz to uz nie je take caste.
Miluju cestoviny,takze okrem klasiky syr a kecup robievam k tomu aj zeleninu ci to spominane tofu alebo maso.
Obcas vezmu na milost aj fenikel
A nase oblubene -,cvikla,zaoecena v alobale s cesnakom alebo hoc i len tak uvarena a nakrajana..dalej hokkaido vo forme polievky ci pecene..
Vyprazam malokedy,rezne obcas spravi svokra,ja ked,tak skor patizon ci karfiol,no to je malokedy.. Deti nemaju problem ani s cesnackou..
Teraz nie je skolka takze varievam,ale ked chodili tak sa stravovali tam a riesila som viac-menej ranajky a veceru.
tak u nas najradšej 🙂 Raňajky: teplá káva CARO, chlebík klasické maslo, platok eidamu, prípadne kvalitná šunka alebo ovsené vločky, jemné dochutené z DM-ky s mliekom, alebo acidko ochutené , actimel... príp.iné toto najradšej 🙂
Desiata: ovocie podla sezony v lete najradšej melon 🙂 jahodky, maliny, jablka ( mame zo zahradky|-výživka, alebo robime drene...
Obed: polievky.najradšej: slepačiu, jemnu zeleninkovu, rajčinovú..druhy chod rozdeliť v tyždni mäso, ryby, cestoviny, strukoviny a sladky den ako v školke 🙂 najeadšej napr.kurací perkelt, palacinky...
Olovrant: pečivo s natierkou -mrkvova, rybacia, syrovo-cesnakova prípadne chlebik s maslom striedam smotanove klasicke maslo s rastlinnym a bohato zeleninka : rajčina, paprika, uhorka ,šalatik..pripadne maju radi domacu bagetu..
Večera: mliečna ,alebo z obedu čo zostane
Tekutiny: mineralka,alebo jemne ochutena Kubik.aqua, čajik, riedene štavy
Deti mám :11 rončne, 4 a 2 🙂
Ranajky: chlieb alebo pecivo s maslom, lucinou, kiri, niekedy sunka, syr. K tomu voda, malokedy kakao alebo mlieko. Sem-tam mlieko a "chrumky" don - dnes mal syn ciniminis.
Desiata a olovrant: v skolke a jasliach organizovana opatrovatelkami, v skolke maju system, ze pondelok je mliecny, utorok masovy, streda natierkova, stvrtok zeleninovy a piatok zvyskovy 😉 Sezonne ovocie a zeleninu maju vzdy. Teraz v lete musim chystat synovi desiaty a olovranty ja, tak mava chlieb/pecivo s niecim, niekedy jogurt plus muesli, dnes aj dva krajce makovnika... A banan, jablko, melon (ine mi nezje). Doma byvaju desiaty casto babanove sendvice 😉 Okruhle piskoty opavia, banan na kolieska, aj jablko. Alebo jogurt.
Obed: v jasliach/skolke. Pestra strava, vzdy maju polievku, hlavne jedlo, casto salat alebo ovocie, kompot, niekedy jogurt. Aj sladke obedy, aj ryby, aj maso, aj bez masa...
Vecera: teraz v lete casto "iba" chlieb/pecivo alebo nejaky salat. Inak sa snazim vzdy nejaku zeleninu, lebo neviem, kolko jej zjedia na obed 😉 Vcera vecer som predvarila rizoto, dnes ho dovarim. Pre syna s hraskom, pre nas s paradajkami a pecenou ricottou. Mnam. Dcera si vyberie 😉 Teraz v lete byvame velmi dlho vonku, to nestiham uz nic varit, takze kuchyna ostava casto studena 😀
Pijeme vsetci iba vodu, deti niekedy rano kakao. Ja rano aj kavu, inak sa nepohnem 😀
Deti maju 5,5 a skoro 2,5 roka.
pisem pre trochu mladsie dieta,tak 3-4rocne:
Ranajky: acidofilne mlieko alebo jogurt/niekedy chlebik s maslom
Desiata:ovocie
Obed:polievka-vyvar,zeleninova,paradajkova,hrstkova,vajickova
druhe jedlo-ryza/zemiaky/knedla/cestoviny + maso rozne + salat,alebo mrazena zelenina, alebo iba ciste cestoviny alebo tyzu 🙂
Olovrant:ovocie/pecivo/muesli tycinka
Vecera:polievka/krupicova kasa/cestoviny
Vecera2:mlieko
-hlavne sa snazim nedavat pecivo 2x denne.ked ho maju v skolke rano aj poobede,ja uz vecer nedavam.ked sme doma,tak dam tak 1x denne. skor zjeme pol melonu 🙂